Μέσα στις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αλλάζει ριζικά το καθεστώς των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, από το 2011. Οι βασικές αλλαγές από τις δεκαπέντε συνολικά τροποποιήσεις έχουν να κάνουν με την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης και της προσαύξησης της μοριοδότησης στους συμβασιούχους του Δημοσίου, καθώς και από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι προσλήψεις θα περνούν μέσα από το ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μετά τις καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο των συμβασιούχων όσο και των εργαζομένων στα προγράμματα stage, θα «μαλακώσει» προκειμένου να ηρεμήσουν… τα πνεύματα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα stage, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα «τελειώσει» βιαίως (όπως αρχικά επιχείρησε), αλλά θα αφήσει να λήξουν οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών και τότε απλώς δεν θα προχωρήσει σε ανανεώσεις τους. Οι συμβάσεις των περισσότερων απασχολούμενων στα περίφημα προγράμματα μαθητείας λήγουν Ιούνιο και Αύγουστο του 2010.
Σχετικά με τις συμβάσεις έργου, οι οποίες μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίζονται σε 12 κατηγορίες, είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι αυτές θα λήξουν στο τέλος του 2010 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν, εκτός κι αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στον φορέα της ειδικότητας που καλύπτει ο συμβασιούχος. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο συμβασιούχος θα συνεχίσει να δουλεύει μέχρι να αλλάξει το οργανόγραμμα του κάθε φορέα για να ενταχθούν οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, το οποίο βέβαια θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Ασφαλώς, στην παρούσα φάση, το ΑΣΕΠ δεν μπορεί -ως έχει- να προχωρήσει σε διαγωνισμούς συμβασιούχων και μονίμων ταυτόχρονα, αφού δεν έχει το προσωπικό που θα μπορούσε να καλύψει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ανάγκες του Δημοσίου. Και αυτό πρέπει να τονιστεί, γιατί ένας δήμος ή ένας φορέας πολλές φορές αναγκάζεται να προσλάβει συμβασιούχους για ορισμένο έργο σε συγκεκριμένη εποχή. Αν το ΑΣΕΠ αργήσει την διαδικασία, τότε ο δήμος θα έχει πρόβλημα -όπως συνέβη με ναυαγοσώστες, των οποίων η πρόσληψη σε τουριστικούς δήμους εγκρίθηκε το φθινόπωρο, ενώ αυτοί ήταν απαραίτητοι στις παραλίες το καλοκαίρι. Για αυτό τον λόγο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εξαιρεθεί το εποχικό προσωπικό από την όλη διαδικασία, ώστε να μην σημειωθούν προβλήματα κυρίως με την καθαριότητα των πόλεων, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι συμβασιούχοι.
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εντάξει τους φορείς και τις ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τις όποιες προσλήψεις κάνουν ή είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς αυτές λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικής αγοράς.
Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει το 2010 σε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Εξαιρούνται οι τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας. Οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την απαγόρευση είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά και διαδικαστικοί. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να προετοιμάσει το θεσμικό πλαίσιο και να ενισχύσει το ΑΣΕΠ, ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο. Πάντως, η νέα αναλογία που θα ισχύσει στο δημόσιο θα είναι 1 προς 5. Δηλαδή για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μια πρόσληψη.
συνεχεια εδω
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου