ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Σήμερα Κυριακή... «κληρώνει» για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς στο υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν μεταξύ άλλων οι αποφάσεις αναφορικά με τα κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία, με την τρόικα να παρακολουθεί στενά τα βήματα της κυβέρνησης και να ασκεί πιέσεις........................................

Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο θα ασχοληθεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί, κατά τα προβλεπόμενα, στη Βουλή τη Δευτέρα.

Όλα αυτά υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων και της τρόικας που ζητούν πλέον άμεσα μέτρα. Πάντως, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Παρασκευή κατά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

 Έτσι εκτός από τις αποφάσεις για την εφερδεία, η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου και στη συνέχεια ο επαναπροσδιορισμός του σε συνδυασμό με το θέμα των αποδείξεων και των sms που θα στέλνουν όσοι επιθυμούν να φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή για το τέλος των ακινήτων έχουν οδηγήσει σε παράκρουση τους φορολογούμενους τις τελευταίες ημέρες.

Μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους διευκρινίστηκαν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φορολογική δήλωση του 2011, ενώ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τα sms αποκαλύφθηκε το τραγελαφικό: τα μηνύματα πήγαιναν σε λάθος παραλήπτες…

Η σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής εντός των ημερών - αφού, βεβαίως, πάρει τη «βούλα» και της τρόικας. Μέσω του ΕΦΣ αναμένεται να επιβληθούν νέα επώδυνα χαράτσια, προκειμένου ήδη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 η κυβέρνηση να δει το πρωτογενές ισοζύγιο να αποκτά θετικό πρόσημο.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης φέρονται να βρίσκονται εισπρακτικά μέτρα που θα αποδώσουν(;) τα αναμενόμενα έσοδα, μεταξύ των οποίων η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες με απώτερο στόχο την εξίσωσή τους με τις αγοραίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση στη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, στην ακίνητη περιουσία και στα τέλη κυκλοφορίας μαζί με ένα δραστικό «μαχαίρι» σε πολλές από τις φοροαπαλλαγές και σε φόρους υπέρ τρίτων που ίσχυαν μέχρι πρότινος, ενώ προσανατολίζεται και στον καθορισμό πλαφόν στις επιστροφές φόρου.

Ειδικά όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, η κατεύθυνση είναι να καταργηθούν συνολικά για φορολογούμενους με δηλωθέν εισόδημα μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ - το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Παράλληλα, θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα κριτήρια για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 60%.
Μπαράζ συσκέψεων με την τρόικα

 Τρίτη ημέρα πυρετωδών διαπραγματεύσεων ήταν το Σάββατο μεταξύ των επιτελών της τρόικας και της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις έδειχναν να γίνονται σε τεντωμένο σχοινί με το μικτό επιτελείο να μην πιστεύει όσα λέει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής, οι επικεφαλής της τρόικας απείλησαν και με νέα αποχώρηση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το δημόσιο 30.000 εργαζόμενοι, με πρώτους στη λίστα όσους θέλουν μέχρι τρία χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι -πρόκειται για χιλιάδες- με ένα χρόνο εφεδρεία, θα μείνουν χωρίς μισθό για ένα ή δύο χρόνια, μέχρι να λάβουν τη σύνταξη. Ο απαιτούμενος αριθμός θα συμπληρωθεί από καταργήσεις φορέων.

Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί 20 οργανισμοί. Στο τέλος του ίδιου μήνα, η τρόικα θα κάνει τον απολογισμό για τον αριθμό των αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα. Αν στις αρχές Δεκέμβρη, δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 30.000, τότε η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα απολύσει τόσους όση είναι η διαφορά.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το Σάββατο τρεις διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής της Τρόικας, για θέματα Δικαιοσύνης, το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και την εργασιακή εφεδρεία, με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Μητρόπουλου και Δ. Ρέππα. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και τέταρτη σύσκεψη του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της Τρόικα με αντικείμενο την οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012.
Ψαλίδι" και στις επικουρικές

 Μεγάλες θα είναι επίσης και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που δεν αποκλείεται να φτάσουν έως και 60% σε ορισμένα από τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".

 Ο Γ. Κουτρομάνης τόνισε ότι οι επικουρικές συντάξεις πρέπει πλέον να είναι ανταποδοτικές δηλαδή ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν δεν γίνουν στα ελλειμματικά ταμεία τώρα οι μειώσεις τότε σε δύο με τρία χρόνια θα είναι αδύνατη η καταβολή επικουρικών συντάξεων και τόνισε: "Εάν πάμε να υπολογίσουμε τη σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος δηλαδή σε ανταποδοτική βάση οι συντάξεις θα είναι μέχρι και 60% χαμηλότερες. Δηλαδή οι επικουρικές πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να υπάρχει ταμείο το οποίο με 60 ευρώ μπορεί να δίνει 400 ευρώ επικουρική σύνταξη".

 Την ίδια στιγμή η τρόικα πιέζει για μείωση στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και τη Δευτέρα ο κ. Κουτρουμάνης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της για να καθοριστεί το μέλλον των συντάξεων αλλά και των κοινωνικών παροχών.

 Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων για το ποσό από τα 150 ευρώ και πάνω, κατά 30% και όχι από τα 300 ευρώ και πάνω όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
 Με βάση την οικονομική κατάσταση των ταμείων οι νέες μειώσεις των συντάξεων θα αφορούν

Το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ με φετινό έλλειμμα 650 εκ ευρώ
 Τα επικουρικά των ΔΕΚΟ, που εντάχθηκαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ, που έχει έλλειμμα 90 εκ ευρώ.
 Το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων καθώς και το μετοχικό ταμείο στρατού με έλλειμμα 9,5 εκ ευρώ.

Τα επικουρικά που είναι στο ΕΤΑΤ το οποίο έχει έλλειμμα 3,8 εκ ευρώ, δηλαδή τα επικουρικά της Εμπορικής τράπεζας, της Γενικής τράπεζας της τράπεζας Αττικής, της τράπεζας Πειραιώς . Οι περικοπές του Νοεμβρίου θα αφορούν όλους τους σημερινούς συνταξιούχους αλλά δεν θα είναι οι τελευταίες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα αφορούν τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Ο Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε και τρόπο αλλαγής του υπολογισμού των συντάξεων και πρόσθεσε: "Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στις συντάξεις ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του κάθε ταμείου. Αυτές οι δεύτερες αλλαγές θα αφορούν κυρίως εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια"

 Αναφορικά με το θέμα της απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα δοθεί μια παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να μπορέσουν να προσέλθουν είτε οι ίδιοι, είτε οι πληρεξούσιοι τους στα τραπεζικά υποκαταστήματα της περιοχής τους ώστε να απογραφούν. Αν κάποιος συνταξιούχος δεν απογραφεί δεν θα πάρει τη σύνταξη του Νοεμβρίου.

''Τhe New Daily Mail''
Newsroom
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails