ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ 13 δρόμοι για ταχύτερη έξοδο


Αν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει τις εισηγήσεις, τότε θα καταργηθούν αναγκαστικά τα παλιά επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να επιλέξουν από διάφορες κατηγορίες πλασματικών ετών και να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους από 4 έως 7 χρόνια. Οι ρυθμίσεις ισχύουν για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011

Αν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθετήσει τις εισηγήσεις, τότε θα καταργηθούν αναγκαστικά τα παλιά επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων
Τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους από τέσσερα έως επτά χρόνια έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που θα αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια. Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης καταγράφονται σε εγκύκλιο του διοικητή του Ταμείου Γ. Βουδούρη.
Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για όσους.................................................
αυτοαπασχολούμενους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, ή θα συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις που άλλαξε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Φέτος μπορούν να αναγνωριστούν τέσσερα πλασματικά έτη, το 2012 πέντε, το 2013 έξι και από το 2014 επτά χρόνια.
Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να "επιλέξουν" από 13 κατηγορίες πλασματικών ετών μεταξύ των οποίων είναι: ο χρόνος παιδιών, ο στρατός, οι σπουδές, τα κενά διαστήματα ασφάλισης, ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγέλματος πριν την εγγραφή στα μητρώα, ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας (μέχρι 300 ημέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 ημέρες) και η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη).
Στην εγκύκλιο προβλέπεται μεταξύ άλλων πως:
  • Η αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης. Προκειμένου να συνυπολογιστούν όμως οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης (ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την αναγνώριση χρόνου απασχόλησης πριν την εγγραφή).
  • Το ανώτατο όριο πλασματικών ετών αναγνώρισης καθορίζεται από το έτος θεμελίωσης των χρονικών προϋποθέσεων και όχι από τον χρόνο υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης ή συνταξιοδότησης.
  • Αν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς την προσμέτρηση πλασματικών χρόνων, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είναι φέτος 60 ετών και έχει 35 έτη ασφάλισης μπορεί να αναγνωρίσει ένα έτος για θεμελίωση και τρία έτη -εφόσον επιθυμεί- για προσαύξηση (ανώτατο όριο 4 έτη). Αν έχει 36 έτη ασφάλισης το 2011, δεν μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικά έτη μόνο για προσαύξηση.
  • Το δικαίωμα αναγνώρισης ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και σε ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μέρους του χρόνου σε έναν φορέα και του υπολοίπου του ιδίου χρόνου σε άλλο Ταμείο. Επίσης είναι δυνατή η αναγνώριση όλου του χρόνου (π.χ. σπουδών) σε ένα φορέα και άλλου χρόνου (π.χ. στρατού) σε άλλο.
  • Ειδικά οι μητέρες ανηλίκων τέκνων που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 δύνανται να αναγνωρίσουν τους χρόνους αυτούς από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, καθώς από τότε τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (με βάση τον ν.3863/10).
Σημειώνεται πως διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων. Ειδικά για τη στρατιωτική θητεία προβλέπεται έκπτωση 30% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το διάστημα 2011 έως 2014 και έκπτωση 50% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2015 και μετά.
Κοινό "μοντέλο" ισχύει για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών, σπουδών και κενών διαστημάτων ασφάλισης. Συγκεκριμένα το ποσό της εξαγοράς υπολογίζεται για κάθε μήνα σε ποσοστό 20% επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΤΩΝ
Τι ισχύει για τους "παλιούς"

Οσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ή θα συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη, που αναφέρθηκαν. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία, τον χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, τον χρόνο επιδότησης λόγω ασθενείας (μέχρι 200 ημέρες) και τακτικής ανεργίας (μέχρι 200 ημέρες), τον χρόνο εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (και μέχρι δύο έτη) και τον πλασματικό χρόνο παιδιών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Εισηγήσεις για κατάργηση των επικουρικών των τραπεζοϋπαλλήλων

"Στον αέρα" κινδυνεύουν να βρεθούν οριστικά τα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς δύο δικαστικές εισηγήσεις προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ζητούν να ανατραπεί η μέχρι τώρα δικαστική δικαίωση των ασφαλισμένων υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας και να κριθεί συνταγματικός ο ν. 3455/06 που τα κατάργησε, υπάγοντας όλους τους τραπεζικούς στην ασφάλιση των ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ. Στη χθεσινή δίκη, που διεξήχθη με ειδική άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου, έγινε "μάχη" νομικών επιχειρημάτων, παρουσία εκατοντάδων υπαλλήλων και σωματείων (ΟΤΟΕ κ.λπ.), που άσκησαν παρέμβαση με την εκατέρωθεν εκπροσώπηση πολλών πανεπιστημιακών καθηγητών. Αν η πλήρης Ολομέλεια ΑΠ (46 μέλη) υιοθετήσει τις αρεοπαγιτικές εισηγήσεις και ανατρέψει (περίπου σε 1-2 μήνες) την εφετειακή απόφαση, τότε θα καταργηθούν αναγκαστικά τα παλιά επικουρικά (αλληλοβοηθητικά) ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων και θα υπερισχύσει η υποχρεωτική υπαγωγή τους στα ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ.
Σύμφωνα με χθεσινή πρόταση του αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή, είναι συνταγματικοί οι ν. 3371/05, 3455/06 και η υπαγωγή των εργαζομένων στα ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ δεν παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι, της ισότητας, της οικονομικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails