ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ Σχέδιο «χειροπέδες» κατά φοροφυγάδων


Σχέδιο «χειροπέδες» κατά φοροφυγάδων Υπό τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν μέχρι και 20 έτη φυλάκισης για ποσά που έχουν ξεπεράσει τα 75.000 ευρώ

Το σχέδιο "χειροπέδες" σε φοροφυγάδες θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ενεργοποιώντας τις διατάξεις του σχετικού νόμου, που προβλέπει........................................................
ποινές φυλάκισης μέχρι και 20 χρόνια για όσους έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή (ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων) άνω των 75.000 ευρώ και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες και υπό τις πιέσεις της τρόικας, που ζητάει καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, αναμένεται να δοθεί εισαγγελική εντολή ώστε να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τους πρώτους μεγαλο - φοροφυγάδες.
Στη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων που διαθέτει το ΣΔΟΕ οι περισσότεροι είναι γιατροί.
Ορισμένοι από αυτούς συμβιβάστηκαν με την Εφορία και πληρώνουν ήδη τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ.
Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο, ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με "άνοιγμα" δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μία κατασκευαστική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.
Στη λίστα περιλαμβάνεται ένα μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου. Το τουριστικό γραφείο νοίκιαζε πολυτελείς βίλες σε όλη την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά δεν θεωρούσε... σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του.
Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο νόμο κατά της φοροδιαφυγής:
  • Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών. Για τις κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για ποσά από 75.001 ευρώ, και άνω επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια.
  • Στα κακουργήματα, η ποινική δίωξη ασκείται αμέσως, χωρίς να παρέχεται στον φορολογούμενο προθεσμία για συμβιβασμό και ανεξάρτητα από το αν έχει ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά (φορολογικά) δικαστήρια.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails