Τι προβλέπει το νέο φορολογικό για ΦΠΑ, ακίνητα και εμπόρους

Ο Ι.Ν. των Αγίων Ταξιαρχών στις Μηλιές Μαγνησί...

Μείωση του ΦΠΑ που θα συνδυαστεί με μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές και αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του υψηλού ΦΠΑ (23%) ως και στο 19%, υπό το βάρος της ύφεσης, των κοινωνικών αντιδράσεων και των ελλειμμάτων.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όπως..................
αναφέρεται και να διατηρήσει στον μειωμένο συντελεστή στο 13% ή και να τον μειώσει ακόμη και στο 10%. Σε μία τέτοια περίπτωση, αντί να επιστρέψει ο κλάδος της εστίασης στον χαμηλό ίσως πέσει ακόμη περισσότερο, πράγμα που θα αποτελέσει πολυ καλή είδηση για την αγορά.

Ως αντίβαρο – καθώς για κάθε μείωση η τρόικα απαιτεί αντισταθμιστικά μέτρα – θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής του 6,5% που ισχύει και στον τουριστικό κλάδο, αλλά και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.


Ως προς τις επιχειρήσεις, εξετάζεται μείωση του φόρου από 20% στο 15%, πράγμα που θα είναι μία τεράστια βελτίωση από το 45% που τον είχε πάει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.


Αυτό το μέτρο ωστόσο αναμένεται να συνοδευτεί με κατάργηση σωρείας φοροαπαλλαγών, μετά και διαβούλευση με φορείς της αγοράς. Στη διαπραγμάτευση μπαίνει και η κατάργηση του Κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ακόμη εκκρεμεί.


Στο τραπέζι βρίσκεται και πάλι η αύξηση του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων, στο οποίο έπεσε “μαχαίρι” κατά 50% όταν πήγε από το 12.000 για τον άγαμο στις 8.000 ευρώ.


Στην περίπτωση αυτή θα κοπούν και σειρά φοροαπαλλαγών όπως για ενοίκια, δαπάνες υγείας και ασφάλιστρα ζωής. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι φοροαπαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάν ωπό ένα δισ. ευρώ ετησίως.


Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, διάφορα σενάρια εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το 70% των οποίων δηλώνει εισόδημα από 8.000 ευρώ και άνω. Αν καταργηθεί γι' αυτούς το αφορολόγητο, θα πληρώσουν 800 ευρώ "καπέλο" για εισόδημα από 8.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ που θα πλήρωναν από το 2012 οι επαγγελματίες.


Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης, μείωση ή και κατάργηση προστίμων για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις, είσπραξη του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο καθως οι ταμειακές θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet, νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και επαναφορά αντικειμενικών κριτηρίων για επιχειρήσεις και επαγγγελματίες.


Παράλληλα, κερδίζει έδαφος η ιδέα να επιβληθεί ξανά χαρτόσημο 2,4% στα ενοίκια κατοικιών, που το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να αποδώσει άμεσα ως 250 εκ. ευρώ.


Θεωρείται “σίγουρος” φόρος στην παρούσα συγκυρία που έχουν παγώσει οι αγοραπωλησιές στο χώρο των ακινήτων και το κράτος δεν εισπράττει φόρους από τις συναλλαγές. NewsIt.gr

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails