Πόσοι είναι στην πραγματικότητα οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;
Κατά καιρούς ακούγονται διάφοροι αριθμοί, από επίσημα χείλη και μη, αριθμοί είτε «φουσκωμένοι» για λόγους εντυπωσιασμού ή και μικρότεροι από την πραγματικότητα, λόγω απλής άγνοιας. Μόνο ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Γκόντας, προκειμένου να δικαιολογήσει την ένταξη 8.000 στρεμμάτων στο Γενικό Πολεοδομικό Ιωαννίνων έχει πει δημόσια και επίσημα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν από ένα χρόνο, τον αστρονομικό αριθμό των 24.000 ανθρώπων.Ο πραγματικός αριθμός όμως, δεν..................................
ξεπερνάει τις 10.000. Για την ακρίβεια, στα 14 τμήματα των Ιωαννίνων και μέχρι το 4ο έτος για τις περισσότερες σχολές, το 5ο για μερικά τμήματα και το 6ο για την Ιατρική, τον κανονικό κύκλο σπουδών δηλαδή, φοιτούν φέτος 9.575 άνθρωποι.Φυσικά, σε αυτό τον αριθμό πρέπει να προστεθούν οι φοιτητές που ξεπερνούν το βασικό χρόνο σπουδών, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στους 2.500-3.000 άτομα. Άλλοι 500 περίπου είναι μεταπτυχιακοί, καθημερινά ευρισκόμενοι στο πανεπιστήμιο και περί τους 1.200 είναι οι σπουδαστές των ΤΕΙ. Ο αριθμός 9.575 όμως είναι ο μόνος επίσημος και ακριβής που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και περιλαμβάνεται στην έκθεση της εσωτερικής αξιολόγηση του ιδρύματος.
Στοιχεία βέβαια υπάρχουν για τον αριθμό των φοιτητών και αποδίδονται κάθε χρόνο στο υπουργείο Παιδείας, για την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά. Φέτος όμως, με αφορμή την «πολυτάραχη» υπόθεση της αξιολόγησης, την οποία καταγγέλλει σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπάρχει και μια τρέχουσα, πιο επίκαιρη καταμέτρηση. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο πιο κοντινός στους φοιτητές και φοιτήτριες που ζουν στην πόλη των Ιωαννίνων και δεν είναι απλά καταγεγραμμένοι σε κάποιο πανεπιστημιακό μητρώο.Μεγαλύτερη σχολή, είναι η Φιλοσοφική. Τα τρία τμήματά της «μετράνε» συνολικά 3.000 άτομα, το 1/3 δηλαδή του φοιτητικού πληθυσμού των Ιωαννίνων. Το πολυπληθέστερο πανεπιστημιακό τμήμα στα Γιάννενα είναι το Ιστορικό-Αρχαιολογικό με 1045 φοιτητές, ακολουθούμενο από το Φιλολογικό που έχει 1.028. Το αμέσως επόμενο, είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με 1.008 φοιτητές, αριθμός που δικαιολογείται από τη μεγάλη «ζήτηση» του διδασκαλικού πτυχίου τα τελευταία χρόνια. Το μικρότερο τμήμα όλων, είναι το Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης με 325 φοιτητές και φοιτήτριες.
«Υπερπληθυσμός»;
Υπερπληθυσμός λοιπόν; Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Σίγουρα, ο αριθμός μπορεί να παραξενεύει όσους πίστευαν ότι οι φοιτητές κόντευαν τους 20.000, βάσει της ανάπτυξης του πανεπιστημίου την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι ήδη «δυσβάσταχτοι» για το ίδρυμα και τα τμήματα και το αίτημα για μείωση των εισακτέων είναι μόνιμο τα τελευταία χρόνια.Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νέων τμημάτων, τα οποία παραμένουν «άστεγα» και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές. Είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό το πρόβλημα που υπάρχει με τη στέγαση του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και του Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Και αν το πρώτο τμήμα έχει εξασφαλίσει (άτυπα και ανεπίσημα ωστόσο) διαβεβαιώσεις από τον πρύτανη για στέγαση στο νέο κτίριο που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην πανεπιστημιούπολη, το δεύτερο αναγκάζεται να μειώνει την εργαστηριακή του λειτουργία στο μισό, σε ό,τι αφορά τους προπτυχιακούς φοιτητές. Και όμως, το ΒΕΤ έχει αυτή τη στιγμή 425 προπτυχιακούς, παρότι είναι από τα νεώτερα τμήματα του ιδρύματος. Τα εργαστήριά του στεγάζονται στα προκάτ κτίρια δίπλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ήδη, η διοίκηση του τμήματος έχει ζητήσει από την πρυτανική αρχή να βρεθεί λύση και σε αυτό το δρόμο κινούνται και φοιτητές του: Την προσεχή Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, μια πρωτοβουλία φοιτητών που συμμετέχουν και σε φοιτητικές παρατάξεις στο Βιολογικών Εφαρμογών διοργανώνει ημερίδα στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στις 10 το πρωί, ακριβώς γι αυτά τα ζητήματα: Τις κτιριακές υποδομές, τους πολλούς εισακτέους και τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί τόσο ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης, όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.
Και η Αρχιτεκτονική;
Μια παράλληλη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο πανεπιστήμιο, είναι η τύχη των νέων τμημάτων και κυρίως, του Πολυτεχνείου. Η επικείμενη Αρχιτεκτονική, κινδυνεύει να ανοίξει για να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές χωρίς να έχει καθηγητές και κυρίως, χωρίς να έχει κανενός είδους κτιριακή υποδομή. Ήδη, στην πανεπιστημιούπολη υπάρχουν τέσσερα τμήματα που «συστεγάζονται» με άλλες υπηρεσίες: Το ΒΕΤ και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες στο Μεταβατικό, ενώ το Οικονομικό και το Πλαστικών Τεχνών βρίσκονται «στριμωγμένα» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη. Ήδη, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όχι σε ό,τι έχει να κάνει με την ίδρυση του Πολυτεχνείου βέβαια, η οποία είναι κοινώς αποδεκτή, αλλά με τον τρόπο και το χρόνο που πάει αυτή να γίνει.
Φοιτητές σε κανονικό ρυθμό σπουδών:
Ιστορικό 1.045
Φιλολογικό 1.028
ΦΠΨ 962
Φυσικό 559
Χημικό 432
Μαθηματικό 962
Νηπιαγωγών 749
Παιδαγωγικό Δημοτικής 1.008
Οικονομικό 552
Ιατρική 660 (6 χρόνια)
Μηχανικών Επιστήμης Υλικών 438 (5 χρόνια)
Βιολογικών Εφαρμογών 425 (5 χρόνια)
Πληροφορική 430
Πλαστικών τεχνών 325
Σύνολο: 9.575
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com
Wall Street: Συνεχίζει την πτωτική του πορεία ο Nasdaq
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου