ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ

Γράφει ο Chief Engineer
Αγαπητέ Καφετζή

Προς ενημέρωση του ,συνεχώς παραπλανόμενου ,Έλληνα αντιγράφω από το ΒΗΜΑ ένα άρθρο που περιγράφει το ...Ελληνικό Θαύμα!!!
Πως ο Διαμαντής ένα ψαρομανάβης από το Κερατσίνι μπορεί να γίνει πριν 40 χρόνια μεγαλοεφοπλιστής επειδή η κόρη του παντρεύτηκε έναν Αχιλλέα Καραμανλή και μετά η εγγονούλα του να βάζει τον Οικογενειακό Καραμανλικό στόλο στην Wall Street !!!!


ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Γ. Σ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ |
Κυριακή 22 Ιουνίου 2008
********************************************
Στη Wall Street τα πλοία της εξαδέλφης του Κ. Καραμανλή
********************************************
Εγκαινιάζοντας τα τελευταία Ποσειδώνια ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μίλησε θερμά για τη ναυτιλία των Ελλήνων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού νηολογίου. Τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με το θέμα του εθνικού νηολογίου δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα την πρώτη εξαδέλφη του κυρία Φωτεινή Καραμανλή, η οποία ελέγχει την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Carriers.
Η Hellenic Carriers διαχειρίζεται σήμερα, με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στο site της, έξι πλοία εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν υψωμένες τις σημαίες της Μάλτας και της Λιβερίας. Το ένα έχει υψωμένη τη γαλανόλευκη, ενώ για ένα ακόμη πλοίο δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με τη σημαία που θα υψώσει.
* Η επιλογή της γαλανόλευκης
Η ελληνική σημαία, όπως φαίνεται εκ ......
πρώτης όψεως, δεν ήταν στις επιλογές της. Βεβαίως θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι την εποχή που αποκτήθηκαν τα πλοία αυτά η γαλανόλευκη δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή των ελλήνων ναυτιλιακών παραγόντων για τους γνωστούς λόγους που συνδέονται με την τότε ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου. Εχει περάσει όμως καιρός από τότε και το σημερινό εθνικό νηολόγιο δεν είναι αυτό που ήταν πριν από μία πενταετία. Ωστόσο, πρακτικά η αλλαγή σημαίας στην Ελλάδα είναι μια χρονοβόρα και αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία.
Οταν όμως ακούει κανείς τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται με τόσο θερμά λόγια στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, αναμένει ότι πρωτίστως η κυρία Καραμανλή θα έπρεπε να υποστηρίζει αυτή την πολιτική επιλέγοντας, ακόμη κι αν αυτό είναι κουραστικό και χρονοβόρο, να υψώσει τη γαλανόλευκη... μετά βαΐων και κλάδων.
Η Hellenic Carriers κατέπλευσε στην αμερικανική χρηματαγορά της Wall Street τον Νοέμβριο του 2007. Ηταν η 25η κατά σειρά ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που περνούσε το κατώφλι της Wall Street και η δεύτερη που είχε «αφεντικό» μια γυναίκα. Η πρώτη ήταν η Navios της κυρίας Αγγελικής Φράγκου, η οποία και άνοιξε τον δρόμο. Αυτή τη φορά όμως ήταν η σειρά της κυρίας Φωτεινής Καραμανλή να πάρει το αεροπλάνο για τη Ν. Υόρκη.
Το γεγονός ότι η κυρία Καραμανλή ήταν πρώτη εξαδέλφη του Πρωθυπουργού και κόρη του κ. Αχιλλέα Καραμανλή έφτανε και περίσσευε για να πάρουν φωτιά κάθε είδους σενάρια. Αυτό όμως που οι περισσότεροι «σεναριογράφοι» παρέβλεπαν ήταν πως η κυρία Καραμανλή, προτού καταπλεύσει στη Wall Street, είχε ήδη καταγράψει, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μια πλούσια σε παραστάσεις και εμπειρίες πορεία στον θαυμαστό κόσμο της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
* Το μικρόβιο της πολιτικής
Για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές ακουγόταν έντονα ότι η κυρία Καραμανλή ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη ναυτιλία για να κατέλθει ως υποψήφια στις Σέρρες με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα ο αδελφός της, Κώστας Καραμανλής και αυτός, δεν έδειχνε καμιά διάθεση να ασχοληθεί με την πολιτική.
Ισως για λίγο κοντοστάθηκε η κυρία Καραμανλή και σκέφτηκε ενδεχόμενη υποψηφιότητά της, ωστόσο απλώς κοντοστάθηκε για λίγο. Επέστρεψε στα γνώριμα νερά της ναυτιλίας, σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, όπως άλλωστε προκύπτει και από την ως τώρα πορεία της Hellenic Carriers στη Wall Street.
Η κυρία Καραμανλή ως φαίνεται έχει επιλέξει από καιρό μεταξύ πολιτικής και ναυτιλίας, αν και κάποιες φορές δεν επιλέγεις εσύ τη ναυτιλία - μάλλον σε επελέγη εκείνη. Και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο κανείς δεν δίνει σημασία αν σε λένε Καραμανλή ή Ρούντολφ Ες (σ.σ.: γνωστός μεξικανός ναυλομεσίτης), τότε αντιλαμβάνεται ποιο είναι το εύκολο και ποιο το δύσκολο μονοπάτι.
Η κυρία Καραμανλή, εκτός από κόρη του κ. Αχιλλέα Καραμανλή, είναι και κόρη της κυρίας Νίκης Διαμαντή, η οποία κατάγεται από τη γνωστή ναυτική οικογένεια Διαμαντή. Με παππού εφοπλιστή από την πλευρά της μητέρας της και με ναυτική κουλτούρα 60 και πλέον ετών πίσω της, ήταν φυσικό η κυρία Καραμανλή να βρεθεί από πολύ νωρίς σε ένα περιβάλλον, αυτό της ναυτιλίας, στο οποίο δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος.
* Η στροφή στη θάλασσα
Αυτή η σχέση της οικογένειας Διαμαντή με τη θάλασσα και κυρίως το καλό όνομά της στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον της νεαρής τότε Φωτεινής Καραμανλή, η οποία από πολύ νωρίς εστράφη προς τη θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στα νομικά, κατ' αρχήν στην Αθήνα και ακολούθως στο Κέιμπριτζ, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως δικηγόρος στους Norton Rose στο Λονδίνο και στην Αθήνα.
Το 1989 όμως κάνει μια μεγάλη στροφή για να περάσει από τα νομικά στα ενδότερα της ναυτιλιακής βιομηχανίας και έτσι μετακομίζει στο Τμήμα Αγοραπωλησιών Πλοίων του αγγλικού ναυλομεσιτικού οίκου Galbraiths, στο Λονδίνο, από όπου αποχωρεί δέκα χρόνια μετά, το 1999, για να φτιάξει πλέον τη δική της εταιρεία με έδρα την Ελλάδα. Προφανώς όμως το «μικρόβιο» με τα κοινά που κουβαλάει από την πλευρά του πατέρα της δεν έχει καταφέρει να το καταπολεμήσει αποτελεσματικά και έτσι με το που καταφθάνει στον Πειραιά συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της ΕΕΕ.
Σήμερα ζει στο Λονδίνο και στην τελευταία κατάταξη των 100 πλουσιοτέρων ελλήνων και κυπρίων εφοπλιστών και επιχειρηματιών που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα η κυρία Καραμανλή καταλαμβάνει την 28η θέση με περιουσία 47 εκατ. στερλινών (περί τα 60 εκατ. ευρώ).
Η Hellenic Carriers ιδρύθηκε το 1999 και δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή στην αγορά του ξηρού και χύδην φορτίου με έναν στόλο τεσσάρων πλοίων, ο οποίος ως τα τέλη Μαΐου προγραμματιζόταν να έχει επεκταθεί στα έξι πλοία συνολικής χωρητικότητας 372.761 τόνων dw. Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων αυτών είναι τα 13 έτη περίπου και το μόνο σημείο για το οποίο θα μπορούσε κανείς να είναι σκεπτικός όσον αφορά την κυρία Καραμανλή είναι η επιλογή των νηολογίων στα οποία είναι εγγεγραμμένα τα πλοία της.
Η Hellenic Carriers διαγράφει σήμερα μια πολύ καλή πορεία στην αμερικανική χρηματαγορά καθώς έχει ήδη καλύψει το σημαντικότερο μέρος των απαιτούμενων ναυλώσεων για το 2008, έχοντας ήδη κλείσει το 2007 με το 100% των ναυλώσεων. Η μερισματική πολιτική της προβλέπει τη διανομή του 50% των καθαρών κερδών ετησίως, αν και όπως εξελίσσονται σήμερα οι ναυλαγορές είναι πολύ πιθανόν να αναρωτιέται η κυρία Καραμανλή γιατί να είναι κανείς χρονοναυλωμένος.
* Το μέλλον των ναυλαγορών
Φυσικά, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι ναυλαγορές, μια πτώση τους δεν θα είναι καθόλου προς την κατεύθυνση της διόρθωσης, αλλά μάλλον προς την κατεύθυνση της κατάρρευσης. Στην περίπτωση αυτή οι χρονοναυλώσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες, αρκεί οι ναυλωτές σου να είναι από εκείνους που συνηθίζουν να πληρώνουν τα συμβόλαιά τους. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για την κυρία Καραμανλή και τα πλοία της Hellenic Carriers, αλλά για τους απανταχού χρονοναυλωμένους που μοιάζουν λίγο σαν γίγαντες με γυάλινα πόδια.
Το διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Carries εξάλλου, εκτός από την κυρία Καραμανλή που κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και της αποκλειστικής υπευθύνου για τη στρατηγική της εταιρείας αλλά και για τις αγοραπωλησίες, απαρτίζεται από τέσσερα ακόμη μέλη και συγκεκριμένα από τους κκ. Graham Roberts, Δημήτριο Σφακιανάκη, οικονομικό διευθυντή, Δήμο Καπουνιαρίδη και την κυρία Σαρλότ Στράτου.
***********************************************

Με εκτίμηση
Chief Engineer






Reblog this post [with Zemanta]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails