Οι εφορίες «τορπιλίζουν» τα έσοδα και υπονομεύουν τον προϋπολογισμό...



Του Ηλία Μπενέκου.
Ωρολογιακή βόμβα στα ήδη δυσχερή δημοσιονομικά της χώρας, αποτελεί η προβληματική λειτουργία της πλειονότητας των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την είσπραξη των κρατικών εσόδων.

Την κατάσταση που επικρατεί καταγράφει η...........................

ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, την οποία χθες παρέδωσε στον πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων διαπιστώνει αμέλεια στη βεβαίωση χρηματικών καταλόγων που αφορούν είσπραξη χρεών, σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη βεβαιωθέντων οφειλών, μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων αλλά και εκκρεμείς δηλώσεις φορολογίας και ΕΤΑΚ παλαιότερων ετών. «Το ποσοστό καθυστερήματος, δηλαδή των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ είναι αδικαιολόγητα υψηλό» αναφέρεται στην έκθεση.

Καθυστερήσεις
Για του λόγου το αληθές παρατίθενται παραδείγματα σειράς εφοριών, όπως η ΔΟΥ ΙΣΤ' Αθηνών με ποσοστό καθυστέρησης 88,85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 94% της Χρυσούπολης, στο 91,5% της Β' Λάρισας, στο 78,98% της Γ' Λάρισας, στο 75,95% του Πύργου και στο 67,66% των εσόδων της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας. Στα 26,88 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι οφειλές από τα τέλη που δεν έχουν καν βεβαιωθεί και μάλιστα από το 1995. Συνολικά οι οφειλές αφορούν τέλη κυκλοφορίας για 114.625 αυτοκίνητα σύμφωνα με στοιχεία από όλες της ΔΟΥ της χώρας. Επίσης καταγράφονται 15 ΔΟΥ στις οποίες διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στη βεβαίωση περισσότερων των 700 χρηματικών καταλόγων που αφορούν στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο. Στην εφορία Αταλάντης δεν έχουν βεβαιωθεί 145 χρηματικοί κατάλογοι, στην εφορία Φλώρινας 105 και στην εφορία Α' Λάρισας 102 κατάλογοι.

Εκτός από τη δυσχέρεια στη βεβαίωση και είσπραξη οφειλών, οι ΔΟΥ εμφανίζουν καθυστερήσεις και στην επεξεργασία και εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων. 18.119 δηλώσεις εισοδήματος παλαιότερων ετών εκκρεμούν για εκκαθάριση, μεταξύ των οποίων 4.422 εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 2.000 στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, και 1.900 στην Α' Ηρακλείου Κρήτης.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 7.165 δηλώσεις ΕΤΑΚ, ενώ όπως επισημαίνεται στη έκθεση «οι περισσότερες από τις ΔΟΥ δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009».

Υποθέσεις
Συνολικά όπως καταγράφεται στην έκθεση, 5.636 υποθέσεις εξετάστηκαν τη χρονιά που μας πέρασε, εκ των οποίων οι 1.437 από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και οι 4.199 από τα Σώματα Ελέγχου. Από αυτές, το 8,1% παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα ή σε πειθαρχικά όργανα. Το 23,3% των καταγγελιών αφορούσαν δημόσιες υπηρεσίες, το 19,1% τους δήμους και το 16% νομαρχίες. Για άλλη μια χρονιά στην έκθεση του κ. Ρακιντζή επιβεβαιώνεται το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει του επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τις 3.200 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που έφθασαν στα χέρια του επιθεωρητή χρειάστηκε να ασκήσει ένσταση στο 4,7% αυτών, καθώς είτε είχαν επιβληθεί εξαιρετικά επιεικείς ποινές είτε δεν είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ενδεικτικό είναι πως καμία ποινή δεν επιβλήθηκε σε δημοτικό υπάλληλο αρμόδιο για τον έλεγχο εσόδων - εξόδων παρότι παραπέμφθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος 59,2 εκατ. ευρώ. Περισσότερες από 3.000 φωτογραφίες και 100 βίντεο συμπεριλαμβάνονταν σε αρχεία παιδικής πορνογραφίας που εντοπίσθηκαν σε υπολογιστή εκπαιδευτικού, ωστόσο η ποινή που του επεβλήθη ήταν προσωρινή παύση μόλις έξι μηνών με στέρηση αποδοχών.

Δίωξη
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από την έκθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για 433 υποθέσεις παλαιότερων ετών που είχαν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές και μετά τη σχετική ενημέρωση του Γενικού Επιθεωρητή αναμένονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Άξιες αναφοράς είναι και οι διαπιστώσεις του επιθεωρητή σχετικά με την υποβολή «πόθεν έσχες». Στο γραφείο του έφθασαν 7.845 δηλώσεις από τους συνολικά 7.901 υπόχρεους, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του. Στη διάρκεια του ελέγχου αυτών διατάχθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου για επτά περιπτώσεις, για άλλες τόσες του χρηματιστηριακού απορρήτου, ενώ δόθηκε εντολή διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε 12 περιπτώσεις. Τέλος, ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επιθεωρητής και αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστικών αρχών επισημαίνοντας τη «βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης».

Ακραίες περιπτωσεις
Καταγράφονται 15 ΔΟΥ στις οποίες διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυ­σ­­τε­ρήσεις στη βεβαίωση περισσότερων των 700 χρηματικών καταλόγων που αφορούν στην είσπραξη χρεών.

Στα 26,88 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι οφειλές από τα τέλη που δεν έχουν καν βεβαιωθεί και μάλιστα από το 1995.

Καμία ποινή δεν επιβλήθηκε σε δημοτικό υπάλληλο αρμόδιο για τον έλεγχο εσόδων - εξόδων παρότι παραπέμφθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος 59,2 εκατ. ευρώ.

Εκπαιδευτικός κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία παύθηκε μόλις 6 μήνες από τα καθήκοντά του...
imerisia.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails