ΚΛΙΜΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΧΩΡΑ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το vima.gr)
Η αγωνία για την συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εκδήλωσης (και) πολιτικής κρίσης, είναι έκδηλη πλέον στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο πρωθυπουργός.............................................

κ. Γ. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος βρίσκονται πλέον απέναντι σε έναν γόρδιο δεσμό, στον οποίο περιπλέκονται από τη μία πλευρά η όποια «λύση» κυοφορείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κρίση του χρέους και οι επιπτώσεις της στο πεδίο της εθνικής κυριαρχίας, και από την άλλη, το έλλειμμα ενημέρωσης των υπουργών εν όψει του νέου κύματος επώδυνων αποφάσεων που θα κληθούν να επικυρώσουν τις επόμενες εβδομάδες και όσο θα προχωρεί η συζήτηση για τη «λύση».

Νέα «τεχνική» εμπλοκή με την τρόικα
Εν όψει των εξελίξεων και έπειτα από την κατ' αρχήν ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, οι κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν χθες κατ' ιδίαν συνάντηση στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, όπου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει νέα εμπλοκή στις συζητήσεις και είχε σημειώσει: «Απομένουν προς διερεύνηση ορισμένα τεχνικά ζητήματα. Αν χρειαστεί να επιληφθώ προσωπικά ώστε να δοθούν πολιτικές, οριστικές λύσεις αυτό θα γίνει, αλλά δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, γιατί έχουμε διαμορφώσει ήδη το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Συνάντηση με Παπανδρέου - Ρομπάι την Πέμπτη
Εντωμεταξύ είχε γίνει επίσης γνωστό ότι αναβάλλεται για τις 23 του μηνός η προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον οποίο θα έχει έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Πάντως το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε μεταξύ των άλλων ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ερήμην την ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα έχει δημοσιονομικά προβλήματα και βασίζεται στην υποστήριξη των θεσμικών της εταίρων. Είναι, όμως, και θα είναι πάντα ένα ισότιμο και ενεργό μέλος της Ευρωζώνης που συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις και ιδίως αυτές που την αφορούν άμεσα», ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε: «Σε όλα τα επίπεδα -και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και στο δικό μου επίπεδο, αλλά και σε υπηρεσιακό και τεχνικό επίπεδο- η Ελλάδα έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και την δυνατότητα να παρεμβαίνει με τις δικές της προτάσεις και ιδέες».


Ανησυχία στην Αθήνα για τη «θεσμική ασφάλεια»
Παράλληλα, θορυβημένα εμφανίζονται πολλά κυβερνητικά στελέχη από τη συζήτηση περί τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως αυτή γίνεται στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις που έγιναν και χθες από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος μίλησε για συζήτηση χωρίς θεσμικούς περιορισμούς.

Η δυσφορία και η ανησυχία πολλών υπουργών, έχει εκδηλωθεί σε κλειστές συσκέψεις και ο προβληματισμός για την πολιτική διαχείριση που έχει επιλεγεί είναι κυρίαρχος και εκφράζεται σχεδόν κάθε φορά που το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει τυπικώς αποφάσεις που δημιουργούν πολιτικά ζητήματα.

Πέραν αυτού, τα μέλη της κυβέρνησης και της ΚΟ παρακολουθούν πλέον με αγωνία τον τρόπο με τον οποίο η τρόικα εμφανίζεται σχεδόν καθημερινώς να εγείρει νέες απαιτήσεις, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες με τις αρχικές πληροφορίες για κατάργηση και όλων των ειδικών μισθολογίων σε όλο τον Δημόσιο Τομέα.

Ελλειμμα πληροφόρησης
Τέτοιου είδους αντιδράσεις καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, όταν εκ μέρους τουλάχιστον δύο υπουργών υπογραμμίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να καλούνται μέλη της κυβέρνησης να συναποφασίζουν για εξελίξεις, όταν δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για τις συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τις τελευταίες ημέρες και ώρες και ειδικότερα έπειτα και από τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες θα περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης χωρίς πολλές συζητήσεις και πάντως χωρίς διαβούλευση.

Σε αυτό το κλίμα, στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι το διάστημα των επόμενων τριών εβδομάδων θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για όλα.

Παράταση αγωνίας
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι αυτό θα είναι το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης των νόμων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ θα εκκρεμεί και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Κάποια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι έως ότου ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η έκτη δόση.

Εν όψει αυτών, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά και διμερείς συνεργασίες με υπουργούς. Τα κατ' ιδίαν ραντεβού του Πρωθυπουργού με μέλη της κυβέρνησης, έρχονται έπειτα από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, όπου κατέστη εμφανές ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση σε ευρύ κύκλο.fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails