ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κλήσεις... τρόμου σε οφειλέτες


Λείπουν τα χαμόγελα και η ευγένεια στην ενημέρωση των οφειλετών από τις αρμόδιες εταιρείες σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Φωτογραφία αρχείου) Καταγγελίες για επιθετικό ύφος, απειλές σε σημείο εκβιασμού και τηλεφωνήματα για χρεώσεις που έχουν κριθεί καταχρηστικές με δικαστικές αποφάσεις

Λείπουν τα χαμόγελα και η ευγένεια στην ενημέρωση των οφειλετών από τις αρμόδιες εταιρείες σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Φωτογραφία αρχείου)
"Μπαράζ" καταγγελιών για........................................
αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν οι "εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών", στην προσπάθειά τους να εισπράξουν χρέη για λογαριασμό χρηματοπιστωτικών φορέων, δέχεται το τελευταίο διάστημα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), που παράλληλα υπέβαλε παρατηρήσεις προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) για βελτίωση του νομοσχεδίου της που φιλοδοξεί να καταστήσει αποτελεσματικότερο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις.
Διατηρώντας το δικαίωμά της για επιβολή κυρώσεων, η ΑΠΠΔ περιγράφει με μελανά χρώματα τη σωρεία καταγγελιών που συγκεντρώνει για απαράδεκτες οχλήσεις οφειλών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
  • Την πρακτική υπαλλήλων των "εταιρειών ενημέρωσης" να τηλεφωνούν οπουδήποτε και με ιδιαίτερη συχνότητα στους οφειλέτες, ακολουθώντας αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές, όπως έντονο και επιθετικό ύφος προς τους οφειλέτες, με απειλές μέχρι σημείου εκβιασμού ότι θα κατάσχουν περιουσιακά τους στοιχεία, θα ενημερώσουν συγγενικά τους πρόσωπα, θα στείλουν εξώδικα για τις οφειλές τους στην εργασία τους.
  • Τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις για παράνομες χρεώσεις που αφορούν χρηματικά ποσά που προέκυψαν από Γενικούς Ορους Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι οποίοι όμως κρίθηκαν καταχρηστικοί, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
  • Τις εσφαλμένες οχλήσεις (π.χ. λόγω συνωνυμίας) στην απέλπιδα προσπάθεια εντοπισμού των οφειλετών, καθώς και τις συνεχείς οχλήσεις στην εργασία τους με ενημέρωση συναδέλφων ή προϊσταμένων τους για την οφειλή τους ή σε συγγενείς τους, ενημερώνοντάς τους για τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.
Η ΑΠΠΔ σε παρατηρήσεις της για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να εξαλείψει τέτοιου είδους πρακτικές υποδεικνύει την ανάγκη η ΓΓΚ να έχει πρόσβαση σε επίμαχα στοιχεία και με αυτεπάγγελτο έλεγχο.Κατά την ΑΠΠΔ, ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώνεται από την αρχή για την καταγραφή της συνομιλίας που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά.
Προτάσεις
Οχλήσεις με... ωράριο

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί ο ΓΓΚ, Δ. Σπυράκος, με βάση και τις παρατηρήσεις της ΑΠΠΔ, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της εταιρείας ή του δανειστή προς τον οφειλέτη επιτρέπονται μόλις περάσουν 10 μέρες από τότε που η απαίτηση έγινε ληξιπρόθεσμη. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν επιτρέπεται να είναι συνεχείς, με συχνότητα το πολύ μίας ανά διήμερο, μόνο στις εργάσιμες μέρες (όχι Σαββατοκύριακα, αργίες), μεταξύ 9 π.μ. - 8 μ.μ. Εάν ο οφειλέτης δηλώσει απροθυμία ή δυσχέρεια ανταπόκρισης, η εταιρεία πρέπει να σταματήσει την ενημέρωση.
Η επικοινωνία στον εργασιακό χώρο του οφειλέτη επιτρέπεται εφόσον είναι ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δώσει και υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται σε κανέναν τρίτο γνωστά η οφειλή και το περιεχόμενο της συνομιλίας. Κατά την ΑΠΠΔ, οι εταιρείες τηλεφωνίας οφείλουν χωρίς επιβάρυνση να δίνουν εντός 10ημέρου στοιχεία στη ΓΓΚ ή στον οφειλέτη που να αποδεικνύουν τη συχνότητα των επικοινωνιών, τις μέρες, τις ώρες κ.λπ., προκειμένου να εκτιμάται η επιβολή κυρώσεων. Τέλος, θεσπίζονται σημαντικοί περιορισμοί και για δικηγόρους, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μεταφοράς αθέμιτων εισπρακτικών μεθοδεύσεων σε δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails