Πόσα θα χάσουμε απ' όσα βγάλαμε το 2011


Τι θα ισχύσει στην επόμενη φορολογική δήλωση

Σημαντική φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2011 φέρνει το νέο καθεστώς φορολόγησης, όπως θα ισχύσει την ερχόμενη άνοιξη, καθώς στη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, προστίθενται και οι αυστηρές επιταγές του μνημονίου για αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης έως και 70% και μείωση των φοροαπαλλαγών κατά 20% (με στόχο την σταδιακή κατάργηση του). Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την...................φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012 προβλέπει και νέες ανατροπές καθώς η φορολογική δήλωση του 2013 δεν θα θεωρείται από μόνη της «ειλικρινής» και η εφορία θα πρέπει να διαπιστώσει, βάσει διαστρώσεων και αλγορίθμων, εάν το δηλωθέν εισόδημα, ακόμα και για τα φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να θεωρείται και ως πραγματικό. Ειδικότερα:

-Ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προβλέπει την αύξηση κατά 10% έως 70% των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες. Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2011 και θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012.

-Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και παράλληλα διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού είναι πολύ πιθανό να φορολογηθούν για το εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης και όχι για το πραγματικό.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας, που δούλεψες περιστασιακά το 2011, δήλωσε ετήσιο 4.858 ευρώ και κατοικεί σε μονοκατοικία 50 τ.μ. Βάσει των νέων τεκμηρίων το φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται σε 6.520 ευρώ. Η εφορία θα αγνοήσει το δηλωθέν εισόδημα και βάση του τεκμαρτού εισοδήματος των 6.520 ευρώ (που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ) ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 152 ευρώ.

Η δεύτερη φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2011 έρχεται με τη μείωση των φοροαπαλλαγών και μάλιστα αναδρομικά. Με τον εφαρμοστικό νόμο για τα εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου (και όχι πια από το εισόδημα) είχε περιοριστεί στο 10% αντί 20% των δαπανών. Ωστόσο, με τον νέο φορολογικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, οι φοροαπαλλαγές θα προσαρμοστούν εκ νέου στο νέο χαμηλότερο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν αναδρομικά από τη 1η Ιανουαρίου του 2011 εισοδηματικά κριτήρια για την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Επίσης το 2012 όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και αναδρομικά τον επιπλέον φόρο που δεν τους παρακρατήθηκε φέτος, μετά την απόφαση για νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου. Επειδή το αφορολόγητο όριο για το μειώθηκε αναδρομικά από 12.000 σε 5.000 προκύπτει επιπλέον φόρος 700 ευρώ, που όμως δεν παρακρατήθηκε σταδιακά με το μισθό τους μήνες από τον Ιανουάριο έως και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η επιβάρυνση αυτή, της τάξεως των 500 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 600 για το δημόσιο (επειδή δεν πληρώνονται τα δώρα τους) θα τακτοποιηθεί την άνοιξη, με την εκκαθάριση φόρου για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν το 2012.

Νέο κύμα ανατροπών στην καταγραφή και την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012 έρχεται με την φορολογική δήλωση του 2013. Το διαθέσιμο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, θα προσδιορίζεται επί τη βάση, όχι μόνο της δήλωσης αλλά και διαφόρων διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνεται κατ' αρχήν πιστευτό ό,τι δηλώνουμε στην εφορία!

Όσον αφορά, δε, στο μέρος του εισοδήματος που αποταμιεύεται και πρέπει να δηλώνεται, έμπειρα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί το «μαύρο» χρήμα είναι η κίνηση των λογαριασμών και όχι απλώς η δήλωση των καταθέσεων. Newsbeast.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails