Η ελάφρυνση του χρέους δεν μειώνει τις συντάξεις



Το εθνικό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα των τραπεζών είναι αυτό που προέχει δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε σχεδόν στα…............ πάντα.
n Για τις τράπεζες. Το κράτος από το 2008 είναι προνομιούχος μέτοχος των τραπεζών και βασικός εγγυητής τους. Μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες υπέρ των καταθετών και των μικρομετόχων που είναι πολίτες. Το ενδιαφέρον μας δεν είναι όμως τόσο μεγάλο για τις τράπεζες ως διοικήσεων και τους μεγαλομετόχους. Αλλο το έθνος και άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών. Για τις τράπεζες είναι εγγυημένες και οι κεφαλαιοποιήσεις και η ρευστότητα. Δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης των τραπεζών αλλά αναγκαστική φάση αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.
n Για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα τα διασφαλίσουμε πλήρως. Αλλο είναι το πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής που εξαρτάται από τους εταίρους μας και άλλο το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής. Θα λειτουργήσουμε προστατευτικά και κοινωνικά. Στο πλαίσιο που έχουμε να κάνουμε με συνταξιούχους, θα κάνουμε το καθήκον μας. Από μια ελάφρυνση του χρέους δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
n Για το χρέος. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη κούρεμα. Η απομείωση θα αφορά το χρέος που λήγει έως το 2035 και το ιδιωτικό (εμπορεύσιμο) χρέος της τάξης των 205 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ποσοστού του χρέους επί του ΑΕΠ, θεωρώ λογικό και καλό ό,τι απαλύνει τη χώρα με ασφάλεια. Η έκθεση του IMF αναφέρεται στο 120% του ΑΕΠ για το 2020.
n Για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος. Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορεί να χαρακτηριστούν reconstruction (αναδιάρθρωση). Το κούρεμα είναι μονομερής έννοια που δεν νοείται για την Ελλάδα. Αρα, γίνεται εθελοντικά με απόφαση της ευρωζώνης. Και γι' αυτό δεν είπαμε ποτέ ότι δεν μας ενδιαφέρει. Μία από τις μεγαλύτερες χώρες, η Γαλλία, θεωρεί αδιανόητο το πιστωτικό γεγονός.
n Για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Θα είναι μερικές μονάδες του ΑΕΠ πιο κάτω.
n Για 180 ψήφους. Δεν τίθεται θέμα αυξημένης πλειοψηφίας. Θα χρειαστεί αυξημένη συνείδηση ευθύνης. Εάν τον Μάιο του 2010 που είχα προτείνει το Μνημόνιο να ψηφιστεί με 180 ψήφους αυτό γινόταν τότε, όλοι θα είχαν πάει στα κυβικά τους…
n Για το αν υπάρχει θέμα εκλογών. Υπάρχει θέμα να κρατηθεί η χώρα όρθια και να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία.
n Για την έξοδο στις αγορές. Στις αγορές μπορείς να βγεις όποτε οι αγορές σε δεχθούν.
n Για την εθελοντική συμμετοχή. Ο εθελοντικός χαρακτήρας επιβεβαιώθηκε. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα μετέχει στις διαδικασίες επαφών με τον ιδιωτικό τομέα μαζί με τις άλλες χώρες (είμαστε μια μεγάλη παρέα). Υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιδράσεις που μας προβληματίζουν.ΤΑ ΝΕΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails