«Αδειάζουν» τον ανακριτή της Siemens...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου...
Βόμβα για την κυβέρνηση ο πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος του κ. Ζαγοριανού που ελέγχεται και για «χειραγώγηση»...
Στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ανακριτικής συμπεριφοράς του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης Siemens προχωρούν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.
O πειθαρχικός έλεγχος εις βάρος του κ. Ζαγοριανού αποτελεί νέα βόμβα για την κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων, ο ανακριτής ελέγχεται και για «χειραγώγηση».
Το έναυσμα έδωσε ο...


Α΄ αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων κ. Ιω. Παπανικολάου, με τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης εις βάρος του κ. Ζαγοριανού, την οποία άρχισε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας με αφορμή δημοσιεύματα και, μεταξύ άλλων, διερευνά αν ο ανακριτής χειραγωγήθηκε και από ποιους κατά την ανάκριση για την υπόθεση Siemens.

Το γεγονός της διενέργειας πειθαρχικής έρευνας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το μεσημέρι της Δευτέρας, με συνέπεια να επισπευσθούν οι εξελίξεις. Έτσι χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Φ. Μακρή να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών ούτως ώστε να αφαιρεθεί η δικογραφία από τον κ. Ζαγοριανό και να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου εν πολλοίς ικανοποιεί ένα αίτημα του νομικού και πολιτικού κόσμου το οποίο διατυπώθηκε με αφορμή τις νομικές ακροβασίες του κ. Ζαγοριανού. Ερμηνεύεται ωστόσο από πολλούς ως ύστατη προσπάθεια εξομάλυνσης του κλίματος που έχει καλλιεργήσει στη γερμανική Δικαιοσύνη η υπεράσπιση Χριστοφοράκου με απώτερο στόχο την παράδοσή του στη χώρα μας.

Διεθνής διασυρμός
Το γεγονός όμως ότι παρά τον διεθνή διασυρμό που υπέστη η χώρα μας λόγω της ανακριτικής πρακτικής που ακολούθησε ο 4ος ειδικός ανακριτής, η ηγεσία της Δικαιοσύνης άφησε να παρέλθουν δύο εβδομάδες έως ότου δρομολογήσει τις ενέργειες για την αφαίρεση της δικογραφίας από τον κ. Ζαγοριανό, καθιστά πρόδηλο ότι η απόφαση προκλήθηκε τώρα λόγω της διενέργειας της πειθαρχικής έρευνας.

Αντικείμενο της πειθαρχικής έρευνας είναι αν ο κ. Ζαγοριανός, κατά την άσκηση των καθηκόντων του στον χειρισμό της υπόθεσης Siemens, υπέπεσε σε πειθαρχικά αδικήματα. Ο κ. Παπανικολάου ωστόσο, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική, θέτει μια σειρά ερωτημάτων που συνιστούν βαρύτατη μομφή κατά του δικαστικού λειτουργού και παράλληλα συνηγορούν υπέρ των ισχυρισμών της υπεράσπισης Χριστοφοράκου για το ενδεχόμενο να μην τύχει δίκαιης δίκης στη χώρα μας ο κατηγορούμενος.

Στην παραγγελία του πάντως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι «η εξαιρετική φύση και η σοβαρότητα της υποθέσεως, που έχει ευλόγως ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, επιβάλλει τη διεξαγωγή της ανακρίσεως από Εφέτη Ανακριτή, ήτοι από έμπειρο και ανώτερου βαθμού δικαστικό λειτουργό, και τη σύντομη περάτωση της προδικασίας, με έλεγχο των κατηγοριών σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών».

Η εξέλιξη αυτή ωστόσο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους δικηγόρους της υπόθεσης, αλλά και γενικότερα από τον νομικό κόσμο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Ζαγοριανού, ο ίδιος αντιμετώπισε την... ανατροπή με πικρία. Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, πρόεδρος της Συσπείρωσης Νομικών ενάντια στην Αυθαιρεσία, δήλωσε: «Μετά τους γνωστούς ανακριτικούς κανιβαλισμούς γίνεται το αυτονόητο και αφαιρείται η ανάκριση από τον κατ΄ εξακολούθηση αυθαιρετήσαντα ανακριτή όπως δέχεται σωρεία βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Για να καταστεί δυνατή αυτή η ορθή ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έπρεπε να προηγηθεί η συνταξιοδότηση του κ. Σανιδά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ και για τα δικαιώματα των κατηγορουμένων αλλά και κυρίως για το κύρος των δικαστών και της Δικαιοσύνης».

Τα ερωτήματα
«Καταπέλτης» ωστόσο για τις ενέργειες του κ. Ζαγοριανού στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση Siemens είναι το περιεχόμενο των ερωτημάτων που θέτει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος ειδικότερα ερευνά αν ο ανακριτής διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αρνούμενος να χορηγήσει στους κατηγορουμένους το σύνολο των εγγράφων της δικογραφίας - όπως είχε υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 101 ΚΠΔ- με το πρόσχημα ότι δεν τους αφορούν. Επιπλέον, αν υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας αποφεύγοντας να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορουμένους Χριστοφοράκο και Καραβέλα, ενώ ο πρώτος είναι και Γερμανός υπήκοος (γεγονός που δεν απέκλειε τη φυγή του στη Γερμανία) και ο δεύτερος είχε κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα της ολιγωρίας του ήταν να διαφύγουν τελικά και οι δύο.

Το τρίτο ζητούμενο κατά τον πειθαρχικό έλεγχο είναι αν χειραγωγήθηκε από άλλους κατά την ανακριτική του συμπεριφορά, με συνέπεια να μην ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τη δικαστική του συνείδηση και επίσης ερευνάται γιατί δεν συμπεριέλαβε στο ένταλμα που απέστειλε στις γερμανικές αρχές για την παράδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου και πράξεις της περιόδου 2004-2007, που αποδεδειγμένα είχαν τελεστεί, όπως προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και τη δική του ομολογία ενώπιον των γερμανικών αρχών. Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής ήταν να καταδικαστεί οι κατηγορούμενος για πλημμεληματικές πράξεις όπως προβλέπει το γερμανικό δίκαιο και να είναι αδύνατον τελικά- ακόμη και αν παραδοθεί στη χώρα μας- να δικαστεί στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για όλα αυτά θα κληθεί ο κ. Ζαγοριανός να δώσει εξηγήσεις στον κ. Παπανικολάου, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων. Στο μεταξύ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος διενεργεί ποινική προκαταρκτική εξέταση εις βάρος του ιδίου ανακριτή με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του οι κατηγορούμενοι Ιω. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου.
ΝΕΑ




Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails