Του Διονύση Νασόπουλου
Ένα κύμα γαλάζιας οργής παρασύρει τον Κων. Καραμανλή, την ώρα που η Ν.Δ. ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Δημόσιες παρεμβάσεις, παρασκηνιακές δηλώσεις, αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα, δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι πια στο απυρόβλητο, αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο σκληρής εσωκομματικής κριτικής για βασικές επιλογές του, με αποκορύφωμα την επίσπευση των εκλογών.
Μπροστά στο φάσμα μιας μεγάλης εκλογικής ήττας, που πολλοί στη Ν.Δ. φοβούνται ότι μπορεί να...
...αποδειχθεί στρατηγικής σημασίας για το κόμμα, κορυφαία στελέχη, αλλά κι ένα σημαντικό τμήμα της γαλάζιας κομματικής βάσης, αμφισβητούν σχεδόν ανοικτά τον σχεδιασμό του Μαξίμου και τις πρωθυπουργικές κινήσεις. Και επιτείνουν με αυτό τον τρόπο και τη συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» στη Ν.Δ., η οποία σταδιακά επισκιάζει ακόμη και την προεκλογική ετοιμασία του κόμματος.
Η καυστική παρατήρηση του υπουργού Άμυνας Ευαγ. Μεϊμαράκη ότι «ίσως δεν έχουμε εξηγήσει επαρκώς τους λόγους για τους οποίους προσφύγαμε σε εκλογές», ερμηνεύθηκε σχεδόν απ΄ όλους στη Ν.Δ. ως αιχμή που δεν στρέφεται μόνο κατά της Ρηγίλλης και την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού ή κατά του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού. Αλλά στοχεύει και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Τις αποφάσεις του, εξάλλου, βλέπουν πολλοί ότι επικρίνει και η Μαριέττα Γιαννάκου, με τις δημόσιες βολές για τα κριτήρια στελέχωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Εναντιώνεται η βάση. Σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου(πριν από την απαγόρευση δημοσίευσής τους), προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. εναντιώνεται σχεδόν σε όλες τις επιλογές του κ. Καραμανλή. Από την απόφαση για τις πρόωρες κάλπες έως τα κριτήρια για τους «αποκεφαλισμούς» βουλευτών ή την κατάρτιση της λίστας Επικρατείας, ένα ποσοστό 28-32% των Νεοδημοκρατών θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση.
Επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα που διαμορφώνεται και αναγνωρίζουν ότι η σχέση «τυφλής εμπιστοσύνης» που είχε η γαλάζια βάση για τον κ. Καραμανλή φαίνεται πως έχει κλονιστεί. Η απογοήτευση που υπάρχει σε ένα σημαντικό τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων από την αδυναμία του κ. Καραμανλή να νικήσει στην τηλεοπτική «μονομαχία» με τον Γ. Παπανδρέου, από τα ίδια στελέχη ερμηνεύεται και ως «δυσπιστία» για τις ικανότητες του Πρωθυπουργού. Η επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπουργοί και βουλευτές κινούνται πλέον με το βλέμμα στο μετεκλογικό τοπίο, πεπεισμένοι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο μόνο για την εκλογική ήττα, αλλά και για όσα προηγήθηκαν. Το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα ανοίξει από τις 5 Οκτωβρίου και το θέμα της ηγεσίας, έστω κι αν οι επίδοξοι «δελφίνοι» υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι ίδιοι θα στηρίξουν τον Κων. Καραμανλή. «Εμείς έχουμε ηγεσία την οποία θα τη στηρίζουμε σε κάθε της επιλογή», ανέφερε χθες (στον City 99,5) ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ το μήνυμα ότι δεν θα θέσει ζήτημα ηγεσίας έχει σπεύσει να στείλει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είναι, όμως, λίγοι στη Ν.Δ. εκείνοι που θεωρούν ότι πίσω από αυτή τη θέση κρύβεται ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, να ανοίξει μόνος του τη διαδικασία της διαδοχής...
Του χρεώνουν πέντε λάθη
Στο κομματικό παρασκήνιο, κορυφαία και μικρομεσαία γαλάζια στελέχη «χρεώνουν» στον Πρωθυπουργό πέντε βασικά λάθη:
1 Αποφάσισε να επισπεύσει τις εκλογές χωρίς να έχει διαμορφωθεί στο κόμμα το κατάλληλο κλίμα. «Ξαφνικά το κόμμα βρισκόταν απέναντί του», σχολιάζει προβεβλημένος υπουργός, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρόωρης κάλπης.
2 Άφησε τα ψηφοδέλτια ανοικτά έως την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα οι αποκλεισμοί να ανοίξουν κατά τόπους νέες πληγές και να προκληθούν κραδασμοί. «Τα ψηφοδέλτια έπρεπε να είναι έτοιμα και να ανακοινωθούν την επομένη της προκήρυξης των εκλογών» λέει βουλευτής του Λεκανοπεδίου.
3 Άφησε να «χαθούν» οι δύο πρώτες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει αντί να περιοριστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση στις Σέρρες, 14 ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών.
4 Τόσο ο ίδιος όσο και η Ρηγίλλης εμφανίστηκαν να μην έχουν σχέδιο άμεσης δράσης, ούτε και επικοινωνιακό σχεδιασμό. «Διαπιστώσαμε πως περίσσευαν οι αυτοσχεδιασμοί», σημειώνει κορυφαίος υπουργός, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. ξεκίνησε για τις κάλπες με «διαλυμένο πολιτικό σχεδιασμό».
5 Μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές απέφυγε κάθε απόφαση (σαρωτικός ανασχηματισμός, αλλαγές στο κόμμα κ.ά.) που θα μπορούσε να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό ή να δώσει ανάσες στη Ν.Δ. Έτσι, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώθηκε.
(ΝΕΑ)
Σάκης Σιδέρης: Ο δρομέας που ξέφυγε από τα ανθρώπινα όρια
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου