Διώτης: «Διαφάνεια για όλους και για τα πάντα αλλιώς θα σας πάρω το κεφάλι»

Συντάκτης: Εύα Μανωλαράκη
Το άνοιγμα 3.829 τραπεζικών λογαριασμών έχει ζητήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), για να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο. Ο διευθυντής ελέγχων του Σώματος, Νίκος Λέκκας, μίλησε στο «www.koutipandoras.gr» και εξήγησε με ποια κριτήρια θα ανοιχθούν αυτοί οι λογαριασμοί, ενώ τόνισε πως το σύστημα ελέγχου αλλάζει ριζικά παρουσιάζοντας το νέο σύστημά τους..................................

«Διαφάνεια για όλους και για τα πάντα» είναι η αρχή που ακολουθεί πλέον το ΣΔΟΕ. Μετά το νέο ελεγκτικό σύστημα που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται, από έλεγχο θα περνάνε και οι ελεγκτές. «Αυτή είναι η  θέση του κ. Διώτη, ο οποίος είναι ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, από την αρχή ξεκαθάρισε ένα πράγμα “Διαφάνεια για όλους και για τα πάντα! Εάν λοιπόν δεν είμαι ενημερωμένος για οτιδήποτε θα σας πάρω το κεφάλι. Αυτό είναι ξεκάθαρο”. Έτσι έχουμε λάβει και ένα δεύτερο μέτρο, Τα απογραφικά στοιχεία των ελεγκτών. Αυτό σημαίνει πως κάθε ελεγκτής ανά τρίμηνο περνάει από έλεγχο, δηλαδή από τους 700 ελεγκτές που έχει το ΣΔΟΕ, γνωρίζουμε πόσες υποθέσεις έχει ο κάθε υπάλληλος, πόσες κατασχέσεις, παραλαβές έχει γράψει ο καθένας και ξέρει την δουλειά του. Έτσι η υπηρεσία ελέγχει την δουλειά και την απόδοση του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει γιατί το Δημόσιο θα πρέπει να σταματήσει να είναι φιλόπτωχο ταμείο!»
«Το ΣΔΟΕ δεν κάνει τυφλούς ελέγχους, δεν γίνονται έλεγχοι-γιουρούσια πλέον. Δεν υπάρχουν υποψίες, έχουμε ενδείξεις ή αποδείξεις. Βλέπουμε την κινητή και την ακίνητη περιουσία, διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που έχουμε και για τις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε και καταγγελίες», εξηγεί ο κ. Λέκκας και συνεχίζει αναλύοντας τους 3.829 τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοιχθούν: «Αναλυτικά έχουμε ζητήσει να ανοιχθούν λογαριασμοί για 1.084 γιατρούς, 415 δικηγόρους, 155 παράγοντες του ποδοσφαίρου και 2.175 άλλα πρόσωπα που θεωρήθηκαν ύποπτα».
Το 2010 ψηφίστηκε νόμος που δίνει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να ανοίγει τους λογαριασμούς όλων των ελλήνων φορολογουμένων χωρίς την άδεια καμίας άλλης αρχής. «Έχουμε κάνει αιτήματα λοιπόν στις τράπεζες γι’ αυτούς τους λογαριασμούς. Το παράξενο είναι πως οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ΣΔΟΕ.  Όταν εμείς κάνουμε 4000 αιτήματα και δεν έχει ανοίξει ούτε το 5%, όταν η τράπεζα απαντά σε 5-7 μήνες, ή και ένα χρόνο, καθυστερεί το έργο του ΣΔΟΕ. Όταν δεν παίρνουμε αυτά τα στοιχεία γρήγορα, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούμε και εμείς τις υποθέσεις. Καθυστερεί την αναγνώριση της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης που κρύβεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και το να συλλεχθεί η φοροδιαφεύγουσα ύλη»
Mέχρι τέλος Οκτωβρίου θα λειτουργεί το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου
Από το ΣΔΟΕ υιοθετήθηκε ένας νέος τρόπος ελέγχου, το ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΛΕΓΞΙΣ». Ο κ. Λέκκας εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το σύστημα: «Από 1-1-11 ο κ. Γιάννης Κατσίμπης με την ομάδα του διευθύνει την πιλοτική λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δυτ. Μακεδονία. Μετά το τέλος Οκτωβρίου θα λειτουργούν αυτές οι διευθύνσεις επιχειρησιακά, δηλαδή ολοκληρωμένα, μ’ αυτό το σύστημα, ενώ από τις 1/1/12 θα λειτουργούν σ όλη την Ελλάδα μ’ αυτό το σύστημα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Το κάθε συνεργείο έχει ένα laptop μαζί του. Όταν φεύγει από την υπηρεσία έχει μία συγκεκριμένη εντολή ελέγχου, την οποία δεν γνωρίζει κανένας. Ενημερώνεται μόλις απομακρυνθεί από το κτήριο και πηγαίνει στην επιχείρηση. Συνδέει το laptop του, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον κεντρικό server της υπηρεσίας μας, με τα αρχεία της ελεγχόμενης επιχείρησης και ξεκινάει αυτόματα ο έλεγχος, ο οποίος καταγράφεται. Μόλις τελειώσει η διαδικασία παραδίδει στον ελεγχόμενο ένα σημείωμα στο οποίο αναγράφεται ότι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις ή ότι διαπιστώθηκαν και αυτό είναι και το πρόστιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο θέτουμε ένα τέρμα στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, τέρμα στις φοροκλοπές».
Μάλιστα ο κ. Λέκκας εξήγησε πως το συγκεκριμένο σύστημα το είδαν και οι άνθρωποι του Υπουργείου Εμπορίου και κατά πάσα πιθανότητα θα το υιοθετήσουν και οι ίδιοι.  
http://www.koutipandoras.gr/?p=9638Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails