Του Σπύρου Δημητρέλη

Τον συμψηφισμό της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα με τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος που χρωστά στους φορολογούμενους -και τα οποία είναι πολύ αυξημένα λόγω του μέτρου των αποδείξεων- εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών. Τα σχέδια αυτά εξετάζονται υπό την πίεση που αντιμετωπίζει το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, το οποίο παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί τους τελευταίους δυο μήνες, εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από....................................
το υπουργείο Οικονομικών, περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη εισπράξει την επιστροφή φόρου εισοδήματος, είτε γιατί δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση, είτε έχει εκκαθαριστεί και δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά ποσά. Μάλιστα πολλοί είναι όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέσω ίντερνετ, δικαιούνται επιστροφής φόρου άνω των 1.500 ευρώ, έχουν προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά (αποδείξεις δαπανών, βεβαιώσεις εισοδημάτων κλπ), αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει τη σχετική επιταγή από την εφορία. Με βάση εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου το μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να κοστίσει συνολικά στον προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που, όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο, «δεν υπάρχει».

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση και αποστολή των ειδικών πολυ-εκκαθαριστικών σημειωμάτων που περιλαμβάνουν όχι έναν ή δυο αλλά τρεις νέους φόρους. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:

1. την ειδική εισφορά στα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι (εισοδήματα 2010). Η εισφορά επιβάλλεται σε όσους δήλωσαν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος (1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% για εισόδημα 20.000 έως 50.000, 3% για εισόδημα 50.000 έως 100.000 ευρώ και 4% για εισόδημα από 100.000 ευρώ και άνω). Μάλιστα, ο συντελεστής εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος και όχι κλιμακωτά. Για παράδειγμα ο φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πληρώσει 3% επί του συνόλου του εισοδήματος, δηλαδή 1.800 ευρώ.

2. Το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 300 ευρώ και επιβάλλεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

3. Τον ειδικό φόρο επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (πισίνες, ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα κλπ).

Το ποσό που θα αναγράφεται στο πολυ-εκκαθαριστικό θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 300 ευρώ. Στην εφάπαξ εξόφληση χορηγείται έκπτωση 5%.

Μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει ο συμψηφισμός αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών καταφύγει σε αυτόν. Εφόσον τελικά γίνει ο συμψηφισμός δημιουργείται ένα θέμα με όσους φορολογούμενους επιθυμούν να εξοφλήσουν το πολυ- εκκαθαριστικό σε δόσεις. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής φόρου 1.500 ευρώ και οφείλει 1.500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά δεν πρόκειται να εισπράξει τελικά την επιστροφή φόρου. Αν την εισέπραττε θα μπορούσε να εξοφλήσει την εισφορά σε πέντε δόσεις των 300 ευρώ.

spiros.dimitrelis@capital.gr