Πρόγραμμα Stage Ανασφάλιστοι και με πενιχρούς μισθούς οι εργαζόμενοι

Όμηροι της ανεργίας εξακολουθούν να είναι όσοι νέοι και νέες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα Stage, αφού ο μισθός ούτε καν μέσος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, ενώ είναι ανασφάλιστοι και με τη λήξη του προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο Ταμείο Ανεργίας.

Μόνο στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εργάζονται 89 άτομα με Stage. Ολόκληρες δε υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με αυτής της μορφής τους εργαζόμενους.
Μιλώντας με νέους και νέες που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες της Νομαρχίας (οι οποίοι, όπως είναι λογικό, θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), αναφέρθηκαν κυρίως στα αρνητικά του προγράμματος, τα οποία είναι πολλά. Το μόνο θετικό που αναγνωρίζουν είναι ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα δίνει μόρια σε περίπτωση που λάβεις μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στη Νομαρχία.............

Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Γραφείου του Νομάρχη Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, με το Stage, που είναι πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, απασχολούνται σε υπηρεσίες της Νομαρχίας 89 άτομα. Για τα 50 από αυτά οι συμβάσεις (18μηνης διάρκειας) λήγουν το καλοκαίρι. Για 18 άτομα έχει γίνει ανανέωση της σύμβασης άλλους 18 μήνες.
Ο κ. Τσιμόγιαννης διευκρίνισε ότι στους εν λόγω εργαζόμενους παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ η τοποθέτησή τους έγινε από την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, μετά από αξιολόγηση των αιτημάτων που καταθέτουν οι άνεργοι, όταν εγγράφονται στον Οργανισμό.
Επίσης, στις υπηρεσίες της Νομαρχίας απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες και 35 άτομα με μερική απασχόληση, 18μηνης σύμβασης. Όμως, η απασχόληση είναι 4ωρη και ασφαλίζονται κανονικά στο ΙΚΑ.

Η 23χρονη Χ.Φ. είναι απόφοιτος ΑΕΙ και για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς της δεν μπόρεσε να βρει δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε. Έτσι, όταν έμαθε για το Stage, έκανε τα χαρτιά της. Είναι στο πρώτο 18μηνο και το σκέφτεται αν θα επιδιώξει να ανανεωθεί η σύμβασή της: «Σαν εμπειρία καλό είναι.
Μαθαίνεις κάποια πράγματα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την υπηρεσία στην οποία είσαι και το ποιοι είναι οι άλλοι υπάλληλοι.
Το μόνο θετικό από όλο αυτό είναι τα μόρια που παίρνεις για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τα οποία δεν μπορείς να τα πάρεις αλλιώς». Όπως εξήγησε, όποιος έχει και δεύτερο 18μηνο, τότε τα μόρια σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προσαυξάνονται κατά 50%.

«Το πρώτο αρνητικό», είπε συνεχίζοντας, «είναι το οικονομικό. Στο Δήμο, λένε, πληρώνουν περισσότερα και δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά. Αν είσαι Π.Ε. ή Τ.Ε. δεν ξεπερνάς με τίποτα τα 550 – 600 ευρώ το μήνα. Αν είσαι Δ.Ε., μιλάμε για 400 ευρώ. Ένσημα δεν υπάρχουν. Όταν φύγεις δεν μπορείς να πας Ταμείο Ανεργίας. Δεν υπάρχουν δώρα ή επιδόματα και δεν πληρωνόμαστε τις αργίες.
Δουλεύεις κανονικά 8.00-3.00, ενώ σε κάποιες υπηρεσίες υπάρχουν και υπάλληλοι που σε βλέπουν και σε αντιμετωπίζουν υποτιμητικά. Υπάρχουν ολόκληρες υπηρεσίες που στηρίζονται μόνο στο Stage. Το κράτος, λοιπόν, είναι ο Νο1 παράνομος».

Μόνο για το Δημόσιο

Όπως και τα υπόλοιπα παιδιά στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι ακόμα και για το Stage πρέπει να έχεις ένα καλό μέσον. Διαφορετικά, δε γίνεται τίποτα. Και αν θέλεις να έχεις και 2η σύμβαση, τότε πρέπει να έχεις «χοντρό μέσον».
Απόφοιτη ΤΕΙ και με καλό βαθμό στο πτυχίο η 25χρονη Κ.Ζ., κάνει, όπως λέει, υπομονή μόνο για την προϋπηρεσία και τα μόρια, αφού την ενδιαφέρουν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. «Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα. Παιδιά που δεν παίρνουν ούτε αυτά τα 500 ευρώ. Πάντως, καλύτερα να έπαιρνα 50-100 ευρώ λιγότερα και να είχα ασφάλεια. Ενδεχομένως θα επιχειρήσω να μείνω και δεύτερο 18μηνο.
Το μόνο θετικό είναι τα μόρια. Κατά τ’ άλλα, δεν αξίζει το Stage. Βγάζουμε πολλή δουλειά και πολλές φορές περισσότερη από τους μόνιμους υπαλλήλους.
Όλα τ’ άλλα είναι αρνητικά. Ακόμα και τα λίγα χρήματα τα πληρωνόμαστε με καθυστέρηση δύο μηνών, δηλαδή το Φεβρουάριο τον πληρώνεσαι τον Απρίλιο», σημείωσε.
Απόφοιτος Λυκείου ο 26χρονος Ξ.Ν. σημειώνει ότι από να κάθεσαι, άμα δε βρίσκεις δουλειά, καλό είναι και το Stage. Θα συνεχίσει και δεύτερο 18μηνο, αφού θέλει τα μόρια, ενώ θεωρεί ως πρώτο αρνητικό ότι δεν υπάρχει ασφάλεια και ως δεύτερο τα λίγα χρήματα. «Το ίδιο το κράτος είναι παράνομο, όταν την ίδια στιγμή κυνηγάει τους επαγγελματίες. Για να μπεις δε στο πρόγραμμα, κάποιος πρέπει να μεσολαβήσει. Εγώ σε νέους ανθρώπους θα το συνέστηνα ως εμπειρία, αλλά για μεγαλύτερους με τίποτα», τόνισε.

Μόνο σε κάποιον που ενδιαφέρεται για μια θέση στο Δημόσιο συστήνει το Stage η 27χρονη Φ.Δ., η οποία έχει δουλέψει και στον ιδιωτικό τομέα και τώρα διανύει το δεύτερο 18μηνο του προγράμματος: «Το μόνο θετικό είναι η προϋπηρεσία. Τα μόρια που παίρνεις βοηθάνε πολύ. Μετά δε χρειάζεσαι μέσον για να διορισθείς. Μισθολογικά, όμως, το πρόγραμμα είναι χάλια. 22 ημέρες πληρώνουν. Εάν έχεις δουλέψει 23 θα πληρωθείς 22, εάν δουλέψεις 19 θα πληρωθείς 19. Κάνεις ακριβώς την ίδια δουλειά (καμιά φορά και περισσότερη) με τους μόνιμους και παίρνεις ελάχιστα λεφτά και χωρίς ένσημα. Εκτός των άλλων, έχεις και κάποιους υπαλλήλους να μη σε υπολογίζουν και να σου φέρονται άσχημα.

Εμάς δε του Stage προσπαθούν συνεχώς να μας “χώσουν”. Υπάρχουν παιδιά που τους έχουν αναθέσει αντικείμενο με πολλές ευθύνες, που δεν το φέρνει εις πέρας και υπάλληλος με 20 χρόνια υπηρεσίας. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι μαθαίνεις αρκετά πράγματα, πώς λειτουργεί το κράτος, κάνεις γνωριμίες. Βέβαια, πολλά παιδιά κάνουν και 2η δουλειά, χωρίς να κολλάνε ένσημα, διότι διαφορετικά δε βγαίνουν».

Πηγή: Θάρρος







Reblog this post [with Zemanta]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails