ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΔΟΕ: 2.200 αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών


Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ζήτησε με αιτήματά του το ΣΔΟΕ από τις τράπεζες  Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεγαλογιατρών, δικηγόρων, παραγόντων ποδοσφαιρικών ομάδων, επιχειρηματιών

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ζήτησε με αιτήματά του το ΣΔΟΕ από τις τράπεζες
Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για.....................................
δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ από τις ελληνικές τράπεζες. Ανάμεσά τους μεγαλογιατροί, δικηγόροι, παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων, επιχειρηματίες. Και σε πολλές περιπτώσεις έχει ζητήσει και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Μάλιστα, οι μεγάλες τράπεζες έχουν δεχθεί 2.200 τέτοια αιτήματα (πρόκειται για τις ίδιες λίστες με ονόματα που κοινοποιούνται σε όλο το τραπεζικό σύστημα), που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους, αφού το κάθε αίτημα ζητά στοιχεία για περισσότερα του ενός άτομα. Υπάρχουν αιτήματα που ζητούν άρση του τραπεζικού απορρήτου για 160 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το ΣΔΟΕ δεν ζητά μόνο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και σειρά άλλων στοιχείων όπως για παράδειγμα κίνηση λογαριασμών, επιταγές, εμβάσματα, ακόμα και τραπεζικές θυρίδες.
Και καθώς ο διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Λέκκας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ανταποκριθεί σε μόλις 130 από τα συνολικά 3.829 αιτήματα του ΣΔΟΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως και την 31η Ιουλίου 2011, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών υπογραμμίζει ότι: "έχει ήδη απαντηθεί, κατά μέσο όρο, ποσοστό άνω του 80%, μολονότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους παρουσιάζεται ιδιαίτερη έξαρση, διαρκώς αυξανόμενη, του αριθμού των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου". Και ακόμα σημειώνει η ΕΕΤ πως "παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 550% για το πρώτο 7μηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ τα αιτήματα από το ΣΔΟΕ αποτελούν πλέον το 60% περίπου των συνολικών αιτημάτων άρσης απορρήτου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το έτος 2010 δεν ξεπερνούσε το 17%".
Παράλληλα, η ΕΕΤ επισημαίνει πως: μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στα αιτήματα δεσμεύσεων λογαριασμών από τον εν λόγω φορέα, τα οποία για το 7μηνο 2011 εμφανίζονται αυξημένα σε ποσοστό περίπου 400% σε σχέση με αυτά που παραλήφθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2010.
Ας σημειωθεί ότι η Ενωση Τραπεζών έχει υποβάλει ήδη συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του ΣΔΟΕ για την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της διαδικασίας, ώστε να συντμηθεί περαιτέρω ο χρόνος ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ν. Λέκκας
"Οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί μόλις σε 100 περιπτώσεις"

Ευθύνες στις τράπεζες επιρρίπτει ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Ν. Λέκκας και τις θεωρεί υπεύθυνες για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Τις τελευταίες μέρες ο κ. Λέκκας μιλώντας σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα έχει αναφέρει ότι μέσα στο 2010 και στο πρώτο επτάμηνο του 2011 το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει αιτήματα στις τράπεζες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 1.084 γιατρών, 415 δικηγόρων, 155 παραγόντων του ποδοσφαίρου που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και 2.175 επιχειρηματιών και υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, δηλαδή συνολικά για το άνοιγμα 3.829 λογαριασμών. Και ρίχνει ευθύνες στις τράπεζες, καθώς όπως είπε "μέχρι στιγμής ανταποκριθεί μόλις σε 100 περιπτώσεις". Σύμφωνα με τον ίδιο "οι τράπεζες ανταποκρίνονται στα αιτήματα πάρα πολύ αργά και μπορεί να κάνουν 5, 8, 10 μήνες ή ακόμη και έναν χρόνο για να μας απαντήσουν".
Εφη Καραγεώργου ΕΘΝΟΣ
efikar@pegasus.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails