ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS


Αποκαλυπτικά στοιχεία για ροή μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens στα δύο μεγάλα κόμματα με συγκεκριμένους παραλήπτες περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, που καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο. Στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά σε πολιτικές πληρωμές εκατ. ευρώ, στα... κομματικά ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, κατόπιν συμφωνιών και με αποδέκτες τον αείμνηστο Γιάννη Βαρθολομαίο και τον κ. Κώστα Γείτονα, που κατονομάζονται ως «ταμίες» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.
Αυτονόητη είναι η σημασία της απόφασης που υιοθετεί πλήρως -άγνωστο με ποια στοιχεία πέραν της καταθέσεως του ίδιου του κ. Χριστοφοράκου- τα περί χρηματοδότησης των δύο μεγάλων κομμάτων από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Καθίσταται δε σημαντικότερη, καθώς αναφέρεται σε πληρωμές που φθάνουν έως το 2005 και το 2006, που πήγαν στα κομματικά ταμεία και ορισμένες απ’ αυτές «μοιράστηκαν περαιτέρω». Στόχος της τακτικής των πολιτικών πληρωμών που είχε επιλεγεί από τη Siemens στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήταν, σύμφωνα με την απόφαση, να ασκείται επιρροή μέσω των κομμάτων σε κρατικούς λειτουργούς που κατείχαν θέσεις-κλειδιά, προκειμένου η γερμανική εταιρεία να παίρνει και δουλειές και τα λεφτά της από το κράτος. Μάλιστα οι κρατικοί λειτουργοί, επισημαίνεται στην απόφαση, παραβίαζαν τα καθήκοντά τους για να ωφεληθούν οικονομικά τα κόμματα, στα οποία ανήκαν, προς όφελος της Siemens φυσικά. Τα βασικότερα σημεία της απόφασης έχουν ως εξής:
- «Ως ύψος των “κομματικών πληρωμών” καθορίστηκε το 2% του τζίρου της σύμβασης (λεγόμενο αρχικό κεφάλαιο του Κεντρικού Καταστήματος)... Σε αυτή τη βάση πραγματοποιήθηκαν ήδη κατά το παραγεγραμμένο χρονικό διάστημα εμβάσματα με αυτό το 2% ετησίως από το Τμήμα, τελευταία από τον τελεσίδικα καταδικασθέντα Σίκατσεκ, είτε από τους συναδέλφους του, από τον επίσης τελεσίδικα καταδικασθέντα Keil von Jagemann, σε έναν λογαριασμό της Εταιρείας P. Blue Corporation προς την ΑΒ Amro Bank στο Μονακό, εν μέρει ύστερα από δική σας απαίτηση, εν μέρει ύστερα από υπολογισμό του Κεντρικού στο Μόναχο. Εσείς διοχετεύσατε/προωθήσατε τα προαναφερθέντα χρήματα (2%) στα δύο ηγετικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».
- «Το έργο C4I είχε σκοπό επίσης και σε μεταγενέστερες ευκαιρίες να εισαχθεί στην αγορά. Προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η επιτυχής διεξαγωγή του... Υπήρχε μια τεράστια χρονική και λογιστική πίεση για το έργο... Δεν είχε επιτευχθεί η πλήρης ενσωμάτωση όλων των συστατικών. Το έργο έπρεπε να το παραλάβουν διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες ανήκαν σε διάφορα υπουργεία, για παράδειγμα υποδιευθύνσεις του υπουργείου Αμύνης, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Συγκοινωνιών και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και μη κρατικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα η ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Συλλάβατε πλέον το σχέδιο, τις παραλαβές των επιμέρους τμημάτων του έργου C4I να επιταχύνετε, με το να επηρεάσετε τους αρμόδιους για την παραλαβή υπαλλήλους, οι οποίοι μεν δεν σας ήταν κατ’ όνομα γνωστοί, οι οποίοι εν τούτοις, όπως σας ήταν γνωστό σύμφωνα με την επικρατούσα στην Ελλάδα δικτύωση των πολιτικών κομμάτων, ανήκαν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Αυτοί οι υπάλληλοι έπρεπε, σύμφωνα με τον στόχο σας, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατ’ αυτόν τον τρόπο να ασκήσουν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας ενδεχομένως και αντίθετα στα καθήκοντά τους να αποφασίσουν υπέρ της εταιρείας Siemens.
Επειδή οι οδοί των αποφάσεων για εσάς, ως ιστάμενο εκτός, δεν ήσαν διαφανείς, ήταν όμως γνωστές στον ελληνικό μηχανισμό των κομμάτων, χρειαζόσαστε την υποστήριξη των μελών των κομμάτων, ώστε με αυτά να μπορέσετε να συμφωνήσετε την τακτική που θα ακολουθήσετε. Συμφωνήσατε λοιπόν στις διάφορες συζητήσεις το αργότερο κατά τα τέλη του 2003 με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τον τέως αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματος, όπως και πριν, είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών και με τον Βαρθολομαίο της Ν.Δ., ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιο τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρείας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους.
Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον Γ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο Κ. Γείτονας και ο Γ. Βαρθολομαίος άσκησαν, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση, ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδιάζουν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη».
- «Τον Φεβρουάριο του 2004... ερωτηθήκατε από τον άλλοτε διωκόμενο Kutschenreuter, κατ’ εκείνον τον καιρό CFO του ICN, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη λήξη του έργου και την παραλαβή. Του ανακοινώσατε ότι η υφιστάμενη «2% έννοια (Konzept)», δηλαδή η παροχή πληρωμών σε κόμματα, ώστε αυτά να διατάσσουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες, κατά την παραλαβή των έργων να ασκούν την κρίση τους υπέρ της Siemens, είναι επαρκής για μια επιταχυνθείσα εργασία. Αυτό εγκρίθηκε από τον Kutschenreuter».
- «Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρεία FAIRWAYS LTD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με τη Siemens. O τελεσίδικος καταδικασθείς Siekachek έστειλε από τα, στη διάθεσή του υφιστάμενα, «μαύρα ταμεία» τα ακόλουθα εμβάσματα στον ελβετικό λογαριασμό της FAIRWAYS LTD.Την 05.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Tamarind.
Την 06.08.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology.
Την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind.
Την 02.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology.
Την 07.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Electronic Technology.
Την 16.09.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind.
Την 07.10.2004 ένα ποσόν 250.000 ευρώ - από την Weavind.
Από τα χρήματα αυτά τουλάχιστον 200.000 ευρώ προωθήθηκαν σε σας, σε κάποιο μη εξακριβωμένο χρονικό σημείο μετά τα εμβάσματα αυτά.
Σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005/2006 τα χρήματα στον Γ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Ν.Δ. και τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τελειωτική παραλαβή του έργου C4I».



Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails