Oταν ακόμα ήταν πρωθυπουργός, η Ζήμενς είχε στείλει στον κ. Κ. Μητσοτάκη μια επιστολή με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του για την κατακύρωση σε αυτήν των περιβόητων 1.100.000 ψηφιακών παροχών για την οποία ασκήθηκε αργότερα η πολύκροτη ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα βάσει του γνωστού στην υπόθεση «πορίσματος Ζορμπά»
Η επιστολή που είχε την ένδειξη «Επείγον» (βλέπε έγγραφο) εστάλη από τον πρώην διευθυντή οικονομικών της Siemens Hellas κ. Π. Κρέπαπα και τον κ. Η. Γεωργίου, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους σήμερα. Η επιστολή με τίτλο «Κατακύρωση διεθνούς διαγωνισμού ΟΤΕ 1.100.000 ψηφιακών παροχών (Διαγωνισμός ΟΤΕ υπʼ αριθμόν 7753/92)», ανέφερε:
«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ. Για το προαναφερόμενο μείζον θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα ως εγχώρια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και μετά την απογοητευτική συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Στ. Μάνο, θεωρούμε πλέον απαραίτητη την προσωπική σας παρέμβαση. Συνημμένα σας αποστέλλουμε τη σχετική απαντητική επιστολή μας από 27-8-1993 προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και σας παρακαλούμε για άλλη μια φορά να επιληφθείτε προσωπικώς».
Καταρχήν, ποιος έχει δώσει το θάρρος σε έναν οικονομικό διευθυντή (ούτε καν ο πρόεδρος της Ζημενς) και έναν αρμόδιο για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, να απευθύνουν επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας; Κατά δεύτερον, προς τι αυτό το «διατακτικό» στυλ «θεωρούμε πλέον απαραίτητη την προσωπική σας παρέμβαση». Και τέλος, τι σημαίνει το «για άλλη μια φορά να επιληφθείτε προσωπικώς»; Ποια ήταν η άλλη φορά;
Στο διαγωνισμό έπαιρναν μέρος οι εταιρίες Siemens και Intracom, το κονσόρτσιουμ Alcatel Network Systems Greece, η Northern Telecom Europe και η αμερικανική ΑΤ&Τ. Οι τιμές που προσέφεραν Siemens και Ιntracom ήταν θεαματικά μεγαλύτερες από τις προσφορές των άλλων εταιριών. Το θέμα τότε προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΟΚ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ιntracom και τη Siemens έκπτωση. Αυτές μείωσαν τις τιμές, αλλά και πάλι υπήρχε σημαντική διαφορά. Τότε ο διαγωνισμός έπρεπε, κανονικά, να κατακυρωθεί στο μειοδότη. Αλλά αναβλήθηκε από τους εντεταλμένους της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον ΟΤΕ.
Στη συνέχεια, μεσολάβησαν οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 και στις 23-3-1994, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, το Δ.Σ. του ΟΤΕ, διευθύνων σύμβουλος του οποίου ήταν ο κ. Πέτρος Λάμπρου (αποκαλούμενος και «ταμίας του ΠΑΣΟΚ’), αποφάσισε υπέρ της ανάθεσης της προμήθειας σε Siemens-Intracom. Η υπόθεση αυτή στη συνέχεια, ταλάνισε τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου. (Βλέπε εδώ τις περιπέτειες της δικογραφίας)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου