Αυτοπεραίωση τέλος, φόροι σε Εκκλησία και off shore


Αυτοπεραίωση τέλος, φόροι σε Εκκλησία και off shore

Του Κωστή Πλάντζου

Μέτρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ισχυρές είναι οι πιέσεις, από τις τάξεις των εφοριακών κατά μείζονα λόγο, για κατάργηση της αυτοπεραίωσης ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα έσοδα της Εκκλησίας.

Κατόπιν μελέτης, οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν και μέρος του κοινωνικού διαλόγου που θα διαμειφθεί στις αρχές του νέου έτους, για τη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Τέλος η περαίωση

Η εισήγηση για κατάργηση της αυτοπεραίωση προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από συνδικαλιστικά στελέχη των εφοριών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, η διαδικασία της οικειοθελούς αυτόματης περαίωσης έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις, κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες που «μαγειρεύουν» τα ποσά εσόδων και εξόδων που δηλώνουν, ώστε τελικώς να αποδίδουν ελάχιστο φόρο στο δημόσιο, χωρίς να κινδυνεύουν σοβαρά να αποκαλυφθούν από κάποιο έλεγχο.

Επιπλέον, όσον αφορά στους νομοταγείς και ευσυνείδητους φορολογουμένους, άλλοι αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον φόρο για να εξαγοράσουν την φορολογική «ησυχία» τους, ώστε να αποφύγουν να πέσουν θύματα αυθαιρεσιών από ελεγκτικά όργανα, ενώ άλλοι που αρνούνται να το κάνουν γίνονται ευκολότερα αντικείμενο φορολογικών ελέγχων (καθώς οι «αετονύχηδες» έχουν ήδη εξασφαλίσει «ασυλία»).

Η εισήγηση προβλέπει αντικατάσταση της αυτοπεραίωσης με ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής των φορολογικών στόχων, για να κατευθύνονται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου υπάρχει πραγματικό φορολογικό ενδιαφέρον και να μην πληρώνει το μάρμαρο «η μαρίδα».

Φόρος 20-25% στην Εκκλησία

Η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας προβλέπεται σε πρόταση που βρίσκεται στο γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά τα έσοδα από επιχειρηματικού χαρακτήρα εισοδήματα και όχι στο «παγκάρι» της Εκκλησίας.

Για παράδειγμα λέγεται πως μπορούν να φορολογηθούν με ειδικό τρόπο τα έσοδα από ενοίκια ή άλλης μορφής εκμεταλλεύσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ ενδεχομένως να αφορά και σε έσοδα από πωλήσεις εικόνων, βιβλίων, δίσκων, φυλακτών κλπ. Υπάρχουν δύο εισηγήσεις για φόρο με συντελεστή 20% ή και 25% -που είναι και τι ισχυρότερο ενδεχόμενο.

Προκειμένου πάντως να φορολογηθεί σαν πρόσωπο νομικού δικαίου (με τον συντελεστή δηλαδή που επιβάλλεται σήμερα στα κέρδη αστικών εταιρειών και κοινοπραξιών, ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης κλπ, θα απαιτηθεί και μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές.

Ταμειακές μηχανές σε ταξί και βενζινάδικα

Επανέρχεται το θέμα κατάργησης των ειδικών καθεστώτων και της τεκμαρτής φορολόγησης για μια πλειάδα επαγγελματιών. Ανασύρονται έτσι από το συρτάρι παλαιότερες προτάσεις για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών σε ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, αλλά ακόμα και στις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης. Για τις τελευταίες, άλλωστε, έχει ήδη ψηφιστεί νόμος επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα τουριστικά καταλύματα που φορολογούνται με βάση τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν και όχι με τα κέρδη που πραγματοποίησαν. Η πρόταση αφορά και τους επαγγελματίες πωλητές των λιανικών αγορών, καθώς ανάλογα εγχειρήματα είχαν στο παρελθόν μείνει «στη μέση» και δεν τελεσφόρησαν.

Έλεγχοι σε off shore μέσω …τραπεζών

Τρόπους για να προβεί στην φορολόγηση των off shore εταιρειών αναζητεί η κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό –και με δεδομένη την δυσκολία που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα- γίνονται ασκήσεις «επί χάρτου» ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν τα κεφάλαια των εξωχωρίων εταιριών, μέσω των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτικές υπηρεσίες δείχνουν πως μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων πραγματοποιούν συναλλαγές με offshore εταιρείες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συναλλαγές αυτές γίνονται με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες, να μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη τους και να πληρώνουν τελικά μειωμένο φόρο κερδών.





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails