ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Εφεδρεία ίσον... απόλυση με σφραγίδα του νόμου


Εφεδρεία ίσον... απόλυση με σφραγίδα του νόμου Η προαναγγελία των απολύσεων περιορίζει μέχρι και 50% τις αποζημιώσεις όσων βρεθούν εκτός εργασίας. Ποιες κατηγορίες υπαλλήλων θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς. Ποιοι εξαιρούνται

"Απόλυση" σημαίνει τελικά η "εργασιακή εφεδρεία" και με τη σφραγίδα του πολυνομοσχεδίου, που κατέθεσε χτες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα.
Στις ρυθμίσεις, που αφορούν την.........................................
εφεδρεία, αναφέρεται ρητώς ότι: "Η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια". Η αναφορά στον νόμο γίνεται και για "δημοσιονομικούς" λόγους, αφού η προαναγγελία των απολύσεων περιορίζει μέχρι και 50% τις αποζημιώσεις όσων βρεθούν εκτός εργασίας.
Παράλληλα από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους φορείς προτάσσονται για εφεδρεία όσοι έχουν τη μικρότερη προϋπηρεσία από τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι οι 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου των 49 φορέων (π.χ. ΕΡΤ, ΔΕΠΑΝΟΜ κ.λπ.) που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου και βρίσκονται υπό λύση, κατάργηση ή συγχώνευση, εάν δεν έχουν μεταφερθεί στους φορείς υποδοχής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Παράλληλα ορίζεται ότι τα διοικητικά συμβούλια των φορέων υποδοχής θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να θέσουν σε εφεδρεία υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ και εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, τότε το σύνολο των υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ των οργανισμών τους θα τεθεί σε εφεδρεία.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή εκτός από την εφεδρεία περιλαμβάνονται και διατάξεις για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα. Στη φ
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή εκτός από την εφεδρεία περιλαμβάνονται και διατάξεις για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα. Στη φωτογραφία οι υπουργοί Ευ. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας
Σύμφωνα με τις διατάξεις για την "προσυνταξιοδοτική" εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των οργανικών θέσεων των εφέδρων, στο νέο καθεστώς τίθενται άμεσα:
Ολοι οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος της ηλικίας τους. Οι υπάλληλοι θα απολυθούν και θα ενταχθούν σε καθεστώς "προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας", όπως ονομάζεται η εφεδρεία στο Δημόσιο. Θα αμείβονται με το 60% του μισθού που λάμβαναν με το "παλαιό" μισθολόγιο μέχρι και 24 μήνες μέχρι να βγουν στη σύνταξη, η οποία θα είναι πλήρης.
Ολοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που χρειάζονται μέχρι και 24 μήνες για να συνταξιοδοτηθούν. Οι υπάλληλοι θα απολύονται και θα εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας μέχρι και 24 μήνες λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους.
Πρόβλεψη
Από το καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πυροσβέστες, όσοι είναι προϊστάμενοι, υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία, υπάλληλος, του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το παιδί του έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67% και όσοι είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%

Με την κατάργηση της διάταξης, που επέτρεπε στους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την προϋπηρεσία και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, να παραμείνουν μέχρι και 3 χρόνια στην υπηρεσία, θα τεθούν μέχρι το τέλος του 2011 περίπου 3-4.000 εργαζόμενοι στη σύνταξη.
ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στην εφαρμογή του μέτρου του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και της εφεδρείας των υπαλλήλων, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και απέχουν έως δύο χρόνια από την πλήρη σύνταξη, εντάσσονται και οι υπάλληλοι της Βουλής. Για το νέο μισθολόγιο, επειδή η Βουλή έχει αυτόνομο προϋπολογισμό, θα χρειαστεί ειδική ρύθμιση επί του κανονισμού της Βουλής μετά την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου, ενώ για την εφεδρεία θα ισχύσει το μέτρο άμεσα, όπως και στον υπόλοιπο στενό δημόσιο τομέα. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, η σύνταξη του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου για το 2012 θα επισπευστεί, ενώ θα προβλέπονται περικοπές δαπανών έως και 20 εκατ. ευρώ (ο τρέχων προϋπολογισμός φτάνει τα 198 εκατ. ευρώ). Σχεδιάζεται κατάρτιση νέου οργανογράμματος, με συγχωνεύσεις ή ακόμα και καταργήσεις υπηρεσιών, ενώ θα επανεξεταστούν οι παροχές του γυμναστηρίου της Βουλής.

ΨΑΛΙΔΙ 10%
Ποιες φοροαπαλλαγές περικόπτονται

Οι εκπτώσεις φόρου μειώνονται στο 10% για τις παρακάτω δαπάνες:
  • Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
  • Των ενοικίων κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.
  • Των διδάκτρων σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Το ποσό της κάθε δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.000 ευρώ.
  • Των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  • Των ασφαλίστρων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.
  • Της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε, ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
  • Της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. Το ποσό της δαπάνης της περίπτωσης αυτής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000 ευρώ.
  • Των ασφαλιστικών εισφορών. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ   ΕΘΝΟΣ
Δείτε εδώ την Ατιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου
Δείτε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails