«Εύρηκα» λύση για το χρέος! Σχέδιο γερμανικής εταιρείας συμβούλων το οποίο όμως αμφισβητείται από πολλούς


Ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά ΤΑ ΝΕΑ


Ενα δραστικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εύρηκα», που φιλοδοξεί να απαλλάξει την Ελλάδα από την κρίση χρέους, ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη σειρά των γερμανικών πρωτοβουλιών σχετικά με την Ελλάδα.
Εμπνευστής του σχεδίου είναι η γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση. Συμπτωματικά, η ίδια είναι μία από τις υποψήφιες για τη θέση του συμβούλου στρατηγικής που έχει προκηρύξει το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων...........................
Το σχέδιο «Εύρηκα» βασίζεται στην κεντρική ιδέα της ιδιωτικοποίησης με «συνοπτικές διαδικασίες» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αξίας 125 δισ. ευρώ, και προβλέπει γρήγορη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 88% του ΑΕΠ αλλά και επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προηγουμένως όμως η Ελλάδα θα κληθεί να μεταβιβάσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα εν λόγω περιουσιακά της στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και θα αναλάβει ρόλο πωλητή.
Πέραν των πολιτικών αντιρρήσεων, πολλές επιφυλάξεις διατυπώνονται και ως προς την αξιοπιστία του σχεδίου, καθώς επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις στις οποίες βασίζεται δεν είναι ρεαλιστικές. «Μακάρι να υπήρχαν έτοιμα περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ για πώληση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει θέσει ως στόχο τα 50 δισ. ευρώ και θεωρείται ήδη από ορισμένους υπερβολικά φιλόδοξο.
Συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες του σχεδίου, που είναι αναρτημένο σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, είναι οι εξής:
1. Περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ περιέρχονται σε εταιρεία συμμετοχών (holding company).
2. Πώληση της εταιρείας συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντί 125 δισ. ευρώ.
3. Χρησιμοποίηση των εσόδων από την Ελλάδα για να επαναγοράσει ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
4. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το ελληνικό χρέος από 145% σε 88% του ΑΕΠ.
5. Παράλληλα, εκμηδενίζεται η έκθεση των ευρωπαίων φορολογούμενων και της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος.
6. Επενδύονται 20 δισ. για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων έτσι ώστε να αυξηθεί η αξία τους (συν 40-60 δισ. ευρώ)
7. Η αναδιάρθρωση αυτή ενισχύει κατά 8% την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.
8. Ο ρυθμός ανάπτυξης από το -5% οδηγείται στο +5%., εξασφαλίζοντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα 4% του ΑΕΠ.
9. Οι δαπάνες τόκων μειώνονται κατά 50% λόγω της μείωσης του χρέους και της βελτίωσης της αξιολόγησης.
10. Χάρη στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα και τη μείωση των δαπανών για τόκους η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράζει χρέος ίσο με το 1% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο, ώστε αυτό να μειωθεί στα όρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ). Οι επικριτές του σχεδίου παρατηρούν, ωστόσο, ότι πολλές προϋποθέσεις του είναι στον αέρα. Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τη δυνατότητα, με την υφιστάμενη νομική της μορφή, να αγοράσει την εταιρεία συμμετοχών. Επίσης δεν διευκρινίζεται από πού θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση των 20 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων.
n Δεν υπάρχει εναλλακτική στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτεί μια ζωή τους αδύναμους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Χέιγκ, η Βρετανία δικαιώθηκε που δεν υιοθέτησε το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε ως φλεγόμενο κτίριο χωρίς εξόδους διαφυγής.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails