ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ 377,8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βογιατζάκης
(από το Έθνος)
"Μαύρη τρύπα" 377,8 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των εισφορών που δήλωσαν χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτών που πραγματικά κατέβαλαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκύπτει από τις 51.745 διασταυρώσεις που έκαναν οι υπηρεσίες του ταμείου το δίμηνο....................

Ιουνίου-Ιουλίου.
Η διαφορά αυτή, που θα προσδιοριστεί εκ νέου όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, μεγαλώνει τις απώλειες εσόδων του ταμείου που ήδη αιμορραγεί λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον, το ΙΚΑ επιβαρύνεται και λόγω της καταβολής των παροχών στους ασφαλισμένους για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν έχουν καταβάλει εισφορές.
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ότι ήδη καταλογίστηκαν τα 377,8 εκατομμύρια και η καταβολή των διαφορών θα απαιτηθεί είτε με πληρωμή σε 36 δόσεις είτε με την τελευταία ρύθμιση, δηλαδή την καταβολή κάθε μήνα, επιπλέον του 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της οφειλής.
Η ρύθμιση αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει έσοδα στα ταμεία καθώς έως τις 9 Αυγούστου υποβλήθηκαν 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Για τις αιτήσεις αυτές έχει καταλογιστεί το ποσό των 372,9 εκατομμυρίων και έχουν εισπραχθεί έναντι δόσεων 33,2 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο επιβλήθηκαν επίσης καταλογιστικές πράξεις (για κύριες εισφορές, προσαυξήσεις, πρόστιμα, πρόσθετα τέλη, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά) συνολικού ύψους 286,3 εκατομμυρίων ευρώ και λήφθηκαν με μεγαλύτερη ταχύτητα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για καθυστερούμενες εισφορές 105,6 εκατομμυρίων. Επιπλέον, υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές για μη αποδοθείσες εισφορές ύψους 112,9 εκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο μήνα, 135 οφειλέτες με χρέη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας (συνολικά 1,9 δισ. ευρώ) υπέβαλαν αιτήσεις υπαγωγής σε ρύθμιση ενώ εισπράχθηκαν από καθυστερούμενες οφειλές 60,5 εκατομμύρια ευρώ.
Για να σταματήσει η πρακτική της μη πληρωμής των εισφορών που δηλώνονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για να διευκολυνθούν οι έλεγχοι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος προωθεί, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο αλλαγές.
Η πρώτη είναι η υποχρεωτική υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων κάθε μήνα από τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα, και κάθε δίμηνο από αυτές που έχουν λιγότερους από 50 εργαζομένους.
Η δεύτερη αλλαγή είναι η μείωση των τύπων-πακέτων ασφάλισης των Α.Π.Δ. από 850 που είναι σήμερα σε 60 έως το τέλος του 2011 και σε 1-2 από το 2012 και μετά.
Υπουργείο Εργασίας
Βελτιώσεις στο σύστημα ρύθμισης χρεών
Eκπτωση που μπορεί να φτάσει έως και 100% στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις για τους οφειλέτες, που θα καταβάλλουν σε λίγες δόσεις τα χρέη τους προς τα Ταμεία -και όχι μόνο εφάπαξ, όπως ισχύει σήμερα- αλλά και δυνατότητα επιλογής, για μία τριετία, χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας -ώστε να είναι πιο εύκολη η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς -του 20% της δόσης έναντι των οφειλών- είναι οι δύο βελτιώσεις τις οποίες θα κάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύστημα ρύθμισης των χρεών.
Τις δύο συγκεκριμένες βελτιώσεις, οι οποίες είχαν προταθεί τις προηγούμενες μέρες από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης στη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Οπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση, δεν πρόκειται να γίνει νέα ρύθμιση και οι βελτιώσεις, αφού αποφασιστούν, θα έχουν γενική εφαρμογή και όχι μόνο στον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του υπουργείου και σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα δημιουργηθεί Κέντρο Πληροφόρησης των οφειλετών για να ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής τους σε ρύθμιση.
Εν τω μεταξύ, έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν προθεσμία οι γιατροί που έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αγοράσουν φορητό υπολογιστή της επιλογής τους, λαμβάνοντας επιδότηση έως 600 ευρώ. Ο υπολογιστής θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση των ιατρικών συνταγών αλλά και για τα παραπεμπτικά των εξετάσεων. Την προθεσμία για την αγορά των laptop γνωστοποίησε χθες με εγκύκλιό του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Η επιδότηση προβλέφθηκε στον νόμο 3892/10 για την υποβοήθηση της γενικευμένης εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του περιορισμού των δαπανών υγείας.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails