Πόσο επιβαρύνονται τα δάνεια από τη νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ

Citibank

Ακόμα και μία επιβάρυνση της τάξης των 50 ευρώ το μήνα φαντάζει πλέον δυσβάσταχτη για χιλιάδες νοικοκυριά, που πληρώνουν κάθε μήνα δόσεις στεγαστικών δανείων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Όπως όλα δείχνουν μεθαύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1,5% από 1,25 που είναι σήμερα.
Θα είναι η δεύτερη αύξηση του ευρωεπιτοκίου από την αρχή του χρόνου (στις 7 Απριλίου 2011 το επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό του 1%) και σε χρήμα μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος 52 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ 20ετούς ή 25ετούς διάρκειας......................................

Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα δάνεια που έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου το οποίο σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 1 μονάδα από το 0,64% στο 1,563% (το euribor έτους βρίσκεται στο 2,18%).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 25ετούς διάρκειας με επιτόκιο 3% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% και περιθώριο 2 μονάδες) η δόση ήταν 711 ευρώ το μήνα, με το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1,5% (3,5% τελικό επιτόκιο) η δόση θα αυξηθεί στα 751,5 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα για δάνειο 200.000 ευρώ η δόση θα αυξηθεί από τα 948 ευρώ στα 1002 ευρώ.
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί σχεδόν 1 μονάδα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στα καταναλωτικά δάνεια.
Η πίεση για πολλά νοικοκυριά που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια είναι μεγάλη, ενώ σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται και πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρώνει τις αναχρηματοδοτήσεις με «καπέλο» πολλών μονάδων στο επιτόκιο.
Τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια έχουν σχεδόν διπλασιασθεί καθώς από 4% -5% έχουν φτάσει στο 9% με 10%.
Οι αυξήσεις που ανακοινώνουν οι τράπεζες στα επιτόκια στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, «τρέχουν» πολύ γρηγορότερα από τις αυξήσεις της ΕΚΤ.
Χθες για παράδειγμα η Citibank ανακοίνωσε αύξηση κατά 0,55 της μονάδας στο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένο με το euribor εξαμήνου στο 5% από 4,45%.
Επίσης η Αγροτική ανακοίνωσε ότι αυξάνει από τις 16 Ιουλίου τα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών κατά 0,20%, και θα διαμορφώνονται από 15,8% έως 16,1% ανάλογα με τον τύπο της κάρτας, ενώ το νέο επιτόκιο αναλήψεων διαμορφώνεται στο 17,05%.
Από την 1η Ιουλίου και η Eurobank αύξησε τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων Μικρών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών, όπως και το βασικό επιτόκιο Κεφαλαίου Κίνησης Επιχειρηματικής Πίστης κατά 0,25 της μονάδος.
Τα κυμαινόμενα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν κατά 0,25 της μονάδος.
Παράλληλα η τράπεζα αύξησε και τα επιτόκια καταθέσεων και συγκεκριμένα: Τα επιτόκια καταθέσεων των λογαριασμών Όψεως Επαγγελματιών (Φυσικών Προσώπων) αυξήθηκαν μέχρι και κατά 0,40 της μονάδας. Τα επιτόκια καταθέσεων στους τρεχούμενους λογαριασμούς φυσικών προσώπων αυξήθηκαν έως και 0,25 της μονάδος.ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails