Τσουχτερές αυξήσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο ετοιμάζουν οι τράπεζες στις δόσεις των δανείων, ανεβάζοντας τα επιτόκια έως και 1% σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.
Η αύξηση στο κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την κόντρα των τραπεζιτών με το υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των χρεών, οδηγεί σε υψηλότερες δόσεις στα νέα δάνεια, τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, είναι...
...πλέον ζήτημα ημερών να περάσουν σιωπηρές αυξήσεις 0,25% έως και 0,5% στα στεγαστικά δάνεια κάθε είδους, ενώ για την καταναλωτική πίστη και τις πιστωτικές κάρτες η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1%.
Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους νέους δανειολήπτες. Ωστόσο, ο κλοιός των υψηλότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις όλων των δανείων στα κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν και στα σταθερά.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα που επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις των δανειοληπτών και τα υψηλά κριτήρια που θέτουν πλέον οι τράπεζες έχουν προκαλέσει βουτιά στις χορηγήσεις δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων καταγράφουν πτώση έως και 50% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική είναι η μείωση στα καταναλωτικά δάνεια και στις εκδόσεις νέων πιστωτικών καρτών. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο νόμος για τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επισφάλειές τους προαναγγέλλοντας περαιτέρω μείωση του ρυθμού των χορηγήσεων δανείων.
Ακριβό χρήμα και επισφάλειες
Το υψηλό κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι τραπεζίτες για να δικαιολογήσουν την άνοδο των επιτοκίων. Ο άλλος λόγος είναι η αύξηση των επισφαλών δανείων, που όπως λένε οι ίδιοι θα πρέπει να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Το καπέλο που πληρώνει η Ελλάδα για να αντλήσει ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές μεταφέρεται και στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους το μετακυλίουν στους πελάτες τους.
Παράλληλα, τα «κόκκινα δάνεια» που εκτιμάται ότι άγγιξαν το 10% για το 2009 αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να «βγάλουν τη ζημιά» από τους συνεπείς πελάτες. Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το κύμα των επισφαλών απαιτήσεων θα γιγαντωθεί, καθώς στη ρύθμιση για επιχειρήσεις μπαίνουν και τα ενήμερα δάνεια, γεγονός που όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων στα επιτόκια.
Τσουχτερές αυξήσεις
Η επιβάρυνση από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ανάλογα με το δάνειο, κυμαίνεται από κάποιες δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, είτε αυτό υπολογίζεται με κυμαινόμενο, είτε με σταθερό επιτόκιο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 20ετούς στεγαστικού δανείου ύψους 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τελικό επιτόκιο 4%, το συγκεκριμένο δάνειο επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 1.212 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις, με το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 4,5%, η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265 ευρώ. Δηλαδή, για τον νέο δανειολήπτη προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 ευρώ ανά μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.
Αν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει τελικά στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, το κόστος δανεισμού γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο. Στο δάνειο του παραδείγματος, το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4,75%, η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 1.292,5 ευρώ και η επιπλέον επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα είναι 80,5 ευρώ τον μήνα ή 966 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο ΚΛΟΙΟΣ των υψηλότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο
ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ όχθη, κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων βγαίνουν οι καταθέτες και όσοι διαθέτουν χρήματα προς επένδυση. Ήδη οι μικρές τράπεζες έχουν ανεβάσει τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας κατά 0,5% και για μεγάλα ποσά- άνω των 100.000 ευρώ- το ονομαστικό επιτόκιο ξεπερνά το 3% και προσεγγίζει ακόμη και το 3,5% για τρίμηνες ή εξάμηνες καταθέσεις.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στο παιχνίδι σύντομα θα μπουν και οι μεγαλύτερες τράπεζες, προσφέροντας μάλιστα καινοτόμα καταθετικά προϊόντα. Στόχος τους, πέρα από το να αποκτήσουν φθηνή ρευστότητα (σε σύγκριση π.χ. με την έκδοση νέων ομολόγων), είναι και να «επαναπατριστεί» τουλάχιστον ένα μέρος από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.
Δημήτρης Πεφάνης - ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου