Οι προκλήσεις στην οικονομία την 5η Οκτωβρίου

ΝΟΟΖ.GR
Διαφημίσεις Google

ΘΕΡΜΟμονώστε το ΧΡΩΜΑ σ...

Οι προκλήσεις τόσο για την επόμενη κυβέρνηση αλλά και για το 2010, εστιάζονται σε τρία σημεία: τον αυστηρότερο έλεγχος των Δημόσιων Δαπανών, τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν σε νέες δομές και εξασφαλίζουν οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό του διάγγελμα είπε ότι το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι τρεις προκλήσεις, ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές, θα θίξουν προνόμια και θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν γιατί αυτό ζητεί ο τόπος. «Δεν μπορεί να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω.
Τα μέτρα που πήραμε έως σήμερα, για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Κώστας Καραμανλής, είχαν θετικά αποτελέσματα αλλά παρ' όλ' αυτά η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.


Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε κατά την ομιλία του χθες το βράδυ, ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ελλάδας «χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να το κάνουμε πράξη όλοι μαζί» και διακήρυξε: «Εχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση. Ξέρουμε τα προβλήματα.
Εχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιός και τις ελπίδες του ελληνικού λαού». Περιέγραψε τις λύσεις ως «εφικτές, αλλά και δίκαιες, που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων».
Διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουσθεί με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη και τόνισε τη βαθιά πίστη του στις δυνάμεις του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας.
«Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη εθνικής ανάτασης. Θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν αυτή τη χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της, να αναπτύσσεται, να πρωταγωνιστεί», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε «μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον, που θα βασίζεται στις αξίες που όλοι μας μοιραζόμαστε».

Αυστηρές συστάσεις από το ΔΝΤ, προβλέπει βαθιά ύφεση


H Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, μεσούσης της διεθνούς κρίσης, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης εάν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ θεωρεί πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μικρών αυξήσεων ή «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και των αυξημένων κρατικών δαπανών για κοινωνική ασφάλιση.

Έχει προτείνει δε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα), καθώς και των επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους, αλλά και τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει για το 2009 ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί, για πρώτη φορά από το 1993, κατά 1,7%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 9,5%.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5,9% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 108,5% του ΑΕΠ.
Για το 2010, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, έλλειμμα 6,7% και ανεργία 10,5%.
«Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης παραμένει υπό πίεση, με έλλειμμα στα έσοδα και κάποιες επιπλέον δαπάνες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει εν μέρει με μέτρα σταθεροποίησης και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα. Το ποσοστό του χρέους αυξάνεται γρήγορα από τα ήδη υψηλά επίπεδα», τονίζεται ακόμα στην έκθεση.
«Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν προκύψουν προβλήματα στην Ελλάδα» λέει ακόμα ο διεθνής οργανισμός, εκτιμώντας ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι στο 147% του ΑΕΠ, περίπου, με τα 2/3 να αντιστοιχούν σε δημόσιο χρέος.



Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails