Ανάσα 20 δισ. ευρώ για την αγορά

protothema.gr
του Κωστή Πλάντζου

«Το φιλί της ζωής» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους φιλοδοξεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ, με τα νομοσχέδια που θα καταθέσει μέσα στις 100 πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, εφόσον βρεθεί στην εξουσία.

Αιχμή του δόρατος, εκτός από τη διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες και τις αλλαγές στον Τειρεσία, αποτελεί το Ταμείο Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων. Το σχέδιο θα κινητοποιήσει περί τα 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. προέρχονται από τα αδιάθετα του «πακέτου των 28 δισ. ευρώ» για το τραπεζικό σύστημα, ενώ τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν μέσω του ΠΔΕ, της παροχής κρατικών εγγυήσεων.

Μέχρι και 2 δισ. ευρώ θα απελευθερωθούν από το πάγωμα (ή κατάργηση) της εισφοράς 0,6% στα δάνεια και από διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες….

Σε 100 μέρες

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο χρεοκοπιών στην αγορά, το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ για στήριξη των μικρομεσαίων και για έξοδο από την κρίση προβλέπει δράσεις όπως: μέτρα προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή προς ψήφιση είναι:

  • 1o νομοσχέδιο. Στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή.
  • 2o νομοσχέδιο. Προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας.
  • 3o νομοσχέδιο. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση ρευστότητας.

Το σχέδιο έχει τεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους τραπεζίτες και προβλέπει ότι:

  • Παγώνει ή καταργείται η εισφορά 0,6% του Ν.128/75 στα δάνεια (υπολογίζεται έως και 1 δισ. το χρόνο).
  • Παγώνουν για ένα χρόνο οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
  • Τους δίδεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών με εγγυήσεις απ' ευθείας σε επιχειρήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια.
  • Παρέχεται ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις από το πακέτο ρευστότητας των Τραπεζών.
  • Αλλάζει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και τα κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν.
  • Δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά.

Θετικές οι τράπεζες

Όπως έχει διαφανεί από τις επαφές τους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ευνοϊκά αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες αρκετά από τα μέτρα αυτά και ιδίως το Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπροσώπηση μαζί μα το Δημόσιο στην επιλογή των επιχειρήσεων και τους όρους ένταξης στο Ταμείο.....................
Μέτρα όπως η ίδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης θα συμβάλουν, σύμφωνα με τραπεζίτες, και στην αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, καθώς θα απελευθερώσουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων προς επιχειρήσεις που δοκιμάζονται. Η παροχή από το Δημόσιο εγγυήσεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, ώστε να ανοίξουν οι κάνουλες και την ίδια στιγμή θα μειώσει τον κίνδυνο επισφαλειών ή ακόμη και τις ίδιες τις επισφάλειες των τραπεζών, αναφέρει επικεφαλής χορηγήσεων μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.

Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο και ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό

Σύμφωνα πληροφορίες, στις προτεραιότητες του Ταμείου θα μπουν οι κλάδοι ναυτιλίας, τουρισμού και ιχθυοκαλλιεργειών που φέρνουν συνάλλαγμα, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την απασχόληση. Οι φορείς τουρισμού και ιχθυοκαλλιεργειών έχουν ήδη ζητήσει εδώ και μήνες την παροχή δανείων με εγγύηση του Δημοσίου ως μέτρο παροχής άμεσης ρευστότητας στην αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα συστήσουν ένα Ταμείο Κεφαλαίου στο οποίο εκχωρούν τις απαιτήσεις τους (δάνεια, πιστώσεις, εγγυήσεις, κλπ) έναντι των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα ανοίξουν γραμμές πίστωσης προς το Ταμείο, ενώ το Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του στις Τράπεζες για τις εκταμιεύσεις που γίνονται.

Την ίδια ώρα το Ταμείο θα κεφαλαιοποιεί τις εκχωρούμενες τραπεζικές πιστώσεις (μετοχικό κεφάλαιο) και τα μετοχικά χαρτοφυλάκια θα διατίθενται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές στην εγχώρια και διεθνή αγορά κεφαλαίου. Τα οφέλη από την επένδυση θα επιστρέφονται αναλογικά στις Τράπεζες. Ο διαχειριστής του Ταμείου (τρίτο πρόσωπο ή εξωτερικός φορέας) θα επεξεργάζεται μαζί με τις Διοικήσεις των υπαγόμενων επιχειρήσεων τη στρατηγική εξυγίανσης τους με χρήση των εγγυημένων πιστωτικών γραμμών που έχουν ανοιχθεί από τις τράπεζες.

Στο ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται σκέψεις ότι διαχειριστής του Ταμείου πρέπει να αναλάβει ένας έμπειρος φορέας διαχείρισης κρίσεων, που θα επιλέγεται από τριμερή επιτροπή με υπερεπείγουσα διαδικασία. Στην τριμερή επιτροπή θα συμμετέχουν: α) οι δανείστριες τράπεζες, β) η ΓΣΕΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, γ) το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα κριτήρια για την ένταξη μια επιχείρησης στη χρηματοδότηση του ταμείου θα αποτελέσουν σημείο διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Οπωσδήποτε θα εξετάζεται η απασχόληση που δημιουργούν και το τεχνολογικό – παραγωγικό δυναμικό τους.

Στη βάση αυτή αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα κριτήρια χορήγησης για τα επιδοτούμενα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί 5.000 δάνεια 510 εκατ. ευρώ, πολλοί φορείς ζητούν αλλαγή στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

Reblog this post [with Zemanta]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails