Ύστατο χαίρε: Συγκίνηση για το θάνατο της Νίκης Σιδέρη


Νέα Υόρκη.- Το “τελευταίο αντίο” σε μια ξεχωριστή γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία και αγκάλιασε στοργικά, σα δεύτερη μάνα, χιλιάδες παιδιά χτυπημένα από τον καρκίνο που έδιναν γενναία τη δύσκολη και άνιση μάχη με το θάνατο, μακριά από το σπίτι τους, απευθύνει αύριο Τρίτη η ομογένεια της Νέας Υόρκης. Η Νίκη Σιδέρη, η ιδρύτρια και διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House, βρίσκεται ήδη κοντά στον αγαπημένο της σύζυγο, τον αείμνηστο γιατρό Μιχάλη Σιδέρη.
Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα Δευτέρα από τις 3 – 8 το βράδυ στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, και αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί  θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή της θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή.
Η είδηση του θανάτου της έπεσε........................................
σαν κεραυνός στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Νίκη Σιδέρη “έφυγε” από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη κατά το ταξίδι της επιστροφής από την Ελλάδα που τόσο αγαπούσε και λίγες μέρες αφότου γιόρτασε τα 77α γενέθλιά της στην Αθήνα.
Αφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες πριν η πτήση 133 της DELTA προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη και παρά τις προσπάθειες τριών γιατρών που ταξίδευαν με την ίδια πτήση να την κρατήσουν στη ζωή.
Με σπαραγμό ψυχής και μη θέλοντας να πιστέψει ότι όσα άκουσε στο επείγον τηλεφώνημα που δέχθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, η συνεργάτιδά της Σπυριδούλα Κατέχη ξεκίνησε για το αεροδρόμιο JFK, όπου ειδοποιήθηκε ο ιατροδικαστής, έγινε η αναγνώριση της σορού και ενημερώθηκε αμέσως και ο πρόεδρος του Ronald McDonald House.
«Δεν πρόλαβα καν να της πω αντίο», έλεγε απαρηγόρητη η κ. Κατέχη, βοηθός της Νίκης Σιδέρη στο Ελληνικό Τμήμα του RMDH τα τελευταία εννιά χρόνια. «Ηταν για μένα οικογένεια, μάνα, φίλη, αδελφή, ο μέντοράς μου, τα πάντα», πρόσθεσε, μη μπορώντας να ξεπεράσει το αρχικό σοκ. Μιλούσαν καθημερινά, αρκετές φορές, στο τηλέφωνο όσο ήταν στην Ελλάδα, όπως μίλησαν και πριν το μοιραίο ταξίδι, λέγοντας πως θα συναντηθούν και πάλι στη Νέα Υόρκη. Ηδη είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το ετήσιο χριστουγεννιάτικο πάρτυ που προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο Ελληνικό Τμήμα.
«”Εφυγε” από κοντά μας ενώ ήταν ψηλά, πιο κοντά στον ουρανό», είπε η κ. Κατέχη, προσθέτοντας ότι «πάντοτε της άρεσε η φιλανθρωπία και ποτέ δεν είχε αρνηθεί βοήθεια σε άνθρωπο».
«Η Νίκη Σιδέρη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο για την κοινωνία της Ομογένειας της Αμερικής αλλά και για την Ελλάδα», δήλωσε στη Greek News η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς Αγη Μπαλτά. «Εργάστηκε πάνω από 30 χρόνια αδιάλλειπτα και με αυτοθυσία για να απαλύνει τον πόνο και να δώσει χαρά στα πρόσωπα των οικογενειών που είχαν χτυπηθεί με το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί μια οικογένεια να αντιμετωπίσει, δηλαδή να βλέπει παιδί άρρωστο από ασθένεια, χωρίς πολλές φορές γιατρειά»,
Αλλά δεν αφιερώθηκε μόνο σ’ αυτά τα παιδιά. Αφιερώθηκε και όπου αλλού υπήρχε η ανάγκη της και η φροντίδα της και όλα αυτά τα έκανε στο όνομα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας»
«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχασε τη Σιδηρά Κυρία του, το άτομο που στάθηκε στο πλάι χιλιάδων οικογενειών από την Ελλάδα και τη Κύπρο, το άτομο που  προσέφερε ανιδιοτελώς και απλόχερα τη βοήθειά του σε μικρούς και μεγάλους, τη φιλάνθρωπο που βίωνε μαζί με τις παθούσες οικογένειες το Γολγοθά τους», δήλωσε η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού και πρόσθεσε: «Η αφοσίωσή της στους συνανθρώπους της και ιδιαίτερα στα παιδιά που έπασχαν από την επάρατη νόσο είναι συγκινητική και αξιοθαύμαστη».
«Η θλίψη μας τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο είναι απέραντη.  Η απουσία της αισθητή. Θα μας λείψει η καλοσύνη της, ο αυθορμητισμός της, η αποφασιστικότητά της, η αγάπη της προς το συνάνθρωπό της , το χαμόγελό της … η αγάπη της για την Ελλάδα και την Κύπρο, η προσήλωσή της στις αρχές και αξίες του Ελληνισμού. Η Κύπρος έχασε μία αληθινή φίλη, συμπαραστάτη και συνοιδοπόρο. Αιωνία της η μνήμη», κατέληξε η κ. Σοφιανού.
Τόσο η κ. Μπαλτά όσο και η κ. Σοφιανού αγκάλιασαν και υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη το έργο της Νίκης Σιδέρη και του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House, όπως με αγάπη έπραξαν και οι προκάτοχοί τους τα προηγούμενα χρόνια.
«Ακόμη δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Είναι απίστευτο», δήλωσε συγκλονισμένη η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ Αθηνά Κρομμύδα.
«Ηταν μια υπέροχη γυναίκα, πολύ μοναδική για την Ομογένεια και αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω της. Ηταν ένα κεφάλαιο για την κοινότητά μας», σημείωσε η κ. Κρομμύδα και πρόσθεσε: «Εμένα θα μου λείψει. Ηταν ένας ωραίος άνθρωπος, μια υπέροχη Ελληνίδα. Θαύμαζα το γεγονός ότι είχε αφοσιωθεί στο Ronald McDonald House και σε κάθε ανθρωπιστική δραστηριότητα. Τι να πώ; Δεν ξέρω γιατί μας έφυγε τόσο γρήγορα, τόσο άδικα. Είναι μεγάλο το κενό που αφήνει πίσω της και θα το καταλάβουμε σιγά – σιγά. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα».
Γνωρίζονταν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αρχισαν να συνεργάζονται πιο στενά όταν ξεκίνησε το ετήσιο walk-a-thon του Ελληνικού Τμήματος κάθε Μάιο πριν από 16 χρόνια.  «Μας κάλεσε να λάβουμε μέρος και εμείς ανταποκριθήκαμε. Πάντα τη θαύμαζα, γιατί είχε αφοσιωθεί100% στο Ronald McDonald House, είχε αφιερώσει τη ζωή της σ’ αυτό το σκοπό. Δεν θα είναι εύκολο για κάποιον άλλο να ακολουθήσει στο βαθμό αυτό τα βήματά της Νίκης Σιδέρη», επισήμανε η κ. Κρομμύδα.
Από τους πρώτους που υποστήριξαν το walk-a-thon και βρίσκονταν πάντα στο πλευρό του Ελληνικού Τμήματος προσφέροντας απλόχερα τη βοήθειά τους ήταν επίσης ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Στέφανος Τσερπέλης και η περιφερειακή διευθύντρια της Marathon Bank, Ζωή Κουτσουπάκη.
«Είναι μια γυναίκα που έδωσε όλο της το είναι και τη ζωή της για να βοηθήσει τον δυστυχή, ήταν η μάνα όλων των παιδιών στο Ronald McDonald House», δήλωσε στη Greek News ο κ. Τσερπέλης, εμφανώς συγκινημένος. «Οταν το άκουσα, δεν το πίστεψα και δεν μπορώ να πιστέψω ακόμα και τώρα ότι απεβίωσε η Νίκη Σιδέρη. Εύχομαι να βρεθεί κάποιος να συνεχίσει το άξιο και θεάρεστο έργο της και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
«Γνώρισα τη Νίκη Σιδέρη πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Μου τηλεφώνησε στο γραφείο και μου ζήτησε με την γλυκιά και ήρεμη φωνή της να ενεργοποιηθώ και να βοηθήσω το έργο του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House of New York. Με λίγα λόγια μου εξήγησε το έργο που επιτελούσαν. Το βρήκα αδύνατο να αδιαφορήσω σ’ αυτό το κάλεσμα. Από τότε γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι», δήλωσε στη Greek News o τραπεζικός Πίτερ Κρεκούκης.
«Η Νίκη ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τους πάντες αν και όπως μου είχε εκμυστηρευτεί αρκετοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη της. Δεν κρατούσε όμως καμιά κακία. Ηταν μια πραγματικά ανθρώπινη ψυχή με καλοσύνη, αγάπη και προσφορά προς όλους», πρόσθεσε.
http://www.greeknewsonline.com/?p=17756Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails