Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα τρία «δεν» (δεν θα αλλάξουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές) και χωρίς τις παρατάξεις της Αριστεράς, άρχισε χτες ο διάλογος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση θεωρεί τη διασφάλιση πόρων και τη σωστή αξιοποίησή τους ως δύο εθνικά ζητήματα για τη βιωσιμότητα του... ασφαλιστικού συστήματος.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, κατά τις χτεσινές συναντήσεις τους με τους κοινωνικούς φορείς, πρότειναν ο διάλογος να γίνει μέσω εννεαμελούς επιτροπής ειδικών με νομοθετική παρέμβαση την άνοιξη του 2010. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι ο διάλογος να διεξαχθεί σε επίπεδο επιτροπής ειδικών που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου και θα υποβάλει το πόρισμά της στις 30 Απριλίου 2010. Στην Επιτροπή, οι κοινωνικοί εταίροι θα υποδείξουν τέσσερα μέλη, η κυβέρνηση ακόμα τέσσερα, και από κοινού κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι θα ορίσουν τον πρόεδρο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούνται να υποδείξουν δύο ειδικούς επιστήμονες που θα στελεχώσουν την Επιτροπή. Δύο ειδικούς επιστήμονες καλούνται να υποδείξουν και οι εργοδοτικές ενώσεις.
Δύο εκδοχές λύσης
Η Επιτροπή θα εκπονήσει την κύρια εκδοχή για τη λύση του Ασφαλιστικού και μία εναλλακτική εκδοχή. Επιπλέον, θα εκπονήσει αναλογιστική μελέτη, η οποία θα στηρίξει το πόρισμά της. Μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής με την κατάθεση του σχετικού πορίσματος, η κυβέρνηση- αφού οργανώσει πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής- θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την ατζέντα, θα εξεταστούν μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τη συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία, τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, και τις αλλαγές προς όφελος των αδικημένων της διαδοχικής ασφάλισης.
Τι λένε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ζήτησε προτάσεις με σαφήνεια και χωρίς συγχύσεις, ιδίως για τα θέματα που απασχολούν τον δημόσιο τομέα, όπως είναι η σωτηρία του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.
Η ΓΣΕΕ στις προτάσεις της επικεντρώθηκε περισσότερο στη χρηματοδότηση και στη διασφάλιση των πόρων του συστήματος, ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση των νόμων Πετραλιά που αυξάνουν τα όρια ηλικίας των γυναικών και μειώνουν τις επικουρικές συντάξεις.
Η συνδικαλιστική παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε νέα συνάντηση, ενώ ήδη εκτός διαλόγου έχουν βγει και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.
fimotro
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου