«Καρφιά» Χριστοφοράκου ...


Ενταλμα επιβολής ποινής του Ειρηνοδικείου του Μονάχου κατά του Μ. Χριστοφοράκου, στο οποίο περιέχονται σημεία της κατάθεσής του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς, τοποθετεί στο «κάδρο» του πολύκροτου σκανδάλου τους πρώην ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων και συγκεκριμένα τον αποθανόντα Γ. Βαρθολομαίο από τη ΝΔ και τον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονα.
Στο αναλυτικό σκεπτικό του εντάλματος, στο οποίο καταδεικνύεται ότι ο Μ. Χριστοφοράκος επιχειρεί να εμπλέξει στο σκάνδαλο τα δύο μεγάλα κόμματα, γίνεται λόγος για...
συμφωνία στα τέλη του 2003 με τους δύο ταμίες των κομμάτων, ισόποσης χρηματοδότησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens -και μάλιστα με συνολικό ποσό το λιγότερο διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ- με αντίτιμο την «ομαλή» παραλαβή από τους δημοσίους υπαλλήλους -επιρροής του ενός ή του άλλου κόμματος- του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι.

«Καρφιά» Χριστοφοράκου

Αναφέρεται δε ότι για την εκτέλεση των συγκεκριμένων πληρωμών προς τα δύο μεγάλα κόμματα ο κ. Χριστοφοράκος «χρησιμοποιούσε την εταιρεία Fairways LΤD». Στη «Fairways LΤD», όπως αναφέρεται στο ένταλμα, «ο τελεσιδίκως καταδικαστείς κ. Σίκατσεκ έστειλε από τις 5 Αυγούστου έως και τις 7 Οκτωβρίου του 2004 επτά ισόποσα εμβάσματα των 250.000 ευρώ».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο ένταλμα, «από τα χρήματα αυτά, τουλάχιστον 200.000 ευρώ σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο προωθήθηκαν στον Μ. Χριστοφοράκο», ενώ «σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική, ο Μ. Χριστοφοράκος, σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο και πάντως μέχρι τα έτη 2005 και 2006, παρέδωσε τα χρήματα στον Γ. Βαρθολομαίο και στον Κ. Γείτονα».

Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης -πάντα σύμφωνα με τα αποσπάσματα από την κατάθεση Χριστοφοράκου που εμπεριέχονται στο ένταλμα επιβολής ποινής του Ειρηνοδικείου του Μονάχου- ήταν «οι επιρροές που θα ασκούσε ο καθένας από τους δύο ταμίες επί των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανήκαν στο δικό του κόμμα, ώστε να παρακινηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι -κατά τη διάρκεια παραλαβής του συστήματος ασφαλείας- σε περίπτωση αμφιβολιών να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους».

Σοβαρά ερωτήματα, πάντως, προκύπτουν από το γεγονός ότι για το διάστημα που ερευνούν οι γερμανικές Αρχές την υπόθεση (2004-2008), δηλαδή κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί από τις δικαστικές Αρχές θέμα διερεύνησης της υπόθεσης.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της Εισαγγελίας του Μονάχου και του εντάλματος επιβολής ποινής του Ειρηνοδικείου έχει ως εξής:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ



ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του Μονάχου για Χριστοφοράκο

Ειρηνοδικείο Μονάχου

- Ενταλμα επιβολής ποινής

Η Εισαγγελία σάς καταλογίζει τα κατωτέρω πραγματικά περιστατικά:

Από το 1996 διευθύνατε τη Siemens Α.Ε. Electrotechnical Projects and Products Athens, τη θυγατρική της Siemens A.G. στην Ελλάδα.

Η Siemens A.G. με κεντρική έδρα το Μόναχο, περιλαμβάνεται στις παγκοσμίως μεγαλύτερες και πλούσιας παράδοσης εταιρείες στην ηλεκτροτεχνική και ηλεκτρονική, με ηγετική θέση στην αγορά σε όλα τα αντικείμενά της και ανήκει σήμερα με περίπου 800.000 μετόχους από περισσότερα από 100 κράτη στις μεγαλύτερες δημοσίας συμμετοχής εταιρείες. Ο όμιλος εκπροσωπείται σε περισσότερες από 190 χώρες και παράγει παγκοσμίως σε 290 θέσεις. Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η Siemens A.G. διατηρεί θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες δρουν κατά τούτο ως αυτόνομες περιφερειακές επιχειρήσεις. Οι ως άνω εταιρείες έχουν τμηματική λειτουργία, το οποίο σημαίνει ότι προσφέρουν εκτενώς το φάσμα των προϊόντων της Siemens A.G. Στη χρονική περίοδο κατά την οποία ήσαστε διευθύνων της Θυγατρικής Εταιρείας στην Ελλάδα τριπλασιάστηκε το ΕΒΙΤ της θυγατρικής εταιρείας, κατά μέσο όρο ανερχόταν σε 10%.

Προϊστορία
Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων λειτουργούσε στο παρελθόν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ένα σημαντικό μέρος της αποτελούσαν οι πληρωμές από επιχειρήσεις. Από τότε έως και την εισαγωγή της ποινικοποίησης τέτοιου είδους πληρωμών, ήταν σύνηθες στην Ελλάδα να δίνονται για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου» πληρωμές στα πολιτικά κόμματα.

Λόγω της άσχημης δημοσιότητας της Siemens A.G. στην Ελλάδα, τα τέλη της δεκαετίας του 90 του προηγούμενου αιώνα από τον τότε, εν τω μεταξύ θανόντα, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των τμημάτων ιδιωτικού δικτύου και δημοσίου δικτύου, αποφασίστηκε ότι η Siemens έπρεπε ομοίως να εκτελεί πληρωμές, για να εξασφαλίσει μια πιο δυνατή δικτύωση της εταιρείας με τους Ελληνες πολιτικούς ανάλογα με τις άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Για τον υπολογισμό του ύψους των «κομματικών πληρωμών» και για την εξασφάλιση μιας βάσης υπολογισμού, επιλέχθηκε για υπολογιστικούς σκοπούς μια τρέχουσα σύμβαση από ένα τρέχον project παραδειγματικά. Ως ύψος των «κομματικών πληρωμών» καθορίστηκε το 2% του τζίρου αυτής της σύμβασης (λεγόμενο αρχικό κεφάλαιο του Κεντρικού Καταστήματος). Για τη με αυτόν τον τρόπο επιλεγείσα σύμβαση επρόκειτο μεν για μία σύμβαση με τον ΟΤΕ. Αυτή η σύμβαση, δηλαδή το 2% Consept με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η σύμβαση έπρεπε οπό τη μία να αποτελεί βάση υπολογισμού για τις πληρωμές στα κόμματα και από την άλλη να εξυπηρετεί την κρυφή ροή των πληρωμών. Ο λόγος για την κρυφή ροή των πληρωμών ήταν ότι για την ελληνική θυγατρική εταιρεία θα ήταν δυσάρεστο, αν αποκαλυπτόταν ότι η Siemens A.G. παρείχε χρήματα στα πολιτικά κόμματα.

Σε αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν ήδη κατά το παραγεγραμμένο χρονικό διάστημα εμβάσματα με αυτό το 2% ετησίως από το Τμήμα, τελευταία από τον τελεσίδικα καταδικασθέντα Σίκατσεκ, είτε από τους συναδέλφους του, από τον επίσης τελεσίδικα καταδικασθέντα Keil von Jagemann, σε έναν λογαριασμό της Εταιρείας P.Blue Corporation προς την ΑΒ Amro Bank στο Μονακό, εν μέρει ύστερα από δική σας απαίτηση, εν μέρει ύστερα από υπολογισμό του Κεντρικού στο Μόναχο. Εσείς διοχετεύσατε / προωθήσατε τα προαναφερθέντα χρήματα (2%) στα δύο ηγετικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

Το project C4Ι
Το καλοκαίρι του 2004 έλαβαν χώρα στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επεξεργάστηκε η ελληνική θυγατρική εταιρεία εκτός των άλλων έργων στην Ελλάδα, το έργο C4I («Command, Control, Communication, Computers and Ιntelligence»). Γι αυτό το έργο, την άνοιξη του 2003 συνήφθη η σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Science Applications International Corporation (SAIC) ως κύριο εντολοδόχο/ανάδοχο και το ελληνικό κράτος, ύστερα από διεθνή προκήρυξη διαγωνισμού. Η άξια της σύμβασης ανερχόταν σε 255 εκατομμύρια ευρώ. Η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC, περαιτέρω υπεργολάβοι ήταν οι αμερικανικές εταιρείες ΙΒΜ και Motorola, καθώς επίσης και άλλες ελληνικές εταιρείες. Η SAIC συνεργαζόταν με την Ολυμπιακή Επιτροπή Διοργάνωσης για να εξασφαλίσει ότι οι Ολυμπισμοί Αγώνες 2004 θα υποστηρίζονταν από τη λεγόμενη C4I - υποδομή. Τα ανάλογα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε όλους του τόπους/μέρη διεξαγωγής. Η Siemens ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια και εκκίνηση των επιμέρους συστημάτων C4I, ανάμεσά τους περισσότερα κεντρικά και περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων το σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας και βιντεοπαρακολούθηση των δρόμων και τόπων διοργάνωσης, το σύστημα ελέγχου εισόδου, τα δίκτυα επικοινωνίας, τον ΤΕΤRΑ-ασύρματο, το ολυμπιακό ασύρματο δίκτυο δέσμης ασφαλείας με 22.000 συμμετέχοντες, το αυτόματο σύστημα οχημάτων και την εγκατάσταση ενός Τηλεφωνικού Κέντρου Εισιτηρίων - ένα σχέδιο πληροφοριών και επικοινωνίας, το οποίο ήταν σε θέση όλο το εικοσιτετράωρο να δέχεται τηλεφωνήματα σε διαφορετικές γλώσσες από όλο τον κόσμο. Το μερίδιο της Siemens στο έργο ανερχόταν τελευταία σε 185 εκατ. ευρώ με τη δυνατότητα μεταγενέστερων επεκτάσεων.

Εσωτερικά στη Siemens το έργο C4I ήταν στο ICN στο Κεντρικό Κατάστημα εγκατεστημένο. Το έργο C4I είχε το σκοπό επίσης και σε μεταγενέστερες ευκαιρίες να εισαχθεί στην αγορά. Προϋπόθεση γι αυτό ήταν η επιτυχής διεξαγωγή του.

Λόγω της καθυστερημένης απόφασης για την ανάθεση του έργου από την πλευρά της ελληνικής διοίκησης και της μεγάλης πολυπλοκότητας του έργου υπήρχε μια τεράστια χρονική και λογιστική πίεση για το έργο, διότι όλοι οι συμμετέχοντες, οι εργολάβοι, οι υπεργολάβοι οι κρατικές υπηρεσίες και οι υπεργολάβοι του κρατικού τομέα έπρεπε να είναι συγχρόνως έτοιμοι και τα αναγκαία κτίρια να είναι έτοιμα. Επιπλέον, επρόκειτο για το πρώτιστο έργο στην Ευρώπη για την επικεφαλής του κονσόρτσιουμ εταιρία SAIC. Υπήρχαν χρονικές καθυστερήσεις και για τα κτίρια που έπρεπε να περατωθούν από την κρατική πλευρά και για την ενσωμάτωση των επιμέρους συστατικών του συστήματος. Δεν είχε επιτευχθεί η πλήρης ενσωμάτωση όλων των συστατικών. Το έργο έπρεπε να το παραλάβουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες ανήκαν σε διάφορα υπουργεία, για παράδειγμα υποδιευθύνσεις του Υπουργείου Αμύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και μη κρατικές οργανώσεις όπως για παράδειγμα η ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ανάλογα περίπλοκα έργα σε σχέση με ή γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρχαν επίσης στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών. Σχεδόν όλα είχαν τα ίδια προβλήματα ολοκλήρωσης. Σε πολλά επίσης επετεύχθη μόνο μια προσωρινή παραλαβή ή μερική παραλαβή. Για να εξασφαλισθεί η επιτυχής εκτέλεση του έργου, έπρεπε εξάλλου να παραληφθούν έγκαιρα.

Συλλάβατε πλέον το σχέδιο, τις παραλαβές των επιμέρους τμημάτων του έργου C4I να επιταχύνετε, με το να επηρεάσετε τους αρμόδιους για την παραλαβή υπαλλήλους, οι οποίοι μεν δεν σας ήταν κατ όνομα γνωστοί, οι οποίοι εν τούτοις, όπως σας ήταν γνωστό, σύμφωνα με την επικρατούσα στην Ελλάδα δικτύωση των πολιτικών κομμάτων ανήκαν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Αυτοί οι υπάλληλοι έπρεπε, σύμφωνα με τον στόχο σας, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατ αυτόν τον τρόπο να ασκήσουν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας ενδεχομένως και αντίθετα στα καθήκοντά τους να αποφασίσουν υπέρ της εταιρίας Siemens.

Επειδή οι οδοί των αποφάσεων για εσάς, ως ιστάμενο εκτός δεν ήσαν διαφανείς, στον ελληνικό μηχανισμό των κομμάτων όμως γνωστές ήσαν, χρειαζόσαστε την υποστήριξη των μελών των κομμάτων, ώστε με αυτά να μπορέσετε να συμφωνήσετε την τακτική που θα ακολουθήσετε. Συμφωνήσατε λοιπόν στις διάφορες συζητήσεις το αργότερο κατά τα τέλη του 2003 με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τον τέως αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματος όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών και με τον κύριο Βαρθολομαίο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρίας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους.

Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη.

Τον Φεβρουάριο του 2004 έλαβε χώρα στην Αθήνα μια συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και αναλυτών. Στη συνδιάσκεψη αυτή, το έργο C4I αποτελούσε σημαντικό θέμα, λόγω των υψηλών χρηματικών ποσών (άρα και των εκκρεμουσών απαιτήσεων). Ερωτηθήκατε από τον άλλοτε διωκόμενο Kutschenreuter, κατ εκείνον τον καιρό CFO του ICN, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη λήξη του έργου και την παραλαβή. Του ανακοινώσατε ότι η υφιστάμενη «2% έννοια (Κonzept)» δηλαδή η παροχή πληρωμών σε κόμματα, ώστε αυτά να διατάσσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες, κατά την παραλαβή την έργων να ασκούν την κρίση τους υπέρ της Siemens, είναι επαρκής για μια επιταχυνθείσα εργασία. Αυτό εγκρίθηκε από τον Κutschenreuter.

Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρία FAIRWAYS LTD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με τη Siemens. Ο τελεσιδίκως καταδικασθείς Siekachek έστειλε από τα στη διάθεσή του υφιστάμενα «μαύρα ταμεία» τα ακόλουθα εμβάσματα στον ελβετικό λογαριασμό της FAIRWAYS LTD:

* Την 05.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Tamarind,
* την 06.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology.
* την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind,
* την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology,
* την 07.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology.
* την 16.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind,
* την 07.10.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind

Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν σε σας, σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά.

Σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005/2006 τα χρήματα στον κ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τελειωτική παραλαβή του έργου C4Ι.

Κατόπιν αιτήσεως της εισαγγελίας σας επιβάλλεται μια συνολική στερητική της ελευθερίας ποινή ενός έτους.

Οι μεμονωμένες ποινές ανέρχονται η καθεμία σε εννέα μήνες. Η εκτέλεση της στερητικής της ελευθερίας ποινής αναστέλλεται. Θα συσχετισθεί η συνημμένη απόφαση αναστολής.

Αντί της μη εισπράξιμης (χρηματικής) ποινής επιβάλλεται ποινή στερητική της ελευθερίας. Το ημερήσιο κόστος αντιστοιχεί σε μια ημέρα ποινής στερητικής της ελευθερίας. Εσείς αναλαμβάνετε τα έξοδα της διαδικασίας και των απαραίτητων δαπανών.

Αυτή η εντολή επιβολής ποινής θα γίνει τελεσίδικη και εκτελεστή, εάν εσείς δεν ασκήσετε ανακοπή, εντός δύο εβδομάδων από την επίδοση στο Ειρηνοδικείο Μονάχου εγγράφως ή στο πρωτόκολλο της γραμματείας.
ΕΘΝΟΣ.





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails