Στην... πρέσα οι μισθοί - Στο «κουρείο» οι συντάξεις ...



Δύσκολα δηλώνουν ότι θα τα βγάλουν πέρα μισθωτοί και συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το νέο μισθολόγιο φέρνει περικοπές που ξεπερνούν το 50% των συνολικών αποδοχών στους.......................
μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο είναι ελαφρώς πιο αυξημένοι αλλά εξαιτίας της περικοπής των ειδικών επιδομάτων το συνολικό μηνιαίο εισόδημα των υπαλλήλων υφίσταται τεράστιες περικοπές. Πιο συγκεκριμένα, για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 858 ευρώ από 830 ευρώ, τεχνολογικής εκπαίδευσης στα 1.037 ευρώ από 938 ευρώ και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα 1.092 ευρώ από 985 ευρώ που είναι σήμερα.



Παράλληλα, τίθεται μισθολογικό «πλαφόν» που φτάνει τα 3.000 ευρώ μαζί με τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι. Ανάλογο «φρένο» μπαίνει και στους μισθούς των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900 ευρώ, ενώ εξαιρούνται μόνο οι διευθυντές.

Δραστικές οι μειώσεις στις συντάξεις

Στο μεταξύ, δραστικές είναι οι περικοπές στο εφάπαξ και τις επικουρικές για τους συνταξιούχους. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μειώσεις στις κύριες συντάξεις έως και 40%, στις επικουρικές έως 50% και στο εφάπαξ έως 30%.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15% το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011. Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011.



Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής Τράπεζας που υπέβαλαν αίτηση το 2011, η μείωση είναι 20%. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι από 170 ευρώ και άνω, με τη μείωση να αφορά μόνο το επιπλέον ποσό. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων μειώνονται κατά 20% και κατά 50%, ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ, δηλαδή των συνταξιούχων των ΕΛ.ΤΑ., ΔΕΗ και ΟΤΕ.



Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται απόψε στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο προβλεπόταν ήδη η περικοπή κατά 20% στο τμήμα των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ και για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών την περικοπή κατά 40% του τμήματος που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails