ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Ελευθερίας Αρλαπάνου - Θανάση Παπαδή
(από την Ημερησία)

Πληθαίνουν τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου προς την κυβέρνηση για ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, που περνά τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών. Εντείνονται οι πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου προς την κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και... διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κρίσης, την ώρα που η εγχώρια βιομηχανία βουλιάζει σε βαθιά «ύφεση».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει καταρχήν αρνητική στην ικανοποίηση των αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, ξεκινά ωστόσο διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε «βουτιά» στις νέες παραγγελίες (-36%) και στον τζίρο στη βιομηχανία (-26,8%) τον Ιούνιο, λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν έκρηξη ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.
Η καθίζηση της κατανάλωσης και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για τις χορηγήσεις επιδεινώνουν μήνα με το μήνα την κατάσταση στην ελληνική αγορά, που αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών, με τους επιχειρηματίες και τους αναλυτές να φοβούνται για δύσκολες μέρες στην απασχόληση τους επόμενους μήνες.
Χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, μιλώντας στην «Η» τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην πληρωμή της πρώτης δόσης των δανείων που λήφθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί ένα τέτοιο αίτημα.
Αρνητικοί εμφανίστηκαν χθες και κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας απέναντι στο αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών και την αναγγελία στον Τειρεσία στις 30 μέρες (από 8+8) που ισχύει σήμερα και την άρση των ποινικών κυρώσεων και μη καταχώριση στον Τειρεσία των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το συγκεκριμένο σύστημα ισχύει ως έχει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν υπάρξει τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο σύστημα από την κυβέρνηση με την ΕΣΕΕ να προειδοποιεί πάντως χθες ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων καταχωρείται στον Τειρεσία χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων ώστε να προστατευθούν οι υγιείς επιχειρήσεις.
Εγγυήσεις Αίτημα προς το υπουργείο Οικονομίας για παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ υπέβαλε χθες με επιστολή του και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Το «κίνημα» των επιχειρηματικών φορέων για νέες ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά έρχεται σε μία περίοδο που η οικονομία βιώνει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΣΥΕ για νέες παραγγελίες και τζίρο στη βιομηχανία δείχνουν ότι η κρίση βαθαίνει με τους αναλυτές να φοβούνται πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας για την εποχή μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν αισθητά τόσο για βιομηχανικά προϊόντα με κατεύθυνση τις αγορές του εξωτερικού όσο και για προϊόντα που έχουν ως προορισμό την εγχώρια κατανάλωση.
Ενδεικτικό της κρίσης είναι ότι ακόμη και οι νέες παραγγελίες για αναλώσιμα προϊόντα στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν άνω του 9%:
Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν 36% τον Ιούνιο, μία από τις χειρότερες επιδόσεις τουλάχιστον της τελευταίας διετίας, καταγράφοντας πτώση για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, αντί ανόδου 11,9% που είχε σημειωθεί σε ετήσια βάση τον περσινό Ιούνιο. Μεγάλη πτώση 40,2% σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες για εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα.
Μειωμένος κατά 26,8% εμφανίζεται ο τζίρος στη βιομηχανία, καταγράφοντας νέα μεγάλη πτώση για ένατο διαδοχικό μήνα αντί ετήσιας αύξησης 17,6% που είχε παρουσιάσει τον περσινό Ιούνιο. Σε σύγκριση πάντως με τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση 10,5%στην εγχώρια αγορά και 21,3% στην εξωτερική, προφανώς λόγω εποχικότητας.
Στη μεταποίηση καταγράφηκε κάμψη 27% με μεγάλες απώλειες στην κλωστοϋφαντουργία (-30,3%), στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (-37,3%), στα βασικά μέταλλα (-50,8%). Στους επιμέρους βιομηχανικούς κλάδους, στα ενδιάμεσα αγαθά που προορίζονται για την κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων καταγράφηκε πτώση 33,2%, στα κεφαλαιουχικά αγαθά ο τζίρος μειώθηκε 20,9%, πτώση 26,5% σημειώθηκε στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα, ενώ ακόμη και στα αναλώσιμα καταγράφηκε μείωση 3,9%.

ΦΙΜΟΤΡΟ


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails