Χρεοκοπία: Η επόμενη μέρα

Συντάκτης: Γιάννης Καρτερός
Οι θεωρίες έρχονται και φεύγουν, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, ο κόσμος αγανακτεί, φοβάται. Φοβάται την επόμενη μέρα. Το άγνωστο μονοπάτι του τετελεσμένου, κάτι που καμία σχεδόν από τις εν ζωή γενιές δεν έχει ζήσει για να μας πει πως ήταν. Η κρίση με απλά λόγια, το μέλλον με λίγα. Αυτός ο τίτλος της εκπομπής της Πανδώρας, τον περασμένο Ιανουάριο, έμελλε ακόμα και τώρα να είναι επίκαιρος. Τι μέρα θα ξημερώσει λοιπόν, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;
Κατ’ αρχάς, πρέπει να οριστεί ότι, εξαιρουμένης της περίπτωσης συνολικής κατάρρευσης της Ευρωζώνης, μιλάμε για ελεγχόμενη χρεοκοπία με αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση του χρέους.
Τι είναι αναδιάρθρωση του χρέους;.................................................

Αναδιάρθρωση είναι όταν ο δανειολήπτης (Ελλάδα) επικαλείται ανέχεια και ζητά διευκόλυνση στη ρύθμιση του χρέους (340 δις ευρώ). Όταν, δηλαδή, δεν έχει κάποιος έσοδα για την αποπληρωμή του δανείου του (ελληνικά ομόλογα) με τους υπάρχοντες όρους. Οπότε, ζητάει από το δανειστή (όσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα) να περικόψει μέρος του δανείου (κούρεμα), με την αποπληρωμή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (επιμήκυνση), έτσι ώστε και ο δανειολήπτης να μπορέσει να δηλώσει χρεοκοπία και να αρχίσει το ξεπούλημα (αποκρατικοποιήσεις) και ο δανειστής να εισπράξει έστω ένα τμήμα από τα λεφτά του. Προσθέστε στα από πάνω και το δάνειο της τρόικας ύψους 110 δις ευρώ, και η εικόνα αρχίζει να καθαρίζει.

Γιατί δεν προχωρούμε σε άμεση αναδιάρθρωση;
Υπάρχει μια σειρά προβλημάτων στην αναδιάρθρωση του χρέους. Με το κούρεμα, οι τράπεζες θα χάσουν σημαντικά κεφάλαια που υπολόγιζαν ότι θα εισέπρατταν. Έτσι, χάνουν την δύναμη τους απέναντι στις αγορές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αδυνατούν να δανειστούν από άλλες τράπεζες ή από τις αγορές, άρα αδυνατούν να δανείσουν σε εμάς ή -ως ακραίο και θεωρητικά αδύνατο σενάριο- αδυνατούν να επιστρέψουν τις καταθέσεις (λόγω έλλειψης ρευστότητας) εάν (και πάλι θεωρητικά) τρέξουμε όλοι μαζί να τις σηκώσουμε.

Άρα, οι καταθέσεις κινδυνεύουν;
Όχι. Κατά πάσα πιθανότητα οι τράπεζες θα αλλάξουν χέρια, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του κεφαλαίου τους από άλλους πιστωτικούς οργανισμούς μέσα στην Ευρωζώνη. Αν δε συμβεί το άνωθεν, η αναληπτική μανία δηλαδή του κόσμου, οι καταθέσεις θα είναι συνέχεια διαθέσιμες.

Εάν οι τράπεζες χάσουν αξία, δεν θα επεκταθεί σε όλους τους κοινωνικούς τομείς;
Μαζί με τις τράπεζες και τα νοικοκυριά, θα χάσουν αξία, περιουσία ή θα καταρρεύσουν, όσοι άλλοι εξαρτώνται από τα ελληνικά ομόλογα, όπως ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.ά. Αυτό δύναται να δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση, επηρεάζοντας συνολικά την οικονομία της χώρας.

Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας στην αναδιάρθρωση του χρέους είναι αν αυτή την απόφαση θα τη λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση μιας χώρας ή οι δανειστές, οι οποίοι τότε θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στους όρους που θα επιβάλλουν.
Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
Η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης έφερε το αντίθετο του επιθυμητού αποτέλεσμα. Γέμισε η χώρα συνταξιούχους, οι οποίοι έκαναν χρήση των δικαιωμάτων που τους έδωσε ο νόμος προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Η περιουσία των ταμείων, η οποία ανέρχεται στα 23 δις σε ομόλογα, αν μειωθεί για παράδειγμα κατά 50%, εξ’ αιτίας της ραγδαίας αύξησης των συνταξιούχων, αναγκαία θα ενισχυθούν τα ταμεία με κεφάλαια όπως θα γίνει άλλωστε και με τις τράπεζες. Η παύση πληρωμών θα επέλθει μόνο στην περίπτωση που η ενίσχυση δεν γίνει ποτέ.

Με μια ματιά
Πόσα ελληνικά ομόλογα έχουν οι Έλληνες

(Κατά προσέγγιση)
- Τράπεζες 65 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικά Ταμεία: 40 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικές Εταιρείες: 15 δισ. ευρώ
Σύνολο: 120 δισ. ευρώ
Αν υπάρξει «κούρεμα» 20%-30%, αυτό σημαίνει
- Τράπεζες 13-20 δισ. Ευρώ λιγότερα
- Ασφαλιστικά Ταμεία 8-12 δισ. Ευρώ λιγότερα
- Ασφαλιστικές Εταιρείες 3-4,5 δισ. Ευρώ λιγότερα
Σύνολο: από 24 έως 36,5 δισ. Ευρώ λιγότερα

Επιπτώσεις από ένα «κούρεμα»
- Μείωση περιουσιακών στοιχείων
- Περικοπές συντάξεων
- Κατάρρευση Ασφαλιστικών Ταμείων
- Χιλιάδες Ασφαλιστικά Συμβόλαια στον «αέρα»

http://www.koutipandoras.gr/?p=9627Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails