Η κομματική βάση της ΝΔ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας αναδεικνύονται, έως αυτή την ώρα, ως τον... μεγαλύτερο αντίπαλο του πρωθυπουργού εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί ότι η απόφασή του για πρόωρες εκλογές βρήκε και εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και γι αυτό θέτει ως άμεση προτεραιότητά του τη συσπείρωση της βάσης. Η εικόνα που...
παρουσιάζει από το βράδυ της Τετάρτης, όποτε και έγινε επίσημη αναγγελία των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία είναι χαοτική.
Ο Μ. Λιάπης από τις 18 Ιουλίου, με δήλωσή του στο «Εθνος», είχε διατυπώσει την άποψή του για τις πρόωρες εκλογές
Ο Μ. Λιάπης από τις 18 Ιουλίου, με δήλωσή του στο «Εθνος», είχε διατυπώσει την άποψή του για τις πρόωρες εκλογές
Η ηττοπάθεια κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των υπουργών, ενώ στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα είναι ακόμη πιο «βαρύ». Οσον αφορά την κομματική βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης κατακλύζεται από τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας μελών νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος.
Δημοσκοπήσεις
Εάν δε -όπως σημειώνουν υπουργοί που ήταν αντίθετοι στις πρόωρες εκλογές- οι δημοσκοπήσεις εξακολουθήσουν να εμφανίζουν τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 6%, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο.
Το κλίμα της ηττοπάθειας προσπάθησε να ανατρέψει ο κ. Καραμανλής τόσο με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο (το οποίο μετέτρεψε σε επιτροπή εκλογικού αγώνα καθιστώντας συνυπεύθυνους τους υπουργούς) όσο και με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Στην ομιλία του προς τους υπουργούς, τους κάλεσε να δώσουν τον αγώνα ψυχωμένα και με ενιαίο πολιτικό λόγο.
«Ξέρω» -υπογράμμισε- «ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη. Και πρέπει όλοι να τα δώσουμε όλα. Συντονισμένα, συλλογικά, με μια ψυχή. Λάθη, αστοχίες, αβασάνιστες τοποθετήσεις δεν συγχωρούνται. Κλειδί για την επιτυχία είναι να δώσουμε τον αγώνα συντεταγμένα, με ενιαίο λόγο. Και πάνω απ όλα ψυχωμένα.
Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε!». Ακόμη επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να παρουσιάσουν ειλικρινά στους πολίτες τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν. «Θέλω να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια σε όλους τους πολίτες, που, ξεκινώντας από άλλες πολιτικές αφετηρίες, ψήφισαν εμάς.
Θέλω να απευθυνθείτε, με ειλικρίνεια, στις νεοδημοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες», επεσήμανε. «Δώσαμε μαζί» -κατέληξε- «πολλούς και δύσκολους αγώνες. Κερδίσαμε σημαντικές νίκες. Περάσαμε όμως και δύσκολες στιγμές. Καταστάσεις που μας πίκραναν και τους πίκραναν. Υποθέσεις που μας πλήγωσαν και τους πλήγωσαν. Σε όλα αυτά βάζουμε οριστικό τέλος».
Η δήλωση
Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπούλια, απάντησε σε εκείνους -μέσα από τη ΝΔ- που τον κατηγόρησαν και δημόσια ότι βιάστηκε να προκηρύξει εκλογές, ενώ θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Φλεβάρη και να επιρρίψει τότε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για την πολιτική αστάθεια. «Η απόφασή μου αυτή» -σημείωσε απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του- «είναι πράξη ευθύνης.
Δεν είχα το δικαίωμα να αφήσω τον τόπο να σέρνεται επί μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας, μόνο και μόνο για να χρεώσω στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την ανευθυνότητά της στο Προεδρικό». «Το συμφέρον του τόπου επέβαλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος, θέτοντας τις βάσεις για τη μακροχρόνια πρόοδο του τόπου», συμπλήρωσε.
ΓΚΑΛΟΠ-ΚΟΛΑΦΟΣ
Το 39% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει όχι σε... Καραμανλή
Ομολογία αποτυχίας του Κώστα Καραμανλή θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών ότι αποτελεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ 4 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (ποσοστό 39%) έκριναν αρνητικά την απόφασή του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το Mega, το 62,6% των πολιτών δεν πείστηκε με τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους είδαν θετικά την αναγκαστική απόφαση του κ. Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Στο ερώτημα πώς κρίνουν τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας στον πρωθυπουργό, το 39,5% απάντησε θετικά και το 44,6% αρνητικά.
Σημειώνεται ότι το 55,2% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η προκήρυξη των εκλογών αποτελεί ομολογία αποτυχίας του κ. Καραμανλή. Τέλος, σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους (το 61,8%) πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές πρέπει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ΣΟΚ ΑΠΟ ΛΙΑΠΗ ΣΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Αποχώρηση με προειδοποιήσεις για συντριβή
Σοκ στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προκάλεσε όχι μόνον η απόφαση του κ. Μ. Λιάπη να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες.
Με τη δήλωσή του ο πρώην υπουργός και εξάδελφος του πρωθυπουργού οδηγεί στη ρήξη και στη σύγκρουσή του με τον κ. Καραμανλή και προκαλεί ένα σημαντικό ρήγμα στη ΝΔ, ένα 24ωρο μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός με τη δήλωση αποχώρησής του:
1. Προέβλεψε την ήττα της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές.
2. Προέβλεψε ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει εσωκομματική σύγκρουση στη ΝΔ.
3. Χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την προσφυγή σε εκλογές και επέρριψε την ευθύνη γι αυτό στον πρωθυπουργό.
4. Αποκάλυψε ότι προ μηνός είχε προειδοποιήσει -με επιστολή του- τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του, αφού επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συμπράξει με αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί ριζικά, προσέθεσε: «Είναι θέμα πολιτικής συνέπειας. Και ασφαλώς προσωπικής αξιοπρέπειας. Αποφάσεις που -κατά τη γνώμη μου- αποτελούν ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη. Η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια. Η ΝΔ σε παρατεταμένη κρίση.
Δεν μπορώ να συμμετάσχω σ' αυτό τον παραλογισμό». Με τη δήλωσή του ακύρωσε ακόμη και την προσπάθεια διαμόρφωσης προεκλογικής στρατηγικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τι επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθες εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε; Με τι ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε από τους δικούς μας ψηφοφόρους να δώσουν τη μάχη, όταν δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της τετραετίας;».
«Για λόγους λοιπόν ηθικής και πολιτικής τάξεως» -σημείωσε- «δεν μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν έγκαιρα, προ μηνός, με επιστολή μου στον πρόεδρο του κόμματος είχα επισημάνει τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών, για τον τόπο και το κόμμα. Αλλά κυρίως για τον ίδιο προσωπικά. Τότε είχε συμφωνήσει. Τώρα όμως κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους τον μετέπεισαν...».
Ο κ. Λιάπης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται στα επόμενα πολιτικά του βήματα και κάθε άλλο παρά απέκλεισε την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Παραμένω μάχιμος πολιτικός στην παράταξή μου. Και πιστός στις αυθεντικές παρακαταθήκες του ιδρυτή της!», τόνισε.
Τέλος, προανήγγειλε ότι τα δύσκολα για τη ΝΔ έρχονται την επομένη των εκλογών. «Χρειάζεται υπομονή και κουράγιο στα δύσκολα χρόνια που έρχονται...», τόνισε.
Η αποχώρηση του κ. Λιάπη από τους συνδυασμούς της ΝΔ δεν φαίνεται να συνδέεται με την επιχείρηση «Καθαρά ψηφοδέλτια» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Ρηγίλλης, παρότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρώην υπουργός πιέστηκε από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να αποχωρήσει, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο πολυσυζητημένο ταξίδι που είχε οργανώσει στις 16/17 Ιουνίου του 2005 ο τότε ισχυρός άνδρας της Siemens, κ. Μιχ. Χριστοφοράκος.
Αλλα στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να υπερασπιστούν τον κ. Καραμανλή, ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην υπουργός είχε πρόβλημα επανεκλογής στη δύσκολη περιφέρεια της Β Αθηνών, κάτι το οποίο, πάντως, δεν προκύπτει από τις μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου