ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας την οποία επιμελώς αρνείται να αποκαλύψει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλει να δείξει η κυβέρνηση.
Αυτό δημιουργεί, όπως λένε στελέχη της Ιπποκράτους, νέα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με τις Βρυξέλλες, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 4 Οκτωβρίου...............προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλει να δείξει η κυβέρνηση.
Κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η ελληνική οικονομία, που απειλεί τη δυνατότητα παραμονής της στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμαπου αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα κριτήριο για να τεθεί μια χώρα της ευρωζώνης σε επιτήρηση- έχει εκτοξευθεί στο 9%10% του ΑΕΠ, έναντι 6% που μετά βίας παραδέχεται- μέσω... Βloomberg- ο κ. Παπαθανασίου ότι θα μπορούσε να κλείσει στα τέλη της χρόνιας. (Σημειώνεται ότι πηγές της Εurostat, που πρόκειται να έχουν νέα διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο για τα στοιχεία του 2008, μιλούν για 7% έλλειμμα το περασμένο έτος, κάτι που ούτως ή άλλως επηρεάζει και το τρέχον έτος).
Αδικαιολόγητο έλλειμμα
Το πρωτοφανές έλλειμμα του 10% αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική ιστορία και, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι επισήμως η Ελλάδα μόλις εισήλθε σε ύφεση- σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, αυτή ήταν της τάξεως μόλις του-0,3%. Βέβαια, κατά τα φαινόμενα η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί τελικώς κάπου μεταξύ-1% και-2%, γεγονός τραγικό μεν για την ανάπτυξη στη χώρα μας αλλά πολύ καλύτερο σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης.
Ακόμη πιο βαρύ γίνεται το έλλειμμα μαμούθ αν προστεθούν τα χρεωστούμενα του Ελληνικού Δημοσίου προς ποικίλους ιδιώτες (εργολάβοι, εμπόροι, φαρμακέμποροι κ.ά.), τα οποία έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια και υπολογίζονται σε 12-13 δισ. ευρώ, δηλαδή 5%-6% του ΑΕΠ!
Πιο «μυστικοπαθής» είναι η κυβέρνηση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, όπου έχει παραμείνει στα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο είχε υποβάλει στην Ένωση και οι Βρυξέλλες είχαν χαρακτηρίσει υπεραισιόδοξο. Έτσι, κατά την εκδοχή της Πλατείας Συντάγματος ο δημόσιος δανεισμός ανέρχεται στο 97,2%, αλλά η πραγματικότητα «μιλά» για ένα δυσθεώρητο 115%.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη νέα κυβέρνηση
Η ΜΑΥΡΗ εικόνα για την ελληνική οικονομία, μολονότι ανεπίσημη, έχει περιέλθει σε γνώση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου- μιλώντας στο ντιμπέιτ των δύο- άφησε το περίφημο υπονοούμενο: «Εφόσον, κ. Καραμανλή, τα στοιχεία που μας δίδετε είναι αληθινά». Ωστόσο για την επερχόμενη κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούνται πολλαπλά διλήμματα.
Το πρώτο εστιάζεται στο κατά πόσον είναι σώφρον η νέα κυβέρνηση να προσέλθει στις Βρυξέλλες με Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα, ή να συνεχίσει στη βάση των στοιχείων της απερχόμενης κυβέρνησης.
Τριετής παράταση
Σημειώνεται ότι για να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία δεν απαιτείται απογραφή, απλώς ειλικρινής παρουσίαση έναντι απόκρυψης. Σε περίπτωση κατά την οποία επιλεγεί ο δρόμος της πραγματικής εικόνας, η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί η τριετής παράταση για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%, θα φαίνεται ότι χρόνο με τον χρόνο επιτυγχάνεται πρόοδος, αλλά επίσης θα ζητηθούν αυστηρότερα μέτρα- κυρίως στην περικοπή δαπανών- ενώ η ελληνική οικονομία θα περνά ετησίως από «τεστ».
Στην περίπτωση της παρουσίασης ωραιοποιημένης κατάστασης, λένε κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες θα είναι αρχικά ήπιες, αλλά στη συνέχεια, όταν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα και το έλλειμμα δεν θα περιορίζεται κατά τα υπεσχημένα, η χώρα θα κινδυνεύσει να της επιβληθούν κυρώσεις- το επόμενο στάδιο της επιτήρησης. Αυτές συνίστανται σε πρόστιμο (το 0,5% του ΑΕΠ θα καταβληθεί ως άτοκη κατάθεση στην Ένωση) και θα περικοπούν κοινοτικά κονδύλια.
Επιπτώσεις στα επιτόκια
Μια τέτοια εξέλιξη με τη σειρά της θα επηρεάσει- λένε κοινοτικές πηγές- και τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα- τα spreadsκαι οι τράπεζές της, σε μια περίοδο κατά την οποία καθώς η Ευρώπη θα εξέρχεται από την κρίση τα επιτόκια θα παρουσιάζουν έτσι κι αλλιώς άνοδο. Και- εννοείται- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι πλέον αρωγός, αλλά τα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητούνται στις αγορές, ενώ όλες αυτές οι συνέπειες θα μετακυλίονται σε επίπεδο νοικοκυριών και πολιτών. Τα διλήμματα αυτά που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, στη λογική της αυριανής κυβέρνησης, υποχρεώνουν τα στελέχη να είναι προσεκτικά στις διατυπώσεις τους, καθώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Ένωση δεν έχει αρχίσει και η ζυγαριά δεν έχει γείρει προς το ένα ή το άλλο σενάριο...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου