Πληρώνει τις ξένες γλώσσες στα παιδιά εργαζομένων


Προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις των υπαλλήλων στην ΕΥΔΑΠ

Μαθήματα ξένων γλωσσών με επιδότηση «απολαμβάνουν» οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία ύδρευσης καλύπτει τα έξοδα φροντιστηρίου για την εκμάθηση ξένων γλωσσών τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Ετσι, οι γονείς απαλλάσσονται από το βάρος αλλά και το άγχος της πληρωμής των διδάκτρων...................................................................

Αν και δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός όσων κάνουν χρήση του μέτρου, εκτιμάται ότι η παροχή αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν εύλογα σπεύσει να την αξιοποιήσουν.

Η ΕΥΔΑΠ θεωρεί ότι είναι μια κοινωνική παροχή, ενώ από πλευράς των εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις και έχει δοθεί ως αντιστάθμισμα αντί αυξήσεων.

Δεν είναι γνωστό, πάντως, τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά ή δεν μαθαίνουν οι ίδιοι ξένες γλώσσες καθώς δεν αξιοποιούν αυτήν τη δυνατότητα έναντι αυξήσεων που δεν δόθηκαν.

Στην ΕΥΔΑΠ η κάλυψη διδάκτρων για ξένες γλώσσες ισχύει επί πολλά χρόνια και συνεχίζεται φέτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 22 Αυγούστου 2011 και αναφέρεται στο τρέχον εκπαιδευτικό έτος, η παροχή ισχύει για όλο το προσωπικό.

Απαιτείται βεβαίως να προσκομίσουν στην Υπηρεσία Προσωπικού τις αποδείξεις και υπεύθυνη δήλωση από τη σχολή ξένων γλωσσών όπου θα αναφέρεται η γλώσσα, η τάξη, η διάρκεια της φοίτησης, η μηνιαία και η ετήσια δαπάνη της κάθε ξένης γλώσσας κλπ.

Για το θέμα αυτό, το Γραφείο Τύπου της ΕΥΔΑΠ επισημαίνει ότι: «αποτελεί μια ελάχιστη κοινωνική παροχή προς τους εργαζομένους η οποία προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών κατά 10%, συν τις περικοπές επιδομάτων, αδείας, Χριστουγέννων, χωρίς να αποτελούν δημόσιο τομέα».

Από πλευράς των εργαζομένων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Δημούδης λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «η χρηματική κάλύψη των μαθημάτων προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις. Στο παρελθόν, αντί για αυξήσεις στο προσωπικό, είχαν ενταχθεί τα χρήματα για εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων. Προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι πρόσθετη παροχή του αέρα».

Ιδιαίτερη εντύπωση στην ανακοίνωση προκαλεί μία παράγραφος, καθώς σύμφωνα με τη διατύπωση ο εργαζόμενος θα εισπράξει ολόκληρο το ποσό που κατέβαλε, προσαυξημένο κατά 45%.

«Μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών η Εταιρεία θα καταβάλει στους εργαζόμενους τη δαπάνη των διδάκτρων προσαυξημένη κατα 45% σε οκτώ ισόποσες δόσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφήνοντας τον αναγνώστη να καταλάβει ότι για κάθε π.χ. 1.000 ευρώ ο δικαιούχος θα εισπράττει 1.450 ευρώ.

«Η προσαύξηση είναι ο φόρος που παρακρατείται», εξηγεί ο κ. Δημούδης. «Τα χρήματα αυτά μπαίνουν μέσα στη μισθοδοσία και η προσαύξηση γίνεται ώστε τελικά να προσεγγίζεται το ποσό που έχει καταβληθεί».

Δηλαδή, εν τέλει, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για το 95% του ποσού που κατέβαλαν, ενώ έχει καλυφθεί και ο επιπλέον φόρος που προκύπτει και παρακρατείται από την αύξηση των απολαβών.Newsbeast.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails