Για ανηλεή και ασυμβίβαστο πόλεμο στη διαφθορά και για κατάργηση όλων των νοσηρών φαινομένων της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης- κομματικοποίηση, αναξιοκρατία, ποδηγέτηση θεσμών όπως η Δικαιοσύνη- δεσμεύθηκε από το Λονδίνο ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η Ελλάδα βρέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να δανείζεται με πολύ δυσμενείς όρους», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς
Μάλιστα για πρώτη φορά έκανε λόγο δημοσίως για την πρόθεσή του να παραπέμψει ως πρωθυπουργός την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στη Βουλή για να περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία της. Μιλώντας στο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν φοιτητές του φημισμένου αγγλικού πανεπιστημίου, αλλά και παράγοντες της ελληνικής παροικίας της βρετανικής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να επιβάλει κανόνες διαφάνειας στη χώρα, να αποκαταστήσει το κύρος της διεθνώς και να τη βγάλει από την ύφεση στην οποία έχει περιπέσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και τη θέληση και τη δυνατότητα να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας και σημείωσε ότι για εκείνον ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι προσωπικό στοίχημα. Ανέφερε δε ότι θα αξιολογήσει ένα προς ένα τα στελέχη με τα οποία θα στελεχώσει την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, γιατί ο ίδιος δεν αποδέχεται τη λογική των ημετέρων και των κουμπάρων. Είπε ότι θα είναι ασυμβίβαστος στον αγώνα κατά της διαφθοράς και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έχει αναλάβει την παραμικρή δέσμευση απέναντι στα συμφέροντα. Στη χώρα, είπε, θα ισχύσουν κανόνες για όλους, «και αυτοί οι κανόνες θα απαιτήσω να γίνουν σεβαστοί». «Δεν έχω», συμπλήρωσε, «τίποτε με την επιχειρηματικότητα, ούτε με τους επιχειρηματίες, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι επί δικής μου πρωθυπουργίας η περίοδος των ημετέρων θα τελειώσει».
«Πλούτισαν οι λίγοι»
Αναφερόμενος στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την απέδωσε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ακολούθησε μια καταστροφική οικονομική πολιτική η οποία ευνόησε τους λίγους που πλούτισαν και έπληξε τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες που κινούνται κάτω από τον μέσο όρο. Υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτής της πολιτικής η χώρα βρέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να δανείζεται με πολύ δυσμενείς όρους. Επισήμανε ότι η χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια τελεί υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι πλέον ο μεγάλος εχθρός είναι το τεράστιο εξωτερικό χρέος που δημιούργησε η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως και το έλλειμμα το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει. Έριξε μάλιστα μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι όχι μόνο δεν κατάφερε να περιορίσει τις σπατάλες, αλλά τις πολλαπλασίασε, και έκανε λόγο για αλόγιστη κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
«Κανόνες στη λειτουργία των αγορών»
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, υποστήριξε ότι βάζει πια την ανθρωπότητα μπροστά σε νέες προκλήσεις, όπως είναι το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κρίση ανέδειξε ουσιαστικά το έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, που με τη σειρά του προήλθε από τις στρατηγικές επιλογές των συντηρητικών διακυβερνήσεων να αφήσουν ανεξέλεγκτες τις αγορές και να προσδοκούν ότι ο όποιος έλεγχος θα προερχόταν από την αυτορρύθμισή τους. Η κρίση, σημείωσε, σήμανε και τη χρεοκοπία αυτού του μοντέλου διακυβέρνησης, που πίστεψε ότι θεοποιώντας τις αγορές και τη λειτουργία τους θα έδινε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που απάντησε σε ένα πλήθος ερωτήσεων φοιτητών, αλλά και πολιτών που βρέθηκαν στην αίθουσα του Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς, σημείωσε ότι η παγκόσμια κοινότητα οφείλει πλέον να βρει τους μηχανισμούς που θα επιβάλλουν κανόνες στη λειτουργία των αγορών, θα εξυγιάνουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καλλιεργήσουν το έδαφος για μια υγιή ανάπτυξη, την οποία εκείνος, όπως και οι άλλοι σοσιαλιστές, βλέπει ως μια ανάπτυξη που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει τις ασθενέστερες εισοδηματικά και κοινωνικά τάξεις της κοινωνίας.
ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου