ΜΠΑΡΑΣ ΕΥΡΩ-ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ...

Μπαράζ δηλώσεων ευρωπαϊκών τραπεζικών κύκλων και δημοσιευμάτων ξένων εφημερίδων παρουσίασαν χθες την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και κλιμάκωσαν την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή συνταγής σοκ για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας. Παράλληλα, οι αγορές, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της... Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι η χώρα κινδυνεύει να μην μπορεί να βρει δανεικά, αντέδρασαν αρνητικά και οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κατά 0,1% του ΑΕΠ, κάτι που επιβαρύνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η διαφορά των ελληνικών από τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού (spread) αυξήθηκε στο 1,84% από 1,74% μια μέρα πριν, σημειώνοντας ρεκόρ πενταμήνου. Το Χρηματιστήριο δέχθηκε κι αυτό έντονο πλήγμα, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έφταναν κάποια στιγμή να υποχωρούν κατά 8%, ενώ τελικά ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,3%.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προφανώς ανήσυχα από τις εξελίξεις αυτές, διεμήνυαν χθες ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα και να αποτραπούν τα χειρότερα είναι να ενταθεί η προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και με την παρουσίαση στη συνέχεια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα. Οι ευρω-τράπεζες
Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη της Deutsche Βank κάνει λόγο για παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως γνωστόν, η συνταγή του ΔΝΤ περιλαμβάνει συνήθως πάγωμα μισθών, αναστολή πληρωμών δώρων και αυξήσεις φόρων.
Οι μελετητές της γερμανικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι μετά την υπαγωγή της στη διαδικασία επιτήρησης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προοπτική είτε να υποχρεωθεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο είτε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφουν, τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνει συστάσεις στη χώρα και αν διαπιστωθεί, τον Μάιο με Ιούνιο, ότι αυτές δεν εφαρμόζονται, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων. Οι συντάκτες της έκθεσης θυμίζουν ότι η Συνθήκη προβλέπει ποινή 0,5% του ΑΕΠ, η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο που η χώρα δεν προσαρμόζεται. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει, κάποια στιγμή, να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τον δανεισμό της (οι ίδιοι υπολογίζουν ότι οι δανειακές ανάγκες το 2010 θα είναι 47 δισ. ευρώ), υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα συμβουλεύσουν την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στροφή σε σύγκριση με την ώς τώρα γενική συναίνεση στην άποψη ότι οι χώρες της ευρωζώνης αλληλοβοηθούνται όταν έχουν πρόβλημα, αλλά η συνεχής παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του γράμματος και του πνεύματος της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ίσως έχει αλλάξει τις απόψεις των ευρωπαϊκών αρχών στο θέμα αυτό. Ίσως πρέπει να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ότι αυτοί που παραβιάζουν καθ΄ υποτροπήν τις συνθήκες της Ε.Ε. θα αντιμετωπιστούν αυστηρότατα».
Τρισέ για τα στατιστικά
Στο πρόβλημα της Ελλάδας επανήλθε εξάλλου χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε ολλανδική οικονομική εφημερίδα («Ηet Financieele Dagblat») τάχθηκε υπέρ της πλήρους και δραστικής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης, έθεσε με έμφαση το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων.

fimotro


Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails