ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση


Ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλoς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οριστική λύση για την κρίση χρέους θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τη μάχη της Πέμπτης στη Βουλή. Πυρετός για τις απεργίες το επόμενο 48ωρο. Τετ α τετ Γιώργου με τους αρχηγούς μετά τη συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

Ο Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλoς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κόκκινος συναγερμός έχει....................................................................
σημάνει στην κυβέρνηση, που από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θέλει να πετύχει πολλαπλά "στοιχήματα", στις πολλαπλές μάχες εντός και εκτός της χώρας.
Με στόχο να αποφασιστεί οριστική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (αν και κρατά χαμηλά τον πήχη), ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις κυρίως των Γερμανών που αφήνουν να εννοηθεί ότι το καθοριστικό ραντεβού μπορεί να καθυστερήσει κάποιες μέρες.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πάντως σαφή εικόνα για τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων (και του ευρωπαϊκού "διχασμού") και πιστεύει ότι, αν η Αθήνα "προσέλθει" στη μάχη με "αρραγές μέτωπο", μπορεί να πετύχει τα προσδοκώμενα. Γι' αυτό και δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις του πρωθυπουργού, που χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τις εξελίξεις, να καλέσει εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση - κάτι που θα επαναλάβει και τις πτυχές τις οποίες θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια στο ραντεβού του σήμερα με τον αρχηγό της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στις προτεραιότητες της πρωθυπουργικής "ατζέντας" είναι επίσης η είσπραξη θετικών μηνυμάτων και στήριξης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου, με "φόντο" -ειδικά- το "βέτο" της Λούκας Κατσέλη που επιμένει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την παραίτηση του Θ. Ρομπόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση ο συναγερμός λειτουργεί στο "κόκκινο" για τη 48ωρη απεργία, αύριο και μεθαύριο, την ανησυχία για τυχόν επεισόδια, ενώ από σήμερα το πρωί η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην υλοποίηση της απόφασης της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών του ΟΤΑ, ώστε να "απελευθερωθεί" η Αθήνα και άλλες πόλεις από τη "βόμβα" των σκουπιδιών στο κέντρο και στις γειτονιές.
Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για την "εβδομάδα του διαβόλου", όπως τη χαρακτήρισε κορυφαίος υπουργός, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τα διακυβεύματα των τελευταίων εικοσιτετραώρων, με τη σχετική διαβάθμιση των κρας τεστ. Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο εκφράζουν αποφασιστικότητα να παλέψουν ακόμη και σε "αρένες" που πολλοί θεωρούν εκ των προτέρων τη μάχη χαμένη. Εκτιμούν ότι τα αναγκαία βήματα θα γίνουν τελικά με τη σειρά που είχαν σχεδιαστεί, χωρίς δηλαδή να υποστούν κύμα αιφνιδιασμών.
"Ο στόχος τις επόμενες μέρες είναι να καταλήξουμε εμείς, οι Ελληνες, μέσα σε μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, με όπλο την αξιοπιστία μας, σε μια λύση - αλλά και οριστική πια λύση", τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς τους χθες ο κ. Παπανδρέου, αφού τους ενημέρωσε, σε δραματικούς τόνους, για την κατάσταση, τις δυσκολίες, το πώς μπορεί να γκρεμιστεί το τείχος της αντίστασης στην Ευρώπη.
Χωρίς "φωνές" και "καβγάδες" αλλά με στακάτες φράσεις από τα κυβερνητικά στελέχη, η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση άλλωστε του υπουργικού συμβουλίου, κατέληξε στο "αξίωμα" ότι όλοι μαζί (συμπολίτευση, αντιπολίτευση, κοινωνικές, πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις) πρέπει να δημιουργήσουν "μέτωπο ενότητας" για τους ιστορικούς σταθμούς.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ
Το ραντεβού με Σαμαρά

Να ενημερώσει τον αρχηγό της ΝΔ και να ζητήσει την ανάληψη ευθυνών για την "ιστορική αποστολή", θέλει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στις 7 το βράδυ με τον κ. Σαμαρά.
"Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σ' αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες "ατύπως" με τους υπουργούς του.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να "αιφνιδιάσει" με προτάσεις τον κ. Σαμαρά, αλλά με την αφήγηση του διακυβεύματος και την ανάγκη εθνικής συμπόρευσης, έστω στο παρά πέντε...
Φώφη Γιωτάκη ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails