ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ της Επιτροπής Ακροάσεων της Αμερικανικής Γερουσίας επιδιώκει να διαμορφώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός, που επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη η Επιτροπή να αποκτήσει αυξημένο ρόλο στο νέο πολιτικό περιβάλλον που οικοδομεί, έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στην Επιτροπή αρμοδιότητες οι οποίες θα της προσδώσουν αυξημένο κύρος, υπευθυνότητα και κυρίως περισσότερη παρεμβατικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει - με εισηγητή τον..............................κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη- τρόπους για την αναβάθμισή της.
Οι παρεμβάσεις
Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή,θα μπορεί να καλεί σε ακρόαση οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνει ότι θα επιβοηθήσει το έργο της, αλλά πλέον η κλήση αυτή θα είναι υποχρεωτική για τον καλούμενο. Καταργείται δηλαδή το δικαίωμα του καλούμενου προσώπου να παρίσταται προαιρετικά ενώπιον της επιτροπής. Επίσης η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αποφάσεις της Δικαιοσύνης (καλώντας ενώπιόν της τους πρωταγωνιστές των αποφάσεων), συμβάσεις του Δημοσίου, συμβάσεις ανάθεσης ή παραχώρησης των δημοσίων έργων, μεγάλες προμήθειες κ.λπ., σύμφωνα με όσα προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην ομιλία του προς την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ειδικά για το τελευταίο, την κυβέρνηση την απασχολεί ιδιαίτερα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική εξουσία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον διαχωρισμό των δύο «εξουσιών».
Οι πρώτες κλήσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η Επιτροπή είχε ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις καλώντας για ακρόαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Και προτίθεται να καλέσει σε ακρόαση εκδότες, διευθυντές μέσων ενημέρωσης αλλά και δημοσιογράφους, αφού προηγουμένως, όπως προαναφέρθηκε, γίνει η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής για την αναβάθμιση της Επιτροπής. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι στις τέσσερις γνωστές εξεταστικές επιτροπές για τα σκάνδαλα της Ζίμενς, Βατοπεδίου, Χρηματιστηρίου και δομημένων ομολόγων, φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη, η οποία θα αφορά τις ευθύνες της εκτίναξης του δημόσιου χρέους επί Ν.Δ.
Τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος
Τι εξήγγειλε ο Παπακωνσταντίνου για να μειωθεί το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ χωρίς να πληγούν οι ασθενέστεροι
● ΑΥΞΗΣΗ του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα (για να προσληφθούν 3.000 νοσηλευτές και να ενισχυθεί μέσω επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών η απασχόληση νέων σε κανονικές δουλειές και όχι σταζ)
● 800 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ εξοικονόμηση από τη μείωση επιστροφών ● ΜΕΙΩΣΗ καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 25% ● ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία σχεδόν κατά 10% (όχι μείωση για συντάξεις και πρόνοια, αλλά μείωση της απόλυτης σπατάλης πόρων μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα)
● 1,2% ΤΟΥ ΑΕΠ (2,6 δισ. ευρώ) για στήριξη της οικονομίας και των ασθενέστερων από τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων ● ΜΕΙΩΣΗ επιχορηγήσεων διαφόρων φορέων, αλλά αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% ● ΑΥΞΗΣΕΙΣ στο Δημόσιο, στο ύψος του πληθωρισμού, για όσους αμείβονται έως 2.000 ευρώ τον μήνα ● 10% ΠΕΡΙΚΟΠΗ στο κονδύλι για επιδόματα στο Δημόσιο ανάλογα με το ύψος του μισθού ● ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ τουλάχιστον 10% στις αμοιβές διοικητών ΔΕΚΟ, μείωση 50% στις αμοιβές μελών Δ.Σ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου