«Οι νόμοι είναι του πολίτη, δεν είναι του υπουργού» Αυστηρή γλώσσα Γιώργου στο Υπουργικό, έπειτα από κόντρα Μαριλίζας - Λοβέρδου


ΤΑ ΝΕΑ.Αιχμές για υπουργούς που θεωρούν ότι οι νόμοι τους ανήκουν άφησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας στα μέλη της κυβέρνησης πως αυτό που προέχει είναι η συλλογική και όχι η πολιτική βούληση του ενός εκάστου μέλους της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε.................................
ευθέως αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης, αξίωσε εξαντλητική διαβούλευση και έδωσε διορία - εν είδει τελεσίγραφου - στους υπουργούς να του υποβάλουν γραπτώς μέχρι και αύριο τις εκθέσεις προόδου των υπουργείων τους, καλώντας τους συγχρόνως να συνεργαστούν άμεσα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Φορέων και Οργανισμών.

Οι συστάσεις του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά τη διένεξη Ρέππα - Ραγκούση με αιχμή την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί. Ωστόσο το θέμα δεν απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου έγιναν μάρτυρες ενός νέου επεισοδίου, αυτή τη φορά ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και την πρώην υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Πρωθυπουργός σε αυστηρό τόνο ανέφερε: «Πέρα από την πολιτική βούληση του καθενός μας, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διαμορφώνουμε και τη συλλογική βούληση, η οποία θα έλεγα ότι ως αντικείμενο ενέχει τη διαδικασία του διαλόγου, της διαβούλευσης με ένα όφελος πολύ σημαντικό». Και συμπλήρωσε: «Η διαβούλευση βοηθά και στην εφαρμογή των νόμων, διότι είναι και θέμα εκπαίδευσης, αλλά παράλληλα δημιουργείται και το αίσθημα του ανήκειν - "μού ανήκει αυτός ο νόμος". Δεν είναι του υπουργού, είναι του πολίτη». Με τον ίδιο κοφτό τόνο ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να τον ενημερώσουν γραπτώς για τα έργα που τους ανέθεσε να προχωρήσουν: «Μέχρι την Παρασκευή θα ήθελα να με ενημερώσετε γραπτά για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που έχουμε προσδιορίσει ως προτεραιότητες ανά υπουργείο».


Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Εν τω μεταξύ τα πνεύματα άναψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από την έναρξη της συνεδρίασης όταν με φανερό εκνευρισμό ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρη Λύτρα, διαμαρτυρόμενος επειδή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ περνάει από δεύτερη ανάγνωση. «Ετσι γίνεται με όλα τα νομοσχέδια» του αντέτεινε εκείνος.

Λίγο αργότερα ξέσπασε η κόντρα του υπουργού Υγείας με τη σημερινή αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όταν εκείνη διαφώνησε με την απόφαση του κ. Λοβέρδου να διατηρήσει κάποια κενά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα έχει πλεονασματικό αριθμό γιατρών και εξ αυτού του λόγου δεν θα γίνουν προσλήψεις - για να προσθέσει ότι όπου υπάρχουν περιφερειακά ελλείμματα και τρύπες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι δεν είναι σωστό να στέλνει η κυβέρνηση ένα μήνυμα ότι εγκαταλείπει την περιφέρεια.

«Εγώ έτσι μιλάω, αυτό το μήνυμα δίνω και εγώ έχω την πολιτική ευθύνη της υγείας», αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου όμως δεν κάμφθηκε και σχολίασε ότι «πράγματι έχεις την πολιτική ευθύνη, εδώ όμως είμαστε Υπουργικό Συμβούλιο κι εγώ θα πω την άποψή μου».
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails