Τι σημαίνει η έξοδος του γαλλογερμανικού άξονα;

Γαλλία και Γερμανία εκτός ύφεσης και επισήμως από χθες, Ελλάδα εντός ύφεσης και με τη βούλα στης Στατιστικής. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ευρώπη βγαίνει από την ύφεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα τα οποία θα θεμελιώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διαδικασία εξόδου, κλείνοντας αμέσως τις στρόφιγγες ρευστότητας που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αμέσως, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία έχουν λάβει ως βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά συνέπεια θα κλείσουν τις στρόφιγγες προς τη χορήγηση δανείων, ενώ θα αυξήσουν και τα επιτόκια των χορηγήσεων.
Το Δημόσιο από την πλευρά του, δεν θα μπορεί να διαθέσει με την ίδια ευκολία τα νέα ομόλογα.

Έτσι θα καταφεύγει για δανεισμό στις διεθνής αγορές, αλλά με τέτοια δημοσιονομικά ελλείμματα και αρνητικό ΑΕΠ, μάλλον ασύμφορες θα είναι οι συνθήκες δανεισμού μας.

Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πανηγύριζαν προχθές την μείωση των spread στις 106 μονάδες.

Αναλυτικά:.............
Σε τροχιά ύφεσης εισήλθε η ελληνική οικονομία, την ώρα που ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση: Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι οι οικονομίες τους επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.

Μετά από ένα χρόνο, το ΑΕΠ στη Γαλλία επέστρεψε σε θετικό πρόσημο - αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. "Τα στοιχεία προκαλούν έκπληξη, η Γαλλία βγαίνει από το κόκκινο", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανακούφιση και στη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ κατέγραψε επίσης αύξηση κατά 0,3% το ίδιο διάστημα, με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008.

Πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ακολούθησε η οικονομία της ευρωζώνης στο β' τρίμηνο, καθώς συρρικνώθηκε μόλις κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Η οικονομία της ΕΕ συρρικνώθηκε 0,3% στο ίδιο διάστημα και σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2009.

Σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2008) η εικόνα για την οικονομία τόσο ευρωζώνης όσο και ΕΕ ήταν, σαφώς, δυσμενέστερη. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 4,6%, ενώ αυτό των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατά 4,8%.

Στην Ελλάδα ύφεση...

Για πρώτη φορά από το 1993, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας κινείται σε αρνητικό έδαφος- το δεύτερο τρίμηνο του έτους- καθώς το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων.

"Ενώ οι άλλες χώρες βγαίνουν σιγά- σιγά από το τούνελ της διεθνούς κρίσης, η Ελλάδα εισέρχεται πιο βαθιά", σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Δυσάρεστα και τα στοιχεία για την ανεργία που εκτινάχθηκε στο 8,5% το Μάιο έναντι 6,6% τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η ανεργία υποχώρησε κατά 0,9% σε σχέση με τον Απρίλιο, λόγω εποχικής εργασίας.

Εκτός της ανεργίας και της οικονομικής ύφεσης, τα νοικοκυριά ασφυκτιούν και από τις ανατιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά, καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που φτάνουν έως και το 60%.

Δύσκολη είναι η κατάσταση για τους δανειολήπτες. Ο πρόεδρος των Βαγγέλης Κρητικός εκτίμησε στον Flash 96 ότι το 2010 ίσως είναι από τις πιο δύσκολες χρονιές μετά τη μεταπολίτευση και ζήτησε να ληφθούν συνδυαστικά μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πιστωτική επέκταση. Εκτιμά ότι τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αυξηθούν φέτος κατά 5% και όχι κατά 10%, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά.

"Πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, εντείνουμε τις προσπάθειες στο επικοινωνιακό πεδίο, χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για το έργο της κυβέρνησης" είπε στον Flash 96 ο Κώστας Αγοραστός. "Εάν έγιναν λάθη, εδώ είμαστε να τα διορθώσουμε", συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails