Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...

Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος - Ελένη Κωσταρέλου

Την ώρα που οι κερδοσκόποι αλωνίζουν, η κυβέρνηση παίρνει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του κεντρικού Ελληνα τραπεζίτη στη Βουλή περί κινδύνου νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντάς του το μήνυμα ότι η ίδια αποφασίζει για την πορεία της και δίνει το σήμα στις διεθνείς αγορές. Ουσιαστικά χθες παρατηρήθηκε μια τακτική «ζεστού-κρύου», σχετικά με τη στήριξη ή μη από πλευράς κυβέρνησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά τις... προχθεσινές δηλώσεις του κ. Προβόπουλου για νέους κινδύνους υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η τακτική δεν είναι τυχαίο ότι ακολουθείται εν μέσω των προσπαθειών που γίνονται στις διεθνείς αγορές, από την κυβέρνηση, για να μην ανεβούν κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού.
Για τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή στη Βουλή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν τη δυσθυμία τους στην αρνητική στάση του, τη στιγμή που γίνονται έντονες προσπάθειες να πειστούν οι αγορές για τις ενέργειες της Ελλάδας και να σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού. Σε αυτή τη φάση το βέβαιο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει τη μάχη της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης κυρίως στις αγορές.
Ωστόσο αργά το βράδυ ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή είπε ότι ο κ. Προβόπουλος «κάνει μια χαρά τη δουλειά του» και τόνισε με νόημα ότι αυτός ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί δημοσίως να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, γιατί είναι σαν να «υπέσκαπτα το σύστημα».
Ομως το μήνυμα που δεν μπορούσε να στείλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου λόγω του θεσμικού του ρόλου ως υπουργού στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, το είχε στείλει το μεσημέρι η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή και με τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού επιτελείου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκτιμήσει, κατά τη διάρκεια πρωινής σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου, ότι οι δηλώσεις του διοικητή στη Βουλή προχθές είχαν προκαλέσει «αναταράξεις» στις αγορές, «αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία» και «έπρεπε να μαζευτεί η κατάσταση».
Κατόπιν τούτων χθες το μεσημέρι λοιπόν η κυβέρνηση εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη από τον κ. Προβόπουλο. Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομία την έχει η κυβέρνηση και ο ρόλος της ΤτΕ είναι διαφορετικός, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κρατήσει αποστάσεις από τις διαπιστώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.
Του καταλόγισε πρόθεση συμψηφισμού των ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή με εκείνες της παρούσας κυβέρνησης για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, όταν δήλωνε στη Βουλή πως είχε ενημερώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τόσο τον τέως όσο και τον νυν πρωθυπουργό για το ύψος του ελλείμματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μεταφέροντας την κυβερνητική «γραμμή», είπε ότι «δεν μπορεί να γίνεται συμψηφισμός των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης με αυτών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Τόνισε ότι «αυτό που ακούγαμε ήταν εκτιμήσεις για μονοψήφιο έλλειμμα με τάση προς διψήφιο».
Οταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε ότι «ο διοικητής κάνει τη δουλειά του και η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της».
- Την κάνει καλά; ήταν η άλλη ερώτηση.
«Η κυβέρνηση ναι...» ήταν η απάντησή του, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τον διοικητή.
Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε αν τα περί συμψηφισμού συνιστούν μομφή κατά του Γ. Προβόπουλου, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε πως οι δηλώσεις του «είναι μομφή σε όποιον θέλει να συμψηφίσει τις ευθύνες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ενοχλήθηκε και για έναν επιπλέον λόγο, επειδή ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε στη Βουλή πως δεν ήταν ο ίδιος που μίλησε για πτώχευση αλλά ο Γ. Παπανδρέου.
Σημειώνεται πως πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον Γ. Προβόπουλο για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο ήταν υψηλότερο από αυτό που παρουσίαζε, τότε, η κυβέρνηση. Στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου είχε ρωτήσει τον Κ. Καραμανλή σχετικά με το αν είναι αληθινά τα στοιχεία για την οικονομία που ανακοίνωνε εκείνη την περίοδο το οικονομικό επιτελείο (σ.σ. ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μιλούσε για έλλειμμα γύρω στο 6%) με τον Κ. Καραμανλή να δίνει καταφατική απάντηση.

fimotro


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails