"Να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος"

Μηνύματα προς το εσωτερικό, αλλά και προς την Άγκυρα και τα Σκόπια, έστειλε ο πρωθυπουργός, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, είπε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, σημειώνοντας ότι θα δοθεί τέλος στον κύκλο του αίματος. Χαρακτήρισε την ένταξη των Δ. Βαλκανίων "μέσο επίλυσης διμερών προβλημάτων" και ανακοίνωσε ότι η Αθήνα πήρε πρωτοβουλία για ημερομηνία- στόχο το 2014. Έστειλε αυστηρό.................................
μήνυμα στην Άγκυρα για τη λαθρομετανάστευση, ενώ για την οικονομία είπε ότι η χώρα μας έχει μπροστά της δύσκολο αγώνα να πείσει για την αξιοπιστία της.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

"Ενωμένοι απέναντι στη βία"

"Τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την ελληνική κοινωνία ενωμένη απέναντι στην τυφλή βία, που σημαδεύει την ευνομία, που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες" δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: "Μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες".

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη "υπεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι "απέναντι στη βία προτάσσουμε τη δημοκρατία. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα".

"Όχι μόνο προθέσεις, αλλά και έργα"

Ο κ. Παπανδρέου έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση. Τόνισε ότι "υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της Τουρκίας να προσέλθει στο διάλογο για τη λαθρομετανάστευση, αλλά πέραν των προθέσεων χρειαζόμαστε και έργα".

"Τα μηνύματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα προς την Τουρκία" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Χρειάζεται συνεργασία εκ μέρους της ΕΕ ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της επανεισδοχής και επιτέλους να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής και με την ΕΕ".

Συνέχισε λέγοντας ότι "η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά αυτό θα γίνει εάν έχει η Τουρκία τη βούληση να συνεργαστεί". Στο σημείο αυτό σημείωσε: "Και αυτό δεν συμβαίνει όταν δεν συνεργάζεται με τη Frontex και υπάρχουν παραδείγματα στο Αιγαίο". "Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού" κατέληξε επί του θέματος.

"Αξιόπιστη η πρόταση μας για την οικονομία"

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η πρόταση μας για την οικονομία είναι αξιόπιστη", πρόσθεσε ωστόσο ότι "δεν θα είναι εύκολος ο αγώνας να πείσουμε ξανά ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη".

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι εξέφρασε "τη βούληση της χώρας μας να νοικοκυρεύσει τα δημοσιονομικά και να έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία". Έκανε επίσης αναφορά στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού καθώς επίσης και στην αλλαγή στο φορολογικό νομοσχέδιο. Και πρόσθεσε την "ανάγκη να τονώσουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις". "Η Ελλάδα θα έχει δικό της πακέτο τόνωσης, με νέα αναπτυξιακή λογική που θα αφορά στην πράσινη ανάπτυξη. Αυτή η πρόταση μας γίνεται αποδεκτή ως αξιόπιστη" είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι έκανε πρόταση στους ευρωπαίους εταίρους για σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, τα "πράσινα" ομόλογα, η διεθνής χρηματοδότηση προς τις φτωχές χώρες και ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα.

"Έτσι θα είναι μία βιώσιμη οικονομία" είπε ο πρωθυπουργός, που σημείωσε ότι την πρόταση του στήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, και η Κομισιόν. "Η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία είναι δύσκολη και έγινε συζήτηση γύρω από τους πόρους και τα τεχνολογικά εργαλεία για να γίνει αυτή η μετάβαση. Αντικείμενο διαφωνιών ήταν το πως θα χρηματοδοτηθεί αυτή η νέα αντίληψη".

"Τέλος στη θεσμική αβεβαιότητα"

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "θετική κατάληξη" την απόφαση- με εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- για τη συνθήκη της Λισαβόνας, "που θέτει τέλος σε μία μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας".

Σημείωσε, μάλιστα, ότι "η νέα συνθήκη βελτιώνει τη λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή" και "ανοίγει τις προοπτικές για διεύρυνση και προς τα δυτικά Βαλκάνια". Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, χαρακτηρίζοντας ως "τολμηρό στόχο" την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014.

"Αυτή η πρόταση μας θα συμβάλει χωρίς εκπτώσεις στα κριτήρια, χωρίς να δημιουργεί πλασματικές ελπίδες και θα δώσει μία νέα πνοή και όραμα στη γειτονιά", είπε και πρόσθεσε: "Θα συμβάλει σε ένα δυναμισμό για την επίλυση προβλημάτων, όπως το ζήτημα της ΠΓΔΜ".

Πρώτα λύση, μετά ένταξη

"Για να υπάρξει έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος" απάντησε ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε "χρήσιμη" την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για "ειλικρινή διάλογο".

"Τόνισα την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας, για ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Σημείωσα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά αφού πρώτα λυθεί από κοινού το θέμα της ονομασίας" πρόσθεσε.

Κλιματική αλλαγή

"Είχα την ευκαιρία να περιγράψω τις δικές μας αρνητικές εμπειρίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι περιέγραψε και το θέμα με τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ελλάδα, απόρροια και της κλιματικής αλλαγής. "Η ΕΕ έχει ρόλο ηγετικό να παίξει. Έχει ηθική υποχρεώσει να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος" είπε.

Τόνισε ότι "είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα", σημειώνοντας ότι "η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο". "Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου" είπε.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

- Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τον έλληνα επίτροπο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει δημόσια πρόταση, αλλά "είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή".
nooz


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails