Δημόσιο: Σε τρία στάδια το σχέδιο για τις απολύσεις


Δημόσιο: Σε τρία στάδια το σχέδιο για τις απολύσεις
Σχέδιο, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επέκταση της εφεδρείας από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο κράτος, που θα.................................................................περιγράφει τη νέα δομή των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», θα έχουν ολοκληρωθεί απαιτούμενες αλλαγές.
-Στο στόχαστρο μπαίνουν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή όσοι έχουν προσληφθεί την τελευταία 15ετία.

Η νομοθετική προσαρμογή που ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις, χωρίς συνταγματικά προβλήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια:


Μείωση διοικητικών δομών κατά 30%: Το πρώτο στάδιο έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου, με την περικοπή 30% από τις οργανικές θέσεις στο δημόσιο τομέα. Με συγκεκριμένη μείωση ουσιαστικά καταργείται το 1/3 των θέσεων ευθύνης και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες.

Κατάργηση κενών οργανικών θέσεων: Το δεύτερο στάδιο ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου με την ψήφιση των διατάξεων για την εφεδρεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Ο δρόμος για τις επερχόμενες απολύσεις ανοίγει με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων. Με την κατάργηση περίπου 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, οι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, οδηγούνται στην εφεδρεία, εφ’ όσον δεν μπορούν να μεταταγούν.

Αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων: Η εκκίνηση για το τρίτο στάδιο θα δοθεί με το ν/σ που ετοιμάζει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο κράτος. Θα περιγράφονται τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και ΝΠΔΔ με σαφώς λιγότερες οργανικές θέσεις. Επίσης, με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου, θα προβλέπεται η μετακίνηση προσωπικού από τα υπουργεία σε αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις ΝΠΔΔ και στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη δεύτερη φάση αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων. Σχέδιο, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επέκταση της εφεδρείας από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Star.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails