Ο Υφυπουργός Γ.Μανιάτης για τις έρευνες πετρελαίου


«ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ- ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΤΟΥ ΥΦ.ΠΕΚΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΕ ΒΗΜΑ FM, ΣΚΑΪ, ΝΕΤ, ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ».

Στον “ΒΗΜΑ 99,5 FM” και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα :




Σας ακούσαμε χθες να ανακοινώνετε, ότι πήρε το «πράσινο φως» αυτή η πολυσυζητημένη προσπάθεια και ξεκινάει. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας.......................................................


Γ.Μ : Ναι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η καλή εξέλιξη, εάν κανείς λάβει υπόψη την κατάθεση των φακέλων, τις πιθανές ενστάσεις και την αξιολόγηση, είναι ότι λογικά στα μέσα του φθινοπώρου του 2012 θα έχουμε αναδόχους στις τρεις αυτές περιοχές, παρά το γεγονός ότι για τα διεθνή πετρελαϊκά δεδομένα αυτό το διάστημα είναι πολύ σύντομο. Αλλά θα επιδιώξουμε να συντμήσουμε τους χρόνους.

 Έχετε κάποια σαφή εικόνα, για ποιά οικονομικά μεγέθη μιλάμε; Οι έως τώρα έρευνες, σας έχουν δώσει τη δυνατότητα να εκτιμήσετε την τάξη μεγέθους;

Γ.Μ : Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεχτικός, ώστε να μην πάμε από το ένα άκρο ότι δηλαδή δεν έχουμε τίποτε, στο άλλο άκρο ότι ξαφνικά λύσαμε το πρόβλημα της χώρας. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η περιοχή του Ιονίου έχει μια τάξη μεγέθους τρεις με τέσσερεις Πρίνους. Υπολογίστε γύρω στα 400 με 500 εκατ. βαρέλια. Αναμένουμε, στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που έχουμε ήδη προκηρύξει για σεισμικές έρευνες σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα κοιτάσματα. Έχουμε ενδείξεις ότι ανοικτά της Κέρκυρας υπάρχουν καλά κοιτάσματα. Υπάρχουν άλλα κοιτάσματα ανοικτά της Ζακύνθου. Και έχουμε δυο απολύτως αλληλοσυγκρουόμενες επιστημονικές προσεγγίσεις για την περιοχή νότια της Κρήτης. Η μια αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει κάτι εξαιτίας της γεωλογικής δομής, καθώς υπάρχει το γεωλογικό χάσμα που ενώνει την Αφρικανική πλάκα με την Ευρασιατική. Αλλά και η ακριβώς αντίθετη προσέγγιση, που την ακούμε με προσοχή, ότι μπορεί να βρεθούν δύο Αλάσκες. Αυτό είναι μια υπερβολή ασφαλώς. Ως χώρα, το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα θα ξέρουμε τι έχουμε σε Ιόνιο και Κρήτη. Είναι βέβαιο ότι θα μας δώσουν επιπλέον κοιτάσματα από αυτά που γνωρίζουμε έως σήμερα. Για αυτά τα τρία οικόπεδα που δίνουμε στον αέρα, αναμένουμε -σε βάθος 15ετίας ή 20ετίας που είναι ο κύκλος ζωής ενός κοιτάσματος- να υπάρξουν καθαρά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από 7 δις δολλάρια έως ίσως και 10.


Πότε θα ακούσουμε το επόμενο νέο από αυτή την υπόθεση;


Γ.Μ : Λογικά, στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα πρέπει να καταλήξουμε στον ανάδοχο που θα κάνει τα σεισμικά στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτή να ξέρετε θα είναι μια πολύ σπουδαία είδηση για την διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία, διότι εάν έχουμε καλές προσφορές θα σταλεί μήνυμα στις εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο, ότι αυτοί που κάνουν τις σεισμικές έρευνες -και έχουν τις πληροφορίες τους- έχουν βρει κάτι καλό στην Ελλάδα. Θα είναι ένα καλό μήνυμα, για να πάμε μετά σε μεγάλο γύρο με πολύ περισσότερα οικόπεδα, την δομή των οποίων θα μας τη δώσει η σεισμική έρευνα που ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει γύρω στα μέσα του φθινοπώρου του 2012.


Στον “ΣΚΑΪ 100,3” και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου :


Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για τις τρεις αυτές περιοχές, κ. Μανιάτη ;


Γ.Μ : Εκτιμούμε ότι ο Πατραϊκός μπορεί να έχει απολήψιμα 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο. Είναι μια καλή ποσότητα. Το κοίτασμα είναι μεγαλύτερο, απλώς με τις σημερινές τεχνολογίες εκτιμούμε ότι μπορούμε να πάρουμε έως 200. Τα Ιωάννινα είναι ένα άγνωστο κοίτασμα, με πολύ δύσκολη γεωλογική δομή, όπου τα απολήψιμά του εκτιμούμε ότι είναι από 50 έως 80 εκατ. βαρέλια. Στα Ιωάννινα έχουμε σοβαρότατες ενδείξεις και για φυσικό αέριο. Και το Κατάκολο είναι ένα μικρό κοίτασμα, παρότι είναι το πιο δημοφιλές. Έχει μόλις 3 εκατ. βαρέλια. Αλλά έχει πάντα έναν συμβολισμό το Κατάκολο, γι΄ αυτό και το εντάσσουμε στον διαγωνισμό.


Αναφορικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, πότε θα γίνει πράξη ;


Γ.Μ : Γι΄ αυτές τις τρεις περιοχές εκτιμώ ότι στο τέλος του 2012, είναι πολύ αισιόδοξο το σενάριο αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη, θα έχουμε γεωτρύπανο για να το πω λίγο συμβολικά. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα λήξει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του ΄12, λογικά θα χρειαστούν τρεις έως πέντε μήνες να κάνουμε διαπραγματεύσεις, γιατί αν έχουμε καλές προσφορές πρέπει να διαπραγματευτεί το Κράτος με τους αναδόχους και στη συνέχεια βέβαια θα εγκατασταθούν. Είναι λίγο αισιόδοξο σενάριο επαναλαμβάνω, αλλά νομίζω ότι εάν πάνε όλα καλά και τρέξουμε σε ρυθμούς μη Ελληνικούς, θα το καταφέρουμε. Να σας πω και κάτι άλλο που κάνουμε στο Ιόνιο, γιατί είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα στην περιοχή. Θέλω να σας θυμίσω ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου δώσαμε στη δημοσιότητα και έναν άλλο διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης. Ποια είναι η σπουδαιότητα αυτού του διαγωνισμού: εκτιμούμε ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς ή αρχές της επόμενης μπορεί να έχουμε και ανάδοχο και οι έρευνες να γίνουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Άρα, στα μέσα του 2012 να ξέρουμε απολύτως, με ακρίβεια και για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, για όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης τι έχουμε. Γιατί σας το λέω τώρα αυτό. Γιατί όλοι μου λένε, ότι όταν θα ολοκληρωθεί και αυτή η έρευνα, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βρούμε και άλλα κοιτάσματα που σήμερα δεν τα ξέρουμε. Μην πάει το μυαλό μας στο άλλο άκρο, ότι θα κολυμπήσουμε στα πετρέλαια. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βρεθούν νέα κοιτάσματα. Ήδη έχω κάποιες πρώτες ενδείξεις για το Ιόνιο που είναι πολύ καλή περιοχή, γι’ αυτό τρυπάει και η Ιταλία τρυπάει και η Αλβανία και βρίσκουνε (υδρογονάνθρακες) στα βορειότερα κομμάτια της περιοχής. Το Ιόνιο έχει μια καλή δομή. Και υπάρχει και μια άλλη, σχετικά άγνωστη αλλά νομίζω ελπιδοφόρα περιοχή, η νότια Κρήτη. Αν το συσχετίσει κανείς με τις ανακαλύψεις που έγιναν πρόσφατα στο Ισραήλ και την Κύπρο, εύχομαι η Κρήτη να αποδειχτεί μια καλή έκπληξη.


Άλλες περιοχές τις οποίες να τις έχουμε διερευνήσει, να ξέρουμε ότι υπάρχουν πιθανότητες ισχυρές να βρεθούν κοιτάσματα, έχετε υπόψη σας ώστε να πάμε σε επόμενη φάση σε μια νέα προκήρυξη ;


Γ.Μ : Έχουμε. Δεν θέλω όμως να σας πω, γιατί οι ενδείξεις είναι πολύ ασθενείς. Οι περιοχές που βγάζουμε στον αέρα είναι καλές περιοχές, με καλές προοπτικές. Αυτό που μπορώ να πω δημόσια είναι ότι το Ιόνιο ελπίζουμε πως θα μας φέρει και άλλες θετικές εκπλήξεις, η νότια Κρήτη επίσης θετικές εκπλήξεις, το χερσαίο κομμάτι της Ελλάδας δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να έχει πολλά ακόμη θετικά, αλλά θα το ψάξουμε.



Στo ραδιόφωνο της “ΝΕΤ 105,8” και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Σαράντη & Παναγιώτη Τσιούτσια :


Θα μιλήσουμε για πετρέλαιο, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι ξεκινούμε τις έρευνες για 300 εκατ. βαρέλια παρακαλώ, σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Γιάννινα. Αυτό το στοιχείο κύριε Υπουργέ, από πού προκύπτει ;


Γ.Μ : Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από προηγούμενες σεισμικές έρευνες που έγιναν πριν από περίπου 15 χρόνια -την περίοδο 1995-2000- και είναι αρκετά αξιόπιστα. Οι περιοχές είχαν δοθεί κατά το παρελθόν, είχαν έρθει επενδυτές, αλλά για διαφόρους λόγους αποχώρησαν. Γι΄ αυτό μπορούμε να μιλάμε με αρκετή ακρίβεια και χρησιμοποιούμε τον όρο απολήψιμα αποθέματα. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά. Άλλο το πόσο είναι το κοίτασμα όλο που είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δίνουμε και άλλο το πόσο από αυτό, με την υφιστάμενη τεχνολογία, μπορείς να τραβήξεις, πόσο είναι το απολήψιμο δηλαδή.


- Θα ακολουθήσει και άλλος γύρος παραχωρήσεων ;


Γ.Μ : Βεβαίως θα ακολουθήσει. Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα και για το οποίο μας έδωσε το πράσινο φως η Κυβερνητική Επιτροπή, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ένα είδος fast track. Και το εννοώ αυτό. Η διαδικασία «open door» που ακολουθούμε, είναι μια διεθνής τεχνική η οποία επιτρέπει στα κράτη, χωρίς βαριές διαδικασίες να προκηρύσσουν διαγωνισμούς σε περιοχές για τις οποίες έχουν αρκετά στοιχεία, αλλά για κάποιους λόγους δεν τις είχαν εκμεταλλευτεί σε προηγούμενους γύρους παραχωρήσεων. Αυτή τη δυνατότητα που μας έδωσε η Διεθνής Νομοθεσία την ενσωματώσαμε στο Εθνικό Δίκαιο και προχωρούμε.


Τα επόμενα οικόπεδα ποιά είναι ;


Γ.Μ : Όπως γνωρίζετε έχουμε δώσει στον αέρα μια διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να γίνουν σεισμικές έρευνες σε όλο το Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Είναι η μισή θαλάσσια έκταση της Ελλάδος, περίπου 220 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αναμένουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης, με βάση τις προβλέψεις και τις αντίστοιχες Κοινοτικές οδηγίες, να κατατεθούν οι φάκελοι, να αναθέσουμε τις έρευνες αυτές και περίπου στα μέσα του καλοκαιριού του 2012 για πρώτη φορά η Ελλάδα θα ξέρει, με ακρίβεια και αξιοπιστία, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης πόσους υδρογονάνθρακες έχει και που τους έχει. Αμέσως μετά, με την παράδοση των πορισμάτων από τον ανάδοχο, έχουμε δεσμευτεί διεθνώς ότι στο ταχύτερο δυνατόν χρονικό διάστημα θα βγούμε σε γύρο παραχωρήσεων κανονικό. Δηλαδή, μπορεί να βγάλουμε 10 οικόπεδα. Όσα θα μας πουν οι σεισμικές έρευνες που θα γίνουν.



Τα 300 εκατ. βαρέλια, τι σημαίνουν ; Είναι πολλά ή λίγα ;


Γ.Μ : Καταρχάς, από οικονομικής άποψης είναι σαφώς ενδιαφέροντα. Για να σας δώσω μια εικόνα, ο Πρίνος στα 20 – 25 χρόνια που δουλεύει έβγαλε γύρω στα 120 εκατ. βαρέλια. Άρα, αυτά τα τρία οικόπεδα που βγάζουμε στον αέρα είναι κάτι παραπάνω από δυόμιση φορές ο Πρίνος. Είναι λοιπόν μια καλή ποσότητα, που ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς.



Στο “ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ 98,9” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο :



Παρασκηνιακά υπάρχει ενδιαφέρον ;


Γ.Μ : Η απάντηση είναι ευθέως ναι. Αλλά μην με ρωτήσετε λεπτομέρειες. Εμείς, πριν βγάλουμε αυτά τα οικόπεδα στον αέρα, προσπαθήσαμε να δούμε εάν η διεθνής βιομηχανία θα ενδιαφερόταν. Οι ενδείξεις είναι θετικές. Θα σας πω το εξής. Όταν προκηρύξαμε τον άλλο μεγάλο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στείλαμε την προκήρυξη και στην Παγκόσμια Ένωση εταιριών Γεωφυσικών Ερευνών, όπου συμμετέχουν οι 150 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου. Και τους καλέσαμε να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους, προκειμένου να έχουμε σχόλια. Το ευχάριστο είναι ότι μας απήντησε η Διεθνής Ένωση εταιριών, στέλνοντάς μας τρεις σελίδες με σχόλια και παρατηρήσεις των μελών της. Κάτι που σημαίνει ότι, η διεθνής κοινωνία αυτού του κλάδου ενδιαφέρεται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα. Η κρίσιμη στιγμή θα είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, όταν επιτέλους θα ξέρουμε εάν θα έχουν κατατεθεί δεσμευτικοί φάκελοι με δεσμευτικές προσφορές.



Όταν θα αρχίσει η εξόρυξη, τί ποσοστό θα έχουν οι εταιρίες και τί θα πάει στο κράτος;


Γ.Μ : Αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουμε τον ανάδοχο. Αυτό κάνουν όλες οι χώρες. Κυρίως δηλαδή, πόσο περισσότερο ποσοστό θα δοθεί στο κράτος που προκηρύσσει τον διαγωνισμό. Και επειδή μιλάμε για έναν διαγωνισμό που γίνεται με βάση την Κοινοτική Οδηγία που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη, υπάρχουν πολύ μεγάλες ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας. Με βάση τη δύσκολη γεωλογική δομή της Ελλάδας, μια εταιρία θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Άρα, με κάθε ανασφάλεια, μπορώ να κάνω μια προεκτίμηση ότι θα πρέπει να αναμένουμε προσφορές για έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από 40 έως 60% επί των συνολικών εσόδων. Όμως, οι εταιρίες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Όποια μας δώσει τα περισσότερα, αυτή και θα επιλέξουμε.



Γιατί, κ. Υπουργέ, δεν κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο και δεν το ακουμπάμε; Φοβόμαστε, δεν μας αφήνουν οι γείτονες, δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας; Γιατί δεν ξεκινάμε να ψάχνουμε και εκεί ;


Γ.Μ : Είμαι βέβαιος ότι και εσείς στη θέση μου θα κάνατε ακριβώς αυτά που κάνω εγώ, για έναν απλό λόγο. Πρέπει να ξεκινήσουμε ως χώρα από εκεί όπου έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι η προσπάθειά μας, στο πρώτο της βήμα, θα είναι επιτυχής. Αυτή τη στιγμή, με βάση το εθνικό αρχείο που έχουν στη διάθεσή τους οι Υπηρεσίες μας, τα σεισμικά δεδομένα και οι έρευνες που έχουν γίνει στο Ιόνιο μας δίνουν ελπίδες να βγάλουμε οικόπεδα και έτσι η πρώτη μας παρουσία στον διεθνή ανταγωνισμό να είναι θετική.


Έχετε σκέψη να μπείτε και στο Αιγαίο και πότε;


Γ.Μ : Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Θεωρώ ότι η κάθε χώρα -και ασφαλώς η Ελλάδα- οφείλει να διερευνήσει το σύνολο του χώρου της. Ο θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας ασφαλώς πρέπει να διερευνηθεί και θα διερευνηθεί. Σε βάθος χρόνου και όταν θα είναι έτοιμη η Πατρίδα μας, εννοώ από πλευράς τεχνογνωσίας. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια χώρα, στο αρμόδιο Υπουργείο της οποίας δεν υπάρχει καν Διεύθυνση. Δεν υπάρχει καν ακόμη Φορέας. Ξεκινήσαμε τώρα την προσπάθεια, στην οποία συμβάλουν και πολλοί Έλληνες επιστήμονες, μετά από παντελή απουσία 15 ετών από τη διεθνή πετρελαϊκή σκηνή.
http://cobra-argos.blogspot.com/2011/10/blog-post_11.htmlShare/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails