ΕΠΟ: Διακοπή αγώνων και αφαίρεση βαθμών για επεισόδια...


Αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα αποφασίζει η ΕΠΟ στο παραπέντε της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, από το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. «Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν......................... εναρμονισθεί με τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν εισάγει στο πειθαρχικό δίκαιο αυστηρές ποινές κατά τα πρότυπα της UEFA οι οποίες θα προβλέπουν διακοπή αγώνων, αφαίρεση βαθμών και αποβολή από το πρωτάθλημα, η Κυβέρνηση θα θέσει τις ελληνικές ομάδες εκτός Ευρώπης» είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Παύλος Γερουλάνος μετά την κυβερνητική σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του Ατρόμητου.

«Με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα τη νέα σεζόν. Θέλουμε συνθήκες πολιτισμού, που δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή» είχε δηλώσει με τη σειρά του ο γγΑ κ. Πάνος ο Μπιτσαξής, απαιτώντας τη διακοπή των αγώνων όταν σημειώνονται επεισόδια ή υπάρχει εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο την επιβολή αυστηρών ποινών για ρίψη βεγγαλικών και διαφόρων αντικειμένων.

Οι τροποποιήσεις των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα αρχικά επρόκειτο να συζητηθούν και να ψηφιστούν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου, η οποία διακόπηκε επειδή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σοφοκλής Πιλάβιος εισηγήθηκε και το σώμα ενέκρινε το κλείσιμο των γραφείων της ΕΠΟ για 15 μέρες προκειμένου να ξεκινήσει η... κάθαρση. Τελικά οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των κανονισμών αναμένεται να συζητηθούν την Τρίτη από το ΔΣ της Ομοσπονδίας τέσσερις ημέρες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροποποιημένοι πειθαρχικοί κώδικες που θα τεθούν προς ψήφιση μεταξύ των άλλων προβλέπουν αύξηση των προστίμων για άναμα πυρσών και φωτοβολίδων και τιμωρία της έδρας σε περίπτωση υποτροπής, που σημαίνει ότι αν οι κανονισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο, οι περισσότερες ομάδες θα είχαν ήδη τιμωρηθεί για τους πυρσούς και τις φωτοβολίδες που οι οπαδοί τους ανάβουν ανενόχλητοι στα φιλικά παιχνίδια.
Οι σημαντικότερες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις:
1. Για υβριστικά συνθήματα, πανό με προσβλητικό περιεχόμενο και χρήση λέιζερ που συνεχίζεται παρά τις προειδοποιήσεις, δίνεται στον διαιτητή το δικαίωμα να διακόψει τον αγώνα και στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

2. Για το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων και κροτίδων στις κερκίδες χωρίς να επακολουθεί ρίψη τους, προβλέπεται πρόστιμο από 20.000 ως 40.000 ευρώ. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής υπάρχει διπλασιασμός του προστίμου και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής προβλέπεται τριπλασιασμός του προστίμου και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

3. Σε περίπτωση ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με 50.000 ευρώ αν ο διαιτητής διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Αν τον διακόψει πάνω από 15 λεπτά, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ και με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

4. Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για δύο ως τρεις αγωνιστικές. Σε περίπτωση που υπάρξει έστω και ελαφρά σωματική βλάβη κάποιου εκ των νομίμως ευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο και εφόσον υπάρξει οριστική διακοπή ενός αγώνα, επιβάλλεται επιπροσθέτως η κατακύρωση αγώνα υπέρ του αντιπάλου και αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα. Σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές διπλασιάζονται.

5. Σε περίπτωση εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και δημιουργία επεισοδίων ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας προβλέπεται πρόστιμο από 120.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο ως τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών. Σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές διπλασιάζονται.
6. Για τα «εκτεταμένα επεισόδια» προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα ως 180.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

7. Σε περίπτωση που τα επεισόδια γίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, προβλέπονται χρηματική ποινή από 120.000 ως 250.000 ευρώ ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο ως τρεις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών.

Σε περίπτωση υποτροπής οι προαναφερόμενες χρηματικές ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση πέντε βαθμών. Σε περίπτωση νέας υποτροπής επιβάλλεται διπλασιασμένη χρηματική ποινή, έξι αγωνιστικών χωρίς θεατές και αφαίρεση οκτώ βαθμών. Σε κάθε νέα υποτροπή, η ποινή αποκλεισμού έδρας αυξάνεται κατά δύο αγωνιστικές και αφαίρεση βαθμών κατά πέντε.
BHMA
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails