ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Κούρεμα (40 - 50%) χωρίς χρεοκοπία βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs


Κούρεμα (40 - 50%) χωρίς χρεοκοπία βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs Βέβαιη ότι το αποτέλεσμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι ένα επιθετικό κούρεμα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Σε χθεσινή, διαβαθμισμένη έκθεσή της -η χρήση της οποίας προορίζεται να ενημερώνει αποκλειστικά τους "πελάτες" της για τις επερχόμενες εξελίξεις- η Goldman Sachs προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40% – 50% , δηλαδή μικρότερο αυτού που φέρεται να έχει απαιτήσει η Γερμανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Οι συντάκτες της αναφοράς που τιτλοφορείται "Τί να περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής", σημειώνουν: "Παρότι τα θεσμικά εμπόδια και οι πολιτικοί ελιγμοί που προηγήθησαν της Συνόδου Κορυφής συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα ως προς την τελική της έκβαση, αυτό που αναμένουμε είναι ένα πακέτο αποφάσεων με τέσσερα στοιχεία:.......................................

  1. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της τάξης των 100 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  2. Ένα πιο επιθετικό [σσ: σε σχέση με το εθελοντικό 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου] κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 έως 50%, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του PSI που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
  3. Ένα πρόγραμμα "ασφάλισης" που θα εγγυάται περιορισμένης κλίμακας εγγύηση των ομολόγων διαφόρων χωρών με την κάλυψη του EFSF.
  4. Ανακοινώσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Δεν αλλάζουν το παιγνίδι
"Το πακέτο αυτό", συνεχίζει η αναφορά "αντιστοιχεί στην αποτίμησή μας σχετικά με τις προσδοκίες των αγορών. Παρότι τα περισσότερα από τα μέτρα κατατείνουν στη σωστή κατεύθυνση, διατηρούμε αμφιβολίες κατά πόσον αυτά -ακόμα και εν συνόλω- συνιστούν την κίνηση εκείνη που θα αλλάξει το παιγνίδι και που θα μπορούσε να δώσει λύση στις χρηματοοικονομικές εντάσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα.

Όσον αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η αναφορά της Goldman Sachs σημειώνει: Bαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο του PSI: Προκειμένου να ικανοποιηθεί ο όρος για εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους (και επομένως να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα CDS), το κούρεμα πιθανόν θα περιοριστεί στο εύρος του 40 – 50%, παρά στο 60% και άνω, που αρχικά ζητούσε η Γερμανία. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά η Σύνοδος θα εξετάσει την τελευταία έκθεση της Τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος. Εκτιμούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσηςστην Ελλάδα, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί να για τα μέσα Σεπτεμβρίου (η έγκρισή της ωστόσο υπόκειται και στην κρίση του Εκτελετικού Συμβουλίου του ΔΝΤ). Αναμένεται επίσης η τελική έγκριση του δεύτερου ελληνικού προιγράμματος που είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι.
Οσον αφορά στις θεσμικές αλλαγές, η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτές θα αφορούν sτην επίσπευση της ενεργοιποίησης του ΕMS ώστε να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2012 και όχι ένα χρόνο αργότερα και αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν προτάσεις όπως η μεγαλύτερη χρήση της πλειοψηφίας παρά της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.
Μεταξύ φόβου και τιμωρίας
Η Goldman Sachs καταλήγει ότι ένα τέτοιο πακέτο παρότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση εξακολουθεί να αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ (α) του φόβου μετάδοσης της κρίσης –γεγονός που συνηγορεί σε ένα πιο περιορισμένο κούρεμα και αποφυγή της σκληρής χρεοκοπίας– και (β) του κινδύνου να μην τιμωρηθούν οι "ένοχοι" για την κακοδιαχείριση του παρελθόντος

Εωσότου η ευρωπαϊκή ηγεσία αποφασίσει τι θα επιλέξει από τα δύο –να τιμωρήσει τους δημοσιονομικά ασώτους ή να αποτρέψει την κρίση- κάθε προσπάθεια συμβιβασμού εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ακόμη αδύνατου έως και αντιπαραγωγικού προγράμματος διάσωσης, εκτιμά η αναφορά. ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails