Σχιστολιθικό αέριο αναζητά το υπ. Περιβάλλοντος


Σχιστολιθικό αέριο αναζητά το υπ. Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας

Να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές εντοπισμού πιθανών σχηματισμών σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στην Ελλάδα, ζητάει από το ΙΓΜΕ, με επιστολή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ζητάει............................
να εκπονηθεί άμεσα, μέσα στους επόμενους τρείς μήνες, ειδική προκαταρκτική Γεωλογική Μελέτη.

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες πρόσβασης στις προμήθειες αερίου από σχιστολιθικό άργιλο (shale gas), μέσω ειδικών μεθόδων γεώτρησης. Με βάση τη σημαντική σχετική παραγωγική εμπειρία, που έχει αποκτηθεί κυρίως στις ΗΠΑ, η Ευρώπη δείχνει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τη δυναμική του σχιστολιθικού αερίου και έχουν ήδη προωθηθεί σχετικές δράσεις (Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία, κ.ά.).

Αρχικές εκτιμήσεις εντοπίζουν αξιόλογες ποσότητες αποθεμάτων, ιδιαίτερα στην Πολωνία, η οποία προσφέρει ελκυστικές προοπτικές για την ανάπτυξη των αποθεμάτων αυτών.

«Η μελέτη που έχουμε ζητήσει να εκπονήσει το ΙΓΜΕ θα ενταχθεί στο συνολικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, συμβατικού και μη συμβατικού» δήλωσε ο κ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία αυξήθηκε εντυπωσιακά, έχοντας «εμφανείς και σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, επηρεάζοντας τις υπάρχουσες δομές, ισορροπίες και πολιτικές».

Το 2000 το σχιστολιθικό αέριο αντιπροσώπευε το 1-2% της συνολικής παραγωγής αερίου στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα ο αντίστοιχος δείκτης αγγίζει το 30%. Newsbeast.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails